علت زود دندان درآوردن نوزاد چیست؟

علت زود دندان درآوردن نوزاد |دکترفرشیده میرلوحی دندانپزشک کودکان

علت زود دندان درآوردن نوزاد چیست؟ اولین دندان شیری کودک در چند ماهگی در می‌آید؟ اگر نوزاد زودتر از موعد دندان در بیاورد آیا برای آن مشکلی پیش می‌آید؟ هنگام دندان درآوردن کودک چه اقداماتی باید انجام داد؟ این‌ها سؤالاتی هستند که معمولا والدین از دکتر فرشیده میرلوحی متخصص دندانپزشک کودکان در اصفهان می‌پرسند. برای پاسخ به این سؤالات با ما همراه باشید.

تماس با دکتر فرشیده میرلوحی متخصص دندانپزشکی کودکان

دندان درآوردن در نوزادان

دندان در آوردن نوزادان یکی از مراحل سخت دوران نوزادی است که می‌توان گفت همراه با بی‌قراری و ناخوشی برای کودک است. پس از ۶ ماهگی والدین منتظر جوانه زدن دندان‌های کودک خود هستند. دندان در آوردن به همین راحتی نیست و دارای نشانه‌هایی است که موجب نا آرامی و بی تابی کودک می‌شود.

در این زمان شما باید بدانید موقع رویش دندان چه اقداماتی باید انجام داد تا کودک خود را بتوانید آرام کنید و کمک کنید به راحتی و با کمترین مشکلی دندان در بیاورد.

زمان دندان در آوردن نوزادان

اکثر کودکان تا ۶ ماهگی به طور نرمال یک دندان شیری دارند و یا در حال رشد است. اما ممکن است زودتر از این زمان نیز دندان در بیاورند. پدر و مادرها باید از ۳ ماهگی فرزندان خود منتظر بیرون زدن دندان‌های آنان باشند. اولین دندان نوزاد بین بازه ۳ ماهگی تا ۱ سالگی ممکن است در بیاید. در برخی کودکان حتی ۲ ماه پس از یک سالگی نیز می‌توان انتظار رفت اولین دندان خود را دربیاورند.

در مواردی کمیاب و استثنایی بعضی نوزادان با داشتن یک یا دو دندان پا به این جهان می‌گذارند و یا در چند هفته و اولین ماه تولد خود دندان در می آوردند. کودکان از ۳ ماهگی تا ۳ سالگی در حال دندان درآوردن هستند که در اکثر نوزادان برای بیرون زدن هر دندان دچار بی حالی و به هم ریختگی دستگاه گوارش خواهند شد.

زمان دندان در اوردن نوزادان |دکترفرشیده میرلوحی دندانپزشک کودکان

بهترین زمان دندان درآوردن نوزادان چه موقعی است؟

بهترین وقت رویش دندان در نوزادان بین ۶ تا ۹ ماهگی است. زمانی که کودک باید کم‌کم غذا خوردن را شروع کند. اکثر کودکان تا یک سالگی به طور معمول حداقل دو دندان جلویی آنها رشد کامل را داشته است و ممکن است دندان‌های بیشتری نیز داشته باشند.

اگر تا ۱۴ ماهگی هیچ نشانی از دندان درآمدن کودک نباشد ممکن است به خاطر داشتن یک بیماری یا عواملی دیگر باشد. در چنین مواقعی بهتر است به یک متخصص دندانپزشک کودکان مراجعه کنید. اکثر کودکان تا ۳ سالگی تمام دندان‌های خود یعنی ۲۰ عدد دندان خود را درآورده‌اند و بعد از این دوران می‌توانید از فیشور سیلانت دندان برای جلوگیری از پوسیدگی دندان‌های کودک خود استفاده کنید.

دندان در آوردن کودکان چه علائمی دارد؟

همانطور که گفته شد یکی از سختی‌های دوران نوزادی رویش دندان‌هاست که نشانه‌های رویش دندان در نوزادی با دیگری فرق می‌کند. آشکار شدن این علائم از چند روز قبل از بیرون زدن دندان شیری شروع می‌شود. در چنین مواقعی بعضی کودکان کم شیر می‌خورند و میل به شیر خوردن و غذا در آنها کم می‌شود.

در لثه می‌توان شاهد قرمزی و برآمدگی بود که این نشانه بودن دندان در زیر آن می‌باشد. زیاد شدن آب دهان کودک هم یکی از علائم دندان در آوردن نوزادان است که باعث کاهش درد و خارش لثه می‌شود. داشتن مشکلات گوارشی مثل اسهال نیز یکی از این علائم است. گریه‌های بی دلیل نوزادان و همچنین از خواب پریدن زیاد می‌تواند به خاطر درد لثه برای بیرون زدن دندان شیری باشد.

