روکش دندان شیری کودکان

روکش دندان کودکان

روکش دندان شیری کودکان با روکش دندان بزرگسالان متفاوت است. برای درمان و روکش دندان کودکان حتما باید به یک متخصص دندانپزشک کودکان مراجعه کنید. روکش های دندان شیری کودکان معمولا از جنس فلز و از پیش ساخته است. به روکش دندان شیری کودکان اصطلاحا S.S.CROWN گفته می شود.از این روکش ها برای درمان دندان شیری کودکانی که دندان هایشان به شدت تخریب شده است می توان استفاده کرد.

روکش های دندان شیری در سایزهای مختلفی وجود دارد وتوسط دندانپزشک کودک بر روی دندان چسبیده می شود. این روکش ها کاملا روی دندان را می پوشانند و ماندگاری بالایی دارند.

تماس با خانم دکتر فرشیده میرلوحی

کاربرد روکش دندان شیری

روکش دندان شیری اغلب زمانی استفاده می شود که دندان کودک به دلیل پوسیدگی دچار تخریب وسیع شده باشد، بسیاری از دندان های شیری پس از درمان های عصب کشی به دلیل کاهش استحکام دندان نیازمند روکش می باشند. اگر دندان شیری کودکتان به شدت دچار پوسیدگی شده یا عصب کشی شده است نمی توان آن را به راحتی پرکرد زیرا این کار دندان کودک را از ترک و شکستگی حفظ نمی کند. در این شرایط دندانپزشک کودک، از روکش های پیش ساخته استفاده می کند.

کاربرد روکش دندان شیری

روکش دندان شیری نقش مهمی در پوشاندن و حفاظت از دندان های کودک دارند. از کاربردهای کلی روکش دندان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ترمیم یک دندان آسیب دیده
  • حفاظت از دندان ضعیف در برابر آسیب یا پوسیدگی
  • حفاظت از دندان هایی که در معرض خطر بالای پوسیدگی قرار دارند.
  • نجات دندانی که به شدت پوسیده یا آسیب دیده است.
  • پوشاندن یک دندان دارای پرشدگی بزرگ

 

آیا برای همه دندان های شیری عصب کشی شده باید روکش گذاشت؟

خیر، اگر میزان تخریب تاج دندان زیاد نباشد برای ترمیم بعد از عصب کشی دندان کودک می توان از مواد ترمیمی مختلفی مانند آمالگام یا کامپوزیت استفاده کرد. اگر دیواره های تاج دندان ضعیف شده باشد و احتمال شکستن آن براثر نیروهای جویدن وجود داشته باشد باید از روکش دندان استفاده کرد.

جنس روکش دندان کودکان

روکش دندان شیری معمولا از جنس فولاد زنگ نزن و پیش ساخته است. این روکش ها را می توان برای کودک کار گذاشت و نیازی به قالب گیری ندارد. برای روکش دندان های دائمی حتما باید از دندان قالب گیری شود به همین خاطر بیمار باید چند جلسه به دندانپزشکی مراجعه کند. روکش دندان های شیری با روکش بزرگسالان متفاوت است. رنگ روکش های دندان های شیری نقره ای می باشند، این به خاطرجنس استیل ضدزنگ آن می باشد. در صورت تمایل به سفید کردن روکش باید هزینه جداگانه ای توسط والدین پرداخت شود که به دلیل این که این دندان ها چندان در معرض دید نیستند ارزش چندانی ندارد.

جنس روکش دندان کودکان

قرار دادن روکش سفید رنگ برای دندان شیری خلفی امکان پذیر نیست چرا که روکش هایی که در دندانپزشکی بزرگسالان استفاده می گردند نیازمند مراحل قالب گیری پیچیده و کارهای لابراتواری است و علاوه بر زمان بر بودن هزینه بالایی نیز دارند. مهم تر از همه این که این روکش ها برای دندان های شیری و فرم لثه در حال رشد کودکان مناسب نمی باشند، بنابراین در صورت لزوم به قرار دادن روکش برای دندان های شیری در کودکان حتماً باید از روکش های استیل نقره ای رنگ استفاده کرد.

