پر کردن و ترمیم دندان کودکان

ترمیم دندان کودکان

برخلاف تصور عموم افراد که فکر می کنند ترمیم دندان کودکان ضرورتی ندارد باید به دندان های شیری کودک اهمیت داد و در صورت پوسیدگی او را برای ترمیم به نزد دندانپزشک برد .

کودکان معمولا از زمان تولد 12 دندان شیری دارند که در زیر لثه مخفی شده است . زمان دندان در آوردن کودکان اندکی باهم فرق دارد .دندان شیری پس از رویش ممکن است به دلایلی آسیب ببیندو نیاز به ترمیم پیدا کند. ترمیم دندان کودکان فرایندی است که در آن دندان های فک بالا و پایین کودک که پوسیدگی دارند یا آسیب دیده اند ترمیم می شوند.

یکی از پر کاربرد ترین روش های ترمیم دندان کودکان پر کردن دندان ها است. پر کردن دندان هم برای دندان شیری  و هم برای دندان های دائمی کودکان قابل انجام است.

تماس با خانم دکتر فرشیده میرلوحی

ترمیم دندان شیری چیست ؟

به روشی که در آن بیماری های دندان کودکان درمان می شود و یا از آن پیشگیری می شود ترمیم دندان شیری گفته می شود . روش های درمانی که در ترمیم دندان کودکان به کار می روند عبارت است از : عصب کشی دندان کودکان ، پر کردن دندان ، کشیدن دندان ، استفاده از فضا نگهدارنده ها

بسیاری از والدین تصور می کنند که دندان های شیری در صورت پوسیدگی نیاز به ترمیم ندارند و بدون هیچ نگرانی می توان آن ها را کشید اما لازم است بدانید تا زمان آماده شدن دندان های دائمی برای رشد ، دندان های شیری باید وجود داشته باشند.

اگر دندان آسیاب شیری دوم به خاطر پوسیدگی از بین برود، دندان آسیاب دائمی که در سن شش سالگی رشد می کند در عمل نمی تواند موقعیت مناسب خود را در دهان کودک پیدا کند و مسیر رشد دندان های دیگر را مسدود می کند.

ترمیم دندان کودکان

ترمیم دندان خراب کودکان چه زمانی لازم است ؟

دندان های کودکان به دلایل زیر ممکن است نیاز به ترمیم داشته باشد :

  • پوسیدگی و خرابی دندان
  • شکستگی دندان
  • عدم رشد صحیح دندان ها
  • بی نظمی دندان ها
  • درد فک و یا سردرد و دردهای عضلانی مرتبط با فک
  • جلوگیری از درد و احتمال تشکیل آبسه
  • تغییر رنگ و لکه شدن دندان ها

اگر پوسیدگی دندان کودک با درد همراه باشد می توان آن ها را پرکرد اما اگر پوسیدگی با درد همراه نباشد به جای پر کردن باید  از محلول‌های فلوراید (فلوراید تراپی)و ضدعفونی‌کننده‌ها استفاده کرد تا روند پوسیدگی موقف شد .

ترمیم دندان شیری کودکان

فرایند ترمیم دندان خراب شیری کودکان (پرکردن دندان)

برای ترمیم دندان شیری کودکان باید مراحل زیر را انجام داد :

آماده کردن کودک :

ابتدا فرزند خود را آماده کنید و با دلایل منطقی و حرف زدن با او سعی کنید استرس او را کم کنید . اجازه دهید پزشک با کودک شما تعامل و ارتباط برقرار کند  . گاز نیتروژن از راه های دیگری است که برای کاهش استرس کودک و آرام کردن فضا می توانید استفاده کنید .

معاینه دندانپزشکی :

در معاینه دندانپزشکی پزشک با استفاده از عکس برداری دندان و معاینه ، دندان های پوسیده شده را مشخص می کند .

بی حسی

پس از معاینه دندان پزشک با استفاده از بی حسی موضعی و زدن آمپول دندان هایی که نیاز به ترمیم دارند را بی حس می کند . قبل از زدن آمپول دندان پزشک یک ژل بی حس کننده را روی لثه ها می زند تا هنگام زدن آمپول دندان ها درد نگیرند .

برداشت پوسیدگی دندان

پس از اینکه دندان فرزند شما بی حس شد و دیگر هیچ دردی را احساس نکرد دندان پزشک با یک ابزار تراش اقدام به تشکیل حفره و برداشتن پوسیدگی دندان کودک شما می کند . در حین این کار دستیار دندان پزشک با استفاده از ابزار مکشی آب دندان کودک شما را تمیز کرده و هرگونه چرک و آلودگی را از آن خارج می کند.