این درد تا زمانی که مقداری از دندان از لثه بیرون بیاید ممکن است ادامه داشته باشد. یکی دیگر از علائم رویش دندان در نوزادان خارش لثه است که کودک دوست دارد وسیله‌ای را به لثه‌های خود بکشد این کار باعث می‌شود تا به لثه‌ها فشار بیاید و کمی کودک آرام شود. داشتن تب نیز یکی از علائم شایع در هنگام دندان درآوردن کودکان است. که باید هرچه سریع‌تر برای پایین آوردن آن اقدام کنید تا کودک دچار تشنج نشود.

علائم دندان در اوردن کودکان | دکترفرشیده میرلوحی دندانپزشک کودکان

اقداماتی باید موقع دندان درآوردن کودک انجام داد؟

دندان در آوردن هر نوزاد با دیگری مغایرت دارد و هر کدام دچار نشانه‌ها و عوارض مختلفی می‌شوند و بهتر است شما بدانید هنگام دندان در آوردن کودکان باید چه کار کرد تا این مرحله را به خوبی پشت سر بگذارد.

معمولاً کودکان از ۳ ماهگی دچار رویش دندان می‌شوند و شما از این زمان می‌توانید راهکارهایی برای راحت دندان درآوردن و کم کردن درد کودک خود داشته باشید. در ادامه چند توصیه و راهکار را به شما پیشنهاد خواهیم داد.

عکس لثه نوزاد هنگام دندان درآوردن

تغییر حالت لثه کوکان برای دندان درآوردن از ۱ الی ۲ ماه قبل از نمایان شدن سر دندان در لثه به وجود می‌آید. در قسمتی از لثه که قرار است دندان در بیاید یک برآمدگی یا التهاب وجود دارد که با دست کشیدن روی آن می‌بینید که سفت و سخت است. حتی با دست کشیدن روی سطح بالایی لثه ممکن متوجه دندان زیر لثه شوید.

همان‌طور که در عکس لثه نوزاد موقع رویش دندان مشاهده می‌کنید این التهاب و تورم به خاطر وجود دندان در زیر لثه می‌باشد.

التهاب لثه هنگام دندان در اوردن کودکان| دکترفرشیده میرلوحی دندانپزشک کودکان

سرد کردن محل رویش دندان

دلیل بی قراری نوزادان هنگام دندان در آوردن به خاطر جا باز کردن لثه و بیرون زدن دندان از لثه برای رویش دندان است و این باعث ایجاد برآمدگی در لثه می‌شود. سرد کردن لثه‌های نوزاد می‌تواند این درد را کمتر کند. برای این کار شما می‌توانید پارچه یا حوله‌ای را در سایز کوچک برش دهید و با آب آن را تر کنید و سپس آن را در یخچال بگذارید و هنگام بی‌قراری کودک آن را روی لثه قرار دهید.

راهکار دیگر اینکه شما می‌توانید دندان گیرهای پلاستیکی نوزادان که در بازار موجود است را برای سرد شدن در یخچال بگذارید و پس از سرد شدن به نوزاد بدهید تا بین لثه‌های خود قرار دهد و به آن فشار وارد کند.

یا حتی می‌توانید از میوه‌هایی که محکم هستند مثل هویج یا خیار که داخل یخچال سرد شده به نوزادان دهید تا به نیش خود بکشند. حتی گذاشتن پستانک و سر شیشه شیر در یخچال نیز می‌تواند باعث کمتر شدن درد دندان در کودکان شود.

موقع دندان در امدن کودکان چه باید کرد | دکترفرشیده میرلوحی دندانپزشک کودکان

ماساژ دادن لثه‌های کودک

کشیدن انگشت روی لثه‌های کودک باعث دادن یک حس خوب به نوزاد می‌شود. اما قبل از آن حتماً دستان خود را ضد عفونی کنید و خوب بشویید. بهتر است ناخن‌هایی کوتاه داشته باشید تا دستان شما بهتر تمیز شود و میکروبی زیر ناخن‌ها نماند و هم اینکه لثه نوزاد آسیبی نبیند.

انگشتان خود را روی سرتاسر لثه کودک بکشید و به مقدار جزئی فشار بیاورید. خیلی از نوزادان دوست دارند انگشت خود یا والدین خود را بمکند یا گاز بگیرند که این کار نیز باعث تسکین درد در نوزادان می‌شود.

کاهش درد دندان کودکان با مواد طبیعی

برای کاهش درد لثه‌ها یا کمک به زود سرباز کردن لثه برای بیرون زدن دندان می‌توانید چند قطره آب لیموی ترش را روی لثه‌های نوزاد قرار دهید تا لثه‌ها زودتر سر باز کنند. حتی می‌توانید از عسل نیز برای تورم لثه‌ها استفاده کنید. به هیچ عنوان از داروهای موضعی، ژل، الکل و آسپرین برای درد و تورم لثه نوزاد استفاده نکنید زیرا در ساخت اکثر آنها از بنزوکائین استفاده شده است که می‌تواند برای کودک عوارض داشته باشد.