مراحل ترمیم دندان کودکان با روکش

برای ترمیم دندان کودکان با روکش باید مراحل زیر را طی کرد:

  1. ابتدا دندانپزشک باید ناحیه ترمیم رابا ژل بی حس کند برای این کار ژل روی لثه و گونه های اطراف دندان مالیده می شود.
  2. در مرحله بعد دندانپزشک برای بی حسی کامل دندان داروی بی حسی موضعی را تزریق می کند.
  3. دندانپزشک با سد دندانی ساخته شده از نوار باریکی از لاتکس یا مواد مشابه دیگر، دندان تحت درمان را از بقیه دندان ها جدا می کند. با این کار سوراخ کوچکی روی دندان ایجاد می شود و با وسیله فلزی محکم می شود. سد دندانی از لثه، زبان و گونه های کودک محافظت می کند.
  4. دندانپزشک ابتدا پوسیدگی را با هندپیس مخصوص بر می دارد سپس دندان را به قدری می تراشد که بتواند روکش را روی آن قرار دهد. دندانپزشک تا زمانی که روکش آماده شود برای محافظت از دندان یک روکش موقت روی آن نصب می کند.
  5. در مرحله آخر روکش روی دندان کودک قرار داده می شود و تمام دندان وی را در برمی گیرد.

قرار دادن روکش دندان شیری در یک جلسه

روکش دندان شیری را می توان در یک جلسه کار گذاشت زیرا دندانپزشک پس از آماده سازی و تراش دندان روکش مناسب را انتخاب می کند و پس از تنظیم کردن بر روی دندان قرار می دهد. تمامی فرایند روکش گذاری دندان شیری در یک جلسه انجام می شود.

قرار دادن روکش دندان شیری

مزیت روکش دندان شیری

مزیت روکش دندان های شیری نسبت به سایر ترمیم ها این است که این روکش ها کل سطح دندان کودک را می پوشانند بنابراین مانع از شکستن دندان و پوسیدگی های بعدی در اطراف ترمیم های دندانی می شود.

بعد از ترمیم دندان کودکان ممکن است به علت رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان باکتری ها مجددا تجمع کنند و سبب پوسیدگی مجدد دندان شوند به همین دلیل استفاده از روکش های دندانی در کودکان یک درمان ایده آل است. این روکش ها توسط چسب هایی که فلوراید آزاد می کنند به دندان چسبانده می شوند و در هنگام افتادن دندان شیری همراه با دندان شیری می افتند. روکش دندان شیری به جهت استحکام بالایی که دارد از شکسته شدن دندان تا زمان افتادن طبیعی آن جلوگیری می کند. روکش های دندان شیری قابلیت انطباق و تنظیم برای دندان های مختلف را دارند.

انواع روکش دندان شیری

روکش‌های زیادی وجود دارند که برای ترمیم و اصلاح دندان های شیری می ‌توان از آن ها استفاده کرد. هر کدام از این روکش ها مزایا و معایب خاص خود را دارند. بهترین انتخاب برای دندان های به شدت تخریب شده استفاده از روکش های فلزی به رنگ استیل است. برای دندان های جلو که زیبایی مدنظر ما است استفاده از روکش های فلزی با پوشش سرامیک هم رنگ دندان بهترین انتخاب است.

هم چنین برای دندان های عقبی هم می توان استفاده کرد ولی استحکام و تطابق این روکش ها کمتر از روکش های تمام فلزی بوده و احتمال کنده شدن این روکش ها بیشتر است. در ادامه هر کدام از روکش‌های دندانی را بیشتر توضیح داده و درباره آن بیشتر توضیح می‌دهیم.

انواع روکش دندان شیری

روکش‌هایی از جنس استیل ضد زنگ

حدود 50 سال است که از روکش‌های ضد زنگ برای دندان‌های شیری استفاده می‌شود. کاربردی بودن این روکش‌ها قبلا سنجیده شده است، به همین خاطر امروزه روکش‌های ضد زنگ از رایج ترین نوع روکش‌ها هستند. روکش‌های ضد زنگ از پوسته‌های فلزی با اندازه‌های گوناگون ساخته شده اند که برای هر سایز دندانی می توان از آن استفاده کرد.