پر کردن

بعد از این که پوسیدگی دندان برداشته شد دندان پزشک حفره به وجود آمده را با موادی مانند آمالگام (نقره‌ای) یا کامپوزیت (همرنگ دندان) پر می‌کند.در مرحله آخر پس از شستشوی دندان مراحل ترمیم تکمیل می شود .

کشیدن دندان شیری

همان طور که قبلا گفته شد دندان های شیری کودکان مانند دندان های دائمی  از اهمیت بالایی برخوردارند و تا جایی که امکان دارد باید سعی کرد این دندان ها حفظ شوند اما در مواردی که شدت پوسیدگی زیاداست وامکان ترمیم دندان کودک وجود ندارد دندان پزشک راهی جز کشیدن دندان ندارد زیرا در مواردی که عفونت به استخوان برسد ممکن است موجب آبسه دندان شود .

پس از کشیدن دندان شیری برای این که ترتیب دندان های دائمی در آینده به هم نریزد و دندان های دائمی به خوبی رشد کنند پزشک متخصص می تواند از دندان مصنوعی یا فضا نگهدار استفاده کند .

ترمیم دندان کودکان بدون بیهوشی

چرا باید دندان کودکان را ترمیم کرد ؟

  • افزایش اعتماد به نفس کودکان
  • بهبود مهارت صحبت کردن کودک
  • درست جویدن غذا هنگام غذا خوردن
  • سلامت و رشد درست دندان های دائمی در آینده
  • پر کردن دندان کودکان از گسترش عفونت جلوگیری می‌کند.

ترمیم دندان خراب کودکان بدون بیهوشی

داروی های بیهوشی عوارض شدید دارند به همین خاطر بیهوش کردن کودک به دفعات زیاد به هیچ عنوان توصیه نمی شود .گاه مشاهده می شود پزشک برای راحت تر کردن کار خود برای هریک از دندان های کودک از داروی بیهوشی استفاده می کند در صورتی که این کار اشتباه است و دندان پزشک تا جایی که امکان دارد باید سعی کند روند ترمیم دندان کودک را بدون بیهوشی انجام دهد .

در شرایط خاص که کودک سن خیلی کمی دارد ، تعداد دندان های خراب او زیاد است و به هیچ عنوان با دکتر خود همکاری نمی کند می توان از بیهوشی استفاده کرد  .

بازگشت پوسیدگی دندان شیری

هنگامی که دندانهای شیری پوسیده کودک خو را پر می کنید ممکن است بعد از مدتی این پوسیدگی برگردد . اگر حفره به وجود آمده در بین دندان ها باشد احتمال بیشتری برای بازگشت پوسیدگی دندان وجود دارد .

ترمیم دندان شیری کودکان

انواع مواد پرکننده دندان

از مواد پرکننده دندان می‌توان به آمالگام، مواد پرکننده سفید، مواد پرکننده مسکن اشاره کرد. در ادامه برای هر کدام از این مواد توضیح جامع داده شده است.

مواد آمالگام

مواد آمالگام قدیمی ترین و مطمئن ترین نوع مواد برای پر کردن دندان کودک است . مواد آمالگام از فلزات نقره، مس، زینک و جیوه ساخته می شود.افرادی که به جیوه آلرژی ندارند این ماده برای آن ها هیچ گونه عارضه ای ندارد .

مواد پرکننده سفید

مواد پرکننده سفید شامل رزین‌های کامپوزیتی، یونومرهای شیشه‌ای و نوع ترکیبی به نام یونومرهای شیشه‌ای مخلوط با رزین می‌باشد.از آنجایی که این مواد به دندان چسبیده یا باندینگ می‌شوند کمک می‌کنند تا از پوسیدگی دندان در آینده جلوگیری شود. همچنین، بخش کمتری از دندان برداشته می‌شود زیرا باندینگ مواد پرکننده را در جای خود بخوبی نگه می‌دارد بدون آنکه نیازی به ایجاد حفره باشد.

ترمیم دندان کودکان با مواد سفید کننده پیچیده است و نیاز به زمان و هزینه بیشتری دارد . ماندگاری این مواد از آمالگام کمتراست .

مواد پرکننده مسکن یا سدیتیو

از مواد مسکن می توان برای کاهش دردناشی از آسیب و التهاب پالپ مرکزی دندان استفاده کرد . این مواد بر خلاف مواد پرکننده معمولی دیگر نیازی به حفر دندان ندارند . این مواد مستقیما روی دندان بکار برده می‌شوند . اگر کودک شما با نشستن طولانی مدت روی صندلی مشکل دارد می توانید از این ماده استفاده کنید .