استفاده از غذای مقوی برای دندان درآوردن کودک

یکی از راهکارهایی که می‌تواند به دندان درآوردن کودک شما کمک کند استفاده از غذای مقوی برای دندان درآوردن کودک در دوران رویش دندان‌های شیری است. دندان درآوردن کودکان هم‌زمان با خوردن غذاهای کمکی است که شما می‌توانید با دادن غذاهایی آبکی و نرم مثل سوپ، پوره سیب زمینی، حریره بادام و فرنی به او کمک شایانی کنید.

راهای کاهش درد در کودکان هنگام دندان درآوردن | دکترفرشیده میرلوحی دندانپزشک کودکان

علت زود دندان درآوردن نوزاد

دندان در آوردن کودکان در همه یکسان نیست و به خاطر بعضی عوامل ممکن است دیر یا زودتر انجام می‌شود. یکی از بارزترین عوامل آن داشتن سابقه وراثت است که نوزاد از والدین به ارث می‌برد. دومین مورد ممکن است به خاطر اختلالات ژنتیکی مثل سندرم ژنتیکی باشد که برای این مورد بهتر است به یک پزشک کودکان مراجعه کنید تا بررسی شود.

کودکانی که بد خوراک هستند و قوای بدنی ضعیفی دارند ممکن است زودتر از دیگر نوزادان دندان در بیاورند. داشتن بیماری‌هایی مثل کم کار کردن تیروئید نیز می‌تواند در رشد دندان کودکان اختلال ایجاد کند. دیر یا زود دندان در آوردن کودکان مهم نیست فقط مواظبت از آنها مهم است تا در آینده نیازی به عصب کشی دندان کودکان نداشته باشند.

رابطه هوش و دندان درآوردن نوزاد

خیلی از والدین فکر می‌کنند رابطه‌ای بین هوش و دندان در آوردن کودک وجود دارد و اگر نوزادی زود دندان در بیاورد دارای هوش و ذکاوت زیادی است. اما تاکنون آمار قطعی برای این مورد گزارش نشده است. زیرا زمان دندان در آوردن معمولاً از والدین آنها الگو می‌گیرند و نمی‌توان به طور قطعی گفت کسانی که زودتر دندان میاورند باهوش‌تر هم هستند و این‌گونه تفکرات دارای دلیل منطقی و علمی نیستند.

زود دندان درآوردن نوزاد خوب است یا بد؟

به طور میانگین بین ۵ ماهگی تا چند ماه بعد از ۱ سالگی زمان رویش دندان‌های شیری نوزادان می‌باشد که زمان دقیق دندان درآوردن به اختیار والدین و نوزاد نیست. دندان در آوردن زودهنگام باعث می‌شود تا در مواقع شیر خوردن نوزاد گاهی اوقات مادر را گاز بگیرد که این سبب ناراحتی مادران خواهد شد و ممکن است شیر دادن به نوزاد را پایان دهند.

احتمال پوسیدگی زودرس برای کودکان نیز وجود دارد که می‌توانید با فلوراید تراپی دندان کودکان بعد از تمام شدن دوران دندان در آوردن مانع از خرابی آنها شوید. اما دیر دندان درآوردن هم ممکن است باعث اختلال در صحبت کردن کودکان شود و همچنین کودک نتواند هر غذایی را بخورد.

روشهای کاهش درد دندان در نوزادان | دکترفرشیده میرلوحی دندانپزشک کودکاندر

پایان آیا دندان درآوردن باعث تب کردن نوزاد می‌شود؟

در پاسخ به این سؤال که آیا دندان درآوردن باعث تب کردن نوزاد می‌شود؟ می‌توان گفت بله. در دورانی که نوزاد دندان درآوردن ر سپری می‌کند درجه حرارت بدن او بالا می‌رود در نتیجه دچار تب خواهد شد.

باید توجه داشته باشید که تب دندان درآوردن در کودکان بسیار کم است و نهایت ۳۸ درجه است و در صورت داشتن تب بیشتر از این درجه احتمال وجود بیماری در بدن او می‌باشد که باید سریعاً به پزشک اطفال مراجعه کنید. در صورت بروز مشکلات دندان و همچنین پیشگیری از خرابی دندان‌های کودک دلبندتان می‌توانید به مطب دکتر فرشیده میرلوحی متخصص دندانپزشک کودکان در اصفهان مراجعه کنید.

نوشتهٔ پیشین
مضرات عصب کشی دندان کودکان
نوشتهٔ بعدی
تنفس از راه دهان کودک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان

مقالات جدید

در رسانه ها

دکتر پیمان ترکی

دکتر فرشیده میرلوحی