از آن جایی که روکش ضد زنگ بادوام، قوی، مقاوم به رطوبت است برای دندان‌های آسیاب خلفی (مولرها) استفاده از آن توصیه می‌شود. چنان‌چه بین دندان‌های شیری کودکتان پوسیدگی وجود دارد می‌توانید از این روکش استفاده کنید. جای گذاری این نوع روکش آسان است به گونه ای که دندانپزشک با یک بار دیدن دهان می‌تواند آن را متصل کند. روکش ضد زنگ از بسیاری از روکش‌هایی که جدیدا وارد بازار شده است ارزان تر است.

روکش های استریپ کرون

روکش استریپ کرون حاوی یک پوسته شفاف است. این روکش با کامپوزیت های هم رنگ دندان پرشده است که درون دندان قرار می‌گیرد. هنگامی که مواد کامپوزیت داخل دندان قرار می‌گیرند، پوشش پلاستیکی از دندان خارج می شود. در نهایت تنها موادی که هم رنگ دندان هستند باقی می‌مانند. این روکش زیبایی مناسبی دارد به همین خاطر اغلب برای دندان ‌های جلو استفاده می‌شود. قیمت این روکش مناسب و متوسط است.

روکش‌هایی از جنس استیل روکش‌دار

روکش‌های استیل، روکش های پوشیده شده با فلز هستند که هم رنگ دندان‌اند. این روکش به نواحی جلویی، بالا و کناره ها متصل می‌شود. از مزیت های روکش استیل می‌توان به ماندگاری بالا و ظاهر زیبا اشاره کرد. به همین خاطر توصیه می‌شود از آن برای دندان‌های جلویی استفاده کرد. روکش‌های استیل در برابر رطوبت مقاوم‌اند اما نسبت به سایر روکش‌ها نیازمند ترمیم بیشتری است. از آن‌جایی که روکش‌های استیل از جنس فلز هستند ممکن است برخی کودکان نسبت به آن واکنش‌های آلرژیک نشان دهند.

روکش‌های دندانی سفید

روکش‌های دندانی سفید از یک ماده سخت شبیه به سرامیک ساخته شده‌اند که هم رنگ دندان است. مانند روکش‌های استیل ضد زنگ از روکش زیرکونیا می‌توان برای سایز‌های مختلف دندان استفاده کرد. این روکش عاری از فلز است و بادوام‌تر و قوی‌تر ازمینای طبیعی دندان است. روکش دندانی سفید از نطر زیبایی بهترین روکش دندانی است و باعث واکنش های آلرژیک نیز نمی‌شود.

مراقبت از روکش دندان کودک

پس از انجام روکش دندان شیری، کودک باید دندان های خود را مرتب مسواک بزند تا لثه اطراف روکش سالم بماند و از التهاب آن جلوگیری شود. علاوه بر این باید بین روکش ها و دندان های اطرافش نخ دندان کشیده شود تا از تجمع باکتری ها جلوگیری شود. علاوه بر رعایت بهداشت دهان و دندان باید از خوردن شکلات ها و تافی های چسبنده توسط کودک جلوگیری کنید تا چسب زیر روکش به سرعت حل نشود. مصرف مکرر شکلات های چسبنده منجر به درآمدن روکش ها می شود.

بعد از عمل تا زمانی که بی حسی دندان کودک به طور کامل برطرف نشده است کودک خود را تشویق کنید چیزی نخورد. این کار از گاز گرفتن تصادفی لب یا گونه که می تواند آسیب اساسی و دردناک به کودک وارد کند جلوگیری می کند. گاهی ممکن است کودک ناحیه بی حس شده را بجود یا گاز بگیرد و به دلیل استفاده از بی حسی درد آن را متوجه نشود اما این موضوع می تواند آسیب جدی به دندان کودک وارد کند بنابراین به کودک خود آموزش دهید از جویدن، مکیدن یا گاز گرفتن ناحیه بی حس شده خودداری کند.

