آیا دندان درآوردن باعث تب کردن نوزاد می شود؟

تب کردن کودک هنگام دندان در آوردن

یکی از سؤالات رایج والدین در خصوص کودکشان این است که آیا دندان درآوردن باعث تب کردن نوزاد می شود؟ دکتر فرشیده میرلوحی دندانپزشک کودک در اصفهان به شما توضیح خواهد داد که آیا دندان درآوردن نوزاد و تب با هم ارتباطی دارد یا نه؟ درصورت نگرانی در مورد تب کودکتان حتما با دندانپزشک وی مشورت کنید.

آیا دندان در آوردن کودک و تب با هم ارتباط دارند؟

رویش دندان شیری می تواند باعث بالارفتن دمای بدن کودک شود اما این تب خفیف و کم است. چنان چه تب کودک بالای 38 درجه باشد نشان دهنده ابتلای وی به بیماری است و نمی توان آن را به خاطر رویش دندان دانست.

تماس با خانم دکتر فرشیده میرلوحی

چگونه باید فهمید کودک در حال دندان در آوردن است؟

کودکان هنگام رویش دندان هایشان رفتار خاص و متفاوتی دارند. برخی نوزادان هنگامی که دندان در می آورن گریه کرده و برخی دیگر بدخلق و بی قرار می شوند. از علائم رویش دندان شیری می توان به بی قراری، تحریک پذیری، افزایش جریان بزاق و کاهش اشتها، تمایل به جویدن حلقه های دندانی و یا سایر اشیاء محکم اشاره کرد. علائم نام برده شده معمولا هنگام جوانه زدن دندان های نیش در نوزاد مشاهده می شود و در سنین 6 تا 16 سالگی بیشتر دیده می شود.

علائم بیمار بودن کودک

علائم مشترک بیماری و رویش دندان های کودک عبارت است از بی قراری، کاهش اشتها و بدخوابی. چنان چه کودک شما علائم زیر را دارد احتمال ابتلای نوزاد به سرماخوردگی، معده درد و سایر بیماری ها وجود دارد.

  • گرفتگی و آبریزش بینی
  • اسهال و استفراغ
  • راش های پوستی
  • سرفه و عطسه
  • ایراد گیری طولانی مدت.
  • دیگر بیماری های جدی مانند تشنج، عفونت گوش، عفونت دستگاه تنفسی و حتی مرگ به اشتباه به رویش دندان نسبت داده شده است.

روش های تسکین درد لثه هنگام رویش دندان ها

مالیدن لثه بهترین راه تسکین ناراحتی کودک هنگام دندان در آوردن است. برای این کار باید لثه های نوزاد را با انگشتان تمیز ماساژ دهید. هم چنین می توانید یک حلقه دندانی باری جویدن در اختیار نوزاد قرار دهید.

استفاده از یک شیء خنک برای لثه های نوزاد تسکین دهنده است اما سرمای زیاد برای لثه های وی مضر است. از قرار دادن حلقه دندانی نوزاد در فریزر پرهیز کنید زیرا می تواند باعث شکسته شدن حلقه و نشت مایع آن به بیرون شود. برای خنک شدن می توانید آن را داخل یخچال قرار دهید. اگر برای نوزاد خود به حلقه دندانی دسترسی ندارید می توانید از یک دستمال یا حوله تمیز استفاده کنید. اگر نوزاد شما بیش از 6 ماه دارد می توانید با تجویز و توصیه پزشک از داروهایی مانند ایبوپروفن یا استامینوفن برای تسکین درد وی استفاده کنید.

در چه صورت هنگام تب کردن کودک لازم است حتما به پزشک مراجعه کرد؟

بی قراری کودک هنگام دندان درآوردن طبیعی است. در صورت بروز هر یک از نشانه های زیر احتمال بیمار بودن نوزاد شما است و حتما باید وی را در اولین فرصت به نزد دندانپزشک کودک ببرید:

  • تب بالای 38 درجه در نوزادان زیر سه ماه
  • اسهال استفراغ و راش های پوستی همراه با تب
  • تب بالای 9/37 درجه در کودکان بالای سه ماه
  • بی قراری و عدم تسکین پذیری نوزاد
  • ادامه یافتن تب در مدتی بیش از 24 ساعت
  • بی حال و خواب آلود به نظر رسیدن نوزاد

هنگامی که اولین دندان های نوزاد ظاهر می شود برای حفظ سلامت دندان هایش هر روز با مسواک نرم دندان هایش را شستشو دهید.