این مواد تنها زمانی استفاده می شوند که دندان کودک از طریق پوسیدگی یا ضربه آسیب دیده باشد و برای درمان دندان درد خود به مسکن فوری نیاز داشته باشد . این مواد برای چندین ماه یا حتی چندین سال در جای خود باقی خواهند ماند، به شرطی که کودک بهداشت دهان و دندان را رعایت کند. ویزیت‌های منظم دندانپزشکی نیز ممکن است نیاز باشد تا این اطمینان حاصل شود که مواد پرکننده دندان کار خود را بخوبی انجام می‌دهند.

مراقبت های پس از پر کردن دندان شیری

پس از پر کردن دندان از نوشیدن مایعات خیلی سرد یا داغ خودداری کنید . اگر حساسیت به سرما و گرما تا مدتی برطرف نشد و دندان ها هنگام جویدن درد گرفت باید مجدد به دندان پزشک مراجعه کنید . برای پیشگیری از پوسیدگی بیشتر دندان به کودک خود یاد دهید مرتب از مسواک و نخ دندان استفاده کند .

در بسیاری از موارد مشاهده می شود که پس از ترمیم دندان کودکان آب دهان او بیرون ریخته و کودک حس می کند لب و دهان او بزرگ شده است و احساس ناخوشایندی دارد همه این موارد طبیعی بوده و به دلیل آثار داروی بی حس کننده هستند بنابراین اصلا نگران نباشید زیرا پس از چند ساعت از بین خواهد رفت .

معرفی کلینیک معتبر برای ترمیم دندان کودکان

 بسیاری از والدین به دلیل پایین بودن سن فرزندان خود و ترس آن ها از مراجعه به دندان پزشکی در انتخاب پزشک و کلینیک مناسب تردید دارند . اگر برای سلامت دندان های کودک خود ارزش بالایی قائلید و به دنبال کلینیکی معتبر برای ترمیم دندان کودک خود هستید دکتر فرشیده میرلوحی متخصص دندان پزشک کودکان در اصفهان می باشد که در کلینیک خود انواع خدمات ترمیم دندان کودکان را ارائه می دهد .

نوشتهٔ پیشین
فوتودینامیک تراپی
نوشتهٔ بعدی
لیزر تراپی دندان

7 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • درسا صالحی
    2019-12-22 6:48 ق.ظ

    سلام خسته نباشید دکتر . دخترم 7 سالشه و چند روزه دندان آسیابش به شدت درد می کنه . چون از عصب کشی می ترسه خواستم بپرسم اشکال داره دندونش رو بکشم ؟ دندان آسیاب شیری کی می افته ؟

    پاسخ
    • دکتر پیمان ترکی
      2019-12-23 6:55 ق.ظ

      سلام ممنونم . دندان های آسیب شیری معمولا در سن 12 سالگی می افتند و دندان دائمی جایگزین آن ها می شود . ترجیحا دندان را نکشید زیرا اگر دندان شیری زودتر از موعد کشیده شود فضای کافی برای رویش دندان دائمی از بین می رود . نگران درد کودک خود هنگام عصب کشی نباشید زیرا ما ازمواد بی حس کننده استفاده می کنیم . علاوه بر آن ترمیم دندان شیری و عصب کشی آن راحت تر از ترمیم دندان دائمی کودکان است و با آن فرق دارد .

      پاسخ
  • سلام ببخشید دختر من 7سالشه دندون های آسیابش رو میخوایم عصب کشی کنیم آیا بعد از عصب کشی آنها در سن 12سالگی می افتند یا خیر؟

    پاسخ
    • دکتر فرشیده میرلوحی
      2022-08-29 5:01 ق.ظ

      اگر شیری باشه بله ولی اگر آسیای دایمی باشد خیر

      پاسخ
  • سلام ببخشید دختر من ۱۲سالشه دندان جلو شروع به تغییر رنگ طوسی داده نیاز به پرکردن داره یا نه؟

    پاسخ
  • سلام علیکم ببخشید دکتر پسر من ۴ سال و سه ماهش دوتا دندان شیری جلوی فک بالا پوسیدگی داشته یکیش هم به خاطر افتادن نصفش متاسفانه میشکند لطف میکنید مشوره بدید ممنون میشم اخه خیلی نگران هستم

    پاسخ
  • سلام دختر من ۲ سالش هست و چندتا از دندوناش خراب شده ، چجوری درمان میشه؟ من خیلی از بیهوش کردنش میترسم

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان

مقالات جدید

در رسانه ها

دکتر پیمان ترکی

دکتر فرشیده میرلوحی