در کل می توان گفت مراقبت از روکش دندان کودکان با دندان طبیعی هیچ تفاوتی ندارد زیرا هیچ کدام از این روکش ها مانع پوسیدگی دندان کودک نمی شوند. تا 24ساعت بعد از عمل، تجربه برخی ناراحتی ها برای کودک به واسطه خوردگی های ناشی از عصب یا بافت نرم طبیعی است. داروهای بدون نسخه مانند استامینوفن یا ایبوپروفن می تواند کمی از بی قراری کودک شما کم کند. در صورتی که پس از گذشت 24 ساعت درد ادامه دار شد حتما با پزشک خود تماس بگیرید. اگر کودک شما عنوان کرد که حس عجیبی در دندان خود داشته یا گاز زدن و جویدن برای وی مشکل ساز است، با دندانپزشک تماس بگیرید زیرا ممکن است دندان برای راحت تر شدن عمل جویدن یا گاز زدن نیاز به تنظیم داشته باشد.

مراقبت های دیگری که پس از روکش و عصب کشی دندان کودک لازم است رعایت کنید عبارت است از:

  • حداقل به مدت 30 دقیقه به کودک خود چیزی برای خوردن ندهید.
  • در طول 24 ساعت پس از گذاشتن روکش، کودک نباید خوراکی های چسبناک مانند شکلات، آدامس، گز، تافی و … بخورد.
  • داروی مسکنی که پزشک تجویز می کند را قبل از این که اثر بی حسی کودک از بین برود به او بدهید تا پس از درمان احساس درد و ناراحتی نکند.
  • تا ۲۴ ساعت پس از درمان بهتر است با استفاده از مسواک نرم و آب نمک لثه کودک را در ناحیه روکش به آرامی ماساژ دهید.
  • در صورتی که 1 تا 3 ساعت پس از پایان کار،کودک لب یا زبان خود را گاز گرفت و دچار زخم یا تورم سفید رنگ شد از آب نمک استفاده کنید.
  • در صورت مصرف خوراکی های چسبناک و درآمدن روکش دندان کودک نگران نشوید.هر چه زودتر روکش درآمده و کودک را به نزد دندانپزشک ببرید تا مجددا بچسباند.
  • از ایجاد واکنش منفی نسبت به ظاهر روکش های کودک خودداری کنید زیرا این کار باعث حساسیت وی می شود.

در زمان رویش دندان های دائمی روکش همراه با دندان شیری لق شده و می افتد بنابراین نیازی به مداخله دندانپزشک جهت خارج کردن آن وجود ندارد.در صورتی که دندان لق نشد به راحتی توسط دندانپزشک در آورده می شود.

اهمیت استفاده از روکش دندان برای کودک

پوسیدگی دندان های شیری با مواد ترمیمی مختلف و یا روکش های مخصوص برطرف می گردد و کارایی دندان به طور کامل بازگردانده خواهد شد. عده ای از والدین تصور می کنند چون دندان‌های شیری موقتی هستند لزومی ندارد در صورت پوسیدگی آن ها را ترمیم کرد و از روکش دندان استفاده کرد. این تصور غلط است زیرا پوسیدگی دندان های شیری عوارض جدی و جبران ناپذیری را به کودک وارد می کند.

اهمیت روکش دندان شیری

عوارض درمان نکردن پوسیدگی دندان کودک عبارت است از:

  1. کاهش توانایی جویدن در کودک وعدم تمایل وی به استفاده از مواد غذایی
  2. از دست رفتن فضای مورد نیاز جهت رویش دندان دائمی:در این صورت دندان های دائمی به صورت کج و درهم رشد می کنند.
  3. کاهش اعتماد به نفس و تعاملات اجتماعی کودک
  4. ایجاد بوی بد دهان

هزینه روکش دندان کودک

قیمت روکش دندان کودک به عوامل مختلفی بستگی دارد که از جمله آن می توان به مواد استفاده شده برای ساخت روکش، محل و اندازه دندان، موقعیت کلینیک دندانپزشکی کودک اشاره کرد.

نوشتهٔ پیشین
عصب کشی دندان با لیزر
نوشتهٔ بعدی
درمان آبسه دندان کودکان

1 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • سلام ایا دندان شیری که عصب کشی نشده و یک سمت دیواره اش و بین دندانی خراب است می توان روکش کرد؟

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان

مقالات جدید

در رسانه ها

دکتر پیمان ترکی

دکتر فرشیده میرلوحی