چرا بچه ها موقع دندان درآوردن تب می کنند؟

تب کردن کودکان هنگام دندان درآوردن دو دلیل اصلی دارد. دلیل اول این است که سیستم دفاعی بدن حول و حوش 4 الی 6 ماهگی که دندان ها در حال رویش هستند به تدریج مستقل ازمادر می شود بنابراین مقاومت بدن کاهش پیدا می کند و کودک دچار علائمی مانند تب و اسهال می شود. دلیل دوم این است که کودک در این بازه زمانی برای تسکین خارش لثه، دست یا هر چیز آلوده دیگر را به دهان می برد و این موضوع باعث ورد میکروب ها به بدن می شود. البته این طور نیست که همه کودکان هنگام دندان در آوردن تب کنند. بیش از یک سوم کودکان هنگام دندان درآوردن هیچ علامتی ندارند.
اغلب دندان ها بین 4 تا 15 ماهگی رشد می کنند. در این بازه سنی کودک فعال و متحرک است. او در این زمان یاد می گیرد چگونه راه برود، بخزد به همین خاطر در معرض طیف وسیع تری از عفونت قرار می گیرد. هنگامی که کودک شما شروع به کاوش یا جستجو در محیط اطراف می کند ویروس وارد بدن وی شده و تب می کند.

مدیریت دندان در آوردن کودک

در ادامه راه حل هایی برای مدیریت دندان درآوردن کودک به شما پیشنهاد می کنیم:
  • زمانی که کودک درد دارد برای حمایت در دسترس وی باشید.
  • از دادن غذاهای سخت مانند هویج خام به کودک خود خودداری کنید زیرا ممکن است باعث خفگی وی شود.
  • استامینوفن یا قرص می تواند درد یا ناراحتی کودک را کاهش دهد. حتما با دکتر خود قبل از دادن قرص مشورت کنید.
  • با احتیاط و طبق نظر دکتر از ژل بدون نسخه استفاده کنید. این ژل می تواند به کاهش درد کمک کند.

درمان تب کودکان هنگام دندان در آوردن

معمولا تب های کودکان هنگام دندان در آوردن نیازی به درمان ندارد. درحالت کلی استفاده از قرص های دندانی در این دوران توصیه نمی شود فقط می توانید در مواقع ضروری از آن ها برای کاهش درد یا ناراحتی استفاده کنید. سازمان غذا و دارو قرص های دندانی را تأیید نکرده است و بیشتر برندها در مورد استفاده زیاد از مواد سمی بلادونا در آن خبر می دهند. اگر دیدید تب کودکتان بعد از دو یا سه روز بهبود نیافت یا این که کودک چیزی نمی خورد حتما به متخصص دندانپزشک کودک مراجعه کنید. از خدمات دندانپزشک کودک می توان به عصب کشی دندان کودک، ترمیم دندان کودک اشاره کرد.

تب دندان چند روز طول می‌کشد؟

یکی از دوران سخت نوزادی موقعی است که کودک شما در حال دندان درآوردن است. تا پایان این پروسه هم پدر و مادر و هم خود نوزاد اوقات بسیار سخت و طاقت فرسایی را پشت سر خواهند گذاشت. دندان در آوردن نوزادان باعث بروز عوارضی مثل اختلالات گوارشی، نا آرامی و گریه‌های بی دلیل در نوزادان می‌شود.

علاوه بر آن داشتن تب با درجه پایین نیز یکی دیگر از مشکلاتی است که گریبان‌گیر پدر و مادرها در این ایام می‌شود. داشتن تب در موقع رویش دندان‌های شیری مسئله‌ای عادی است و اصلاً جای نگرانی ندارد. داشتن تب در نوزادان تا موقعی که دندان آنها از لثه نمایان شود ادامه دارد و می‌توان گفت تب آنها زیاد بالا نیست و معمولاً تا ۳۸ درجه می‌باشد.

تب نوزادان موقع دندان در آوردن با همدیگر فرق دارد و معمولاً ۴۸ ساعت تا ۷ روزی در بدن نوزاد می‌ماند. اگر نوزاد شما تب بالایی داشت و یا مدت زمان زیادی بعد از درآمدن دندان باز هم در بدن او تب و جود داشت حتماً به یک متخصص کودکان مراجعه نمایید. این روند تا بعد از ۳ سالگی فرزند شما که تمام دندان‌های آن بیرون می‌زند ادامه دارد.

کودکان شما تا سن ۶ یا ۷ سالگی که مجدد دندان در می‌آورند باید دندان‌های شیری خود را داشته باشند تا دچار نابسامانی در درآمدن دندان‌های دائمی نشوند. شما با انجام فیشور سیلانت دندان کودکان خود می‌توانند دندان‌هایی سالم تا زمان رویش دندان‌های بعدی داشته باشند.

تب دندان درآوردن کودکان | دکترفرشیده میرلوحی دندانپزشک کودکان

تب دندان آسیاب کودک چند روز طول می‌کشد؟

یکی از دندان‌هایی که درآمدن آن خیلی سخت است دندان‌های آسیابی کودکان است. این دندان‌ها پهن هستند و سر مثلثی ندارند که به راحتی بیرون بزنند. به همین خاطر موقع بیرون آمدن به خاطر اینکه مقدار فضای بیشتری از لثه شکافته می‌شود و کودک بسیار بی تابی می‌کند.

این دندان‌ها جز دسته‌های آخرین دندان‌هایی هستند که بیرون می‌زنند و معمولاً بعد از تولد یک ‌سالگی کودک شروع به رشد می‌کنند. نوزادان ۸ دندان آسیابی دارند که ۴ عدد آن در فک بالا و ۴ عدد دیگر در فک پایینی است. درآمدن دندان‌های آسیابی باعث تب در نوزادان می‌شود و مدت این تب معمولاً نهایتاً یک هفته است و بعد از هویدا شدن دندان‌ها از بین می‌رود و در صورت بیشتر شدن مدت زمان حتماً به پزشک مراجعه کنید.

همچنین اگر مشکلی در خرابی یا پوسیدگی دندان‌های فرزند دلبندتان بود شما می‌توانید به یک متخصص دندانپزشکی کودکان برای رفع آن اقدام کنید.

نوشتهٔ پیشین
راه های جذاب کردن محیط دندانپزشکی کودکان
نوشتهٔ بعدی
مسکن فوری و درمان دندان درد کودک

10 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • بهروز گودرزی
    2022-03-11 9:59 ب.ظ

    ممنون ، مطلب کلی گفته شده ولی کامل و موثر و میشه ازش استفاده کرد

    پاسخ
    • دکتر پیمان ترکی
      2022-03-12 12:20 ب.ظ

      خواهش می کنم ممنون از اینکه نظر خود را به اشتراک گذاشتید

      پاسخ
  • سلام خسته نباشین پسر من از صب تب داره و الانم تب داره بیقرار نیست و … ۸ ماهشه ایا به دکتر مراجعه کنم ترسناکه یا ن

    پاسخ
    • دکتر فرشیده میرلوحی
      2022-06-26 12:47 ب.ظ

      حتما به دکتر کودکانش مراجعه کنید که در صورت نیاز و تشخیصشون به دندانپزشک کودک خودشون ارجاع میدن

      پاسخ
    • سلام پسر من ۴ ساله است و هر دو هفته یکبار تب خفیف میکنه تا ۳۷ .۶ و با استامینوفن کامل قطع میشه و دندون های کرسی داره در میاد میتونه برای اون باشه اخه هیچ علائم سرماخوردگی هم نداره و بابت این موضوع خیلی نگرانم

      پاسخ
  • با سلام
    پسر ۱۵ ماهه من ۲ روز تب داشت و تا ۳۸/۵ رفت
    (ولی خیلی پراکنده و بااستامینوفن کنترل شد) دکتر هم گفت چون هیچ علائمی نداره(سرفه ابریزش اسهال…) نمیشه تشخیص داد ویروسی هست یا عفونتی مگر بعد از ۳ روز تب ادامه پیدا کند که باید ازمایش داد. از طرفی دندان های نیشش به شدت باد کرده و یکیش یک‌نقطه معلوم هست.
    حالا ۲۴ ساعته دیگه تب نداره، ایا میشه کفت دندان بوده؟!

    پاسخ
    • دکتر فرشیده میرلوحی
      2022-08-29 5:04 ق.ظ

      اگر پزشک معاینه کردن و تشخیص دادن که ویروس و التهاب در بدن نبوده احتمال این حدس شما هست

      پاسخ
  • فرانک باقری
    2022-12-12 4:28 ق.ظ

    سلام خواهرزاده من دو سالش هست و یک شبانه روز تب به همراه اسهال داشت با بی اشتهایی الان تبش قطع شده و هیچ علائم سرماخوردگی و چیز دیگری نداره میشه گفت بخاطر دندون بوده؟

    پاسخ
  • حلما قربانپور
    2023-09-27 2:13 ب.ظ

    سلام.دخترمن تب داره تبش پایین نمیاد یک سالشه ولی دندون پایین درنیامده ایا به دکترمراجعه کنم

    پاسخ
  • فهیمه غلامی
    2023-11-07 8:38 ق.ظ

    سلام دختر من‌ ۱ سالشه ی چند روزی هست دوطرف از لثه ها باز و اومده بالا
    تب ۳۸ درجه میکنه بی قرار و بی حاله و کم اشتهاس ادرارشم زردچیکاررکنم ؟بهش استامینفون و بروفن هم دادم

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان

مقالات جدید

در رسانه ها

دکتر پیمان ترکی

دکتر فرشیده میرلوحی