هنگام دندان در آوردن کودکان باید چه کار کرد ؟

هنگام دندان در آوردن کودکان باید چه کار کرد ؟

کودکان در 6 ماهگی شروع به دندان در آوردن می کنند و معمولا ابتدا دو دندان بالایی آن ها ظاهر می شود . یکی از سخت ترین دوران رشد کودک دندان در آوردن است زیرا اغلب با درد ، تب و ناله همراه است .اگر به دنبال راهکار هایی برای کاهش دندان درد در کودک خود هستید با دکتر فرشیده میرلوحی متخصص دندانپزشکی کودکان در اصفهان همراه باشید.

علائم و نشانه های دندان در آوردن کودکان

از علائم و نشانه های دندان در آوردن کودکان می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • سستی لثه و تحریک پذیری
  • جاری شدن آب از دهان
  • جویدن اشیاء
  • تب 37 درجه سانتی گراد
  • زخم یا حساس شدن لثه
  • جوش ریز اطراف دهان و روی گونه ها
  • بدخلقی
  • نا آرامی و خواب پریشان
  • بی اشتهایی
  • گاز گرفتن یا مکیدن انگشت ها
  • تمایل به گاز گرفتن اشیاء برای آرام کردن خارش لثه
  • ورم لثه

تماس با خانم دکتر فرشیده میرلوحی

ترتیب دندان در آوردن کودکان

در جدول زیر می توانید ترتیب دندان در آوردن کودکان بین 12 تا 36 ماه را مشاهده کنید . ترتیب رشد دندان در کودکان متفاوت است بنابراین اگر ترتیب دندان در آوردن کودکتان کاملا مطابق با نمودار زیر نبود نگران نشوید .

10 تا 16 ماهگی دندان های پیشین پایین
9 تا 13 ماهگی دندان های پیشین بالایی
17 تا 23 ماهگی نیش های پایین
16 تا 22 ماهگی نیش های بالا
23 تا 31 ماهگی دندان های آسیاب پایین
25 تا 33 ماه دندان های آسیاب بالا

بهترین روش ها برای تسکین درد دندان درآوردن کودکان

داروی مسکن

در مواردی که هیچ روشی کار ساز نیست و کودک شما درد زیادی دارد پزشک برای او داروهای مسکن مانند استامینوفن ، ایبوپروفن تجویز می کند . در صورتی که می خواهید برای کودک کمتر از 2 سال خود از دارو استامینوفن استفاده کنید حتما دوز مناسب آن را از پزشک خود بپرسید . به هیچ عنوان بدون چک کردن دارویی به کودک خود ندهید . از داروی ایبوپروفن برای کودکان بالای 6 ماه استفاده کنید . این دارو می تواند معده را تحریک کند و اگر کودک شما غذا نمی خورد استفاده از این دارو توصیه نمی شود  .

دندان در آوردن کودکایجاد  فشار بر روی لثه

ایجاد فشار بر روی لثه می تواند درد دندان در آوردن کودک را تسکین دهد . احساس فشار بر روی لثه باعث می شود مغز کودک از احساس درد ناگهانی رها شود . لثه نوزادتان را به آرامی با یک انگشت تمیز بمالید . خاراندان لثه های کودک در دمای اتاق نیز می تواند در تسکین درد مؤثر باشد .

استفاده از داروهای گیاهی

داروهای گیاهی مانند گل رز ، بابونه ، میخک نیز می توانند در کاهش دندان درد کودک مؤثر باشند . هریک از این گیاهان را به چای تبدیل کنید و تا داغ است حوله را به آن آغشته کنید سپس حوله را روی لثه کودک خود قرار دهید . هم چنین می توانید جوشانده گیاه را مستقیم روی لثه کودک خود بمالید . روش دیگر این است که گیاهان را در یک ظرف کوچک قرار دهید و با روغن زیتون روی آن را بپوشانید. برای 4 تا 6 دقیقه آن را بجوشانید و فشار دهید سپس در یخچال نگه دارید. در صورت لزوم مقداری از روغن سرد را روی لثه نوزاد بگذارید.

اجازه دهید غذاهای سفت را امتحان کند

اگر کودک شما غذاهای جامد مصرف می کند بگذارید برای گاز زدن چیز های خوراکی مثل خیار یا هویج خرد و سرد را امتحان کند البته حواستان باشد  این غذاها منجر به خفگی برای او نشود .

کاهش التهاب 

التهاب ناشی از دندان در آوردن می تواند موجب تحریک اعصاب شود بنابراین می توان گفت یکی از راه های کاهش دندان درد کودک ، کاهش التهاب است . برای کاهش التهاب می توانید راه های زیر را امتحان کنید :

  1. استفاده از رژیم کم التهاب : میوه ها و سبزیجات تازه ، گوشت های خوراکی ، غذاهای دریایی ، چربی های سالم را در رژیم غذایی کودک خود حتما قرار دهید و از غذاهای سفیدی مانند شکر ، آرد ، سیب زمینی ، لبنیات استفاده نکنید زیرا این غذاها موجب التهاب می شوند .
  2. کاهش استرس
  3. دادن ویتامین D
  4. استفاده از قاشق سرد : یک قاشق فلزی را حداقل 15 دقیقه داخل یخچال قرار دهید سپس آن را روی لثه نوزاد خود قرار دهید.
  5. تعادل قند خون
  6. تقویت سیستم ایمنی بدن

به کودک مایعات سرد بدهید:

دادن مایعات سرد یا سوپ آبکی سرد و پوره کمک می کند تا خارش لثه کودک کمتر شود . دقت داشته باشید تنها مایعات سرد و غیر یخی به کودک خود بدهید تا باعث بی حسی بیش از حد دهان او نشوید .

درد هنگام دندان در آوردن کودک

نبایدهای زمان دندان در آوردن کودک

هیچ گاه برای تسکین دندان درد کودک خود از موارد زیر استفاده نکنید :

گردنبندهای دندانی

اغب والدین زمان دندان در آوردن نوزادشان یک عدد گردن بند کهربایی به گردن او می آویزند تا آویزهای گردن بند را گاز بزند . این کار اشتباه است و برای کودک خطر خفگی دارد .

حلقه های دندانی یخ زده

این حلقه ها می توانند به جای آرام کردن درد موجب آسیب شوند . استفاده از این حلقه ها باعث می شود دهان کودک بی حس شود و متوجه نشود چه چیزی داخل دهانش است . استفاده از این حلقه ها هم چنین خطر گاز گرفتگی هنگام غذا خوردن را افزایش می دهد .

ژل های بی حس کننده

ژل های دندانپزشکی زیادی برای بی حسی موضعی و کنترل درد در فروشگاه ها وجود دارد . این ژل ها برای کودکان خوب نیستند و نباید از آن ها برای کودکان زبر 2 سال استفاده کرد . این ژل های بی حس کننده اغلب حاوی ترکیبی به اسم بنزوکایین هستند و باعث می شوند سطح اکسیژن خون در آن ها  از حد میانگین پایین تر بیاید .

ژل و کرم های هومیوپاتی

این ژل ها اثرات جانبی شدیدی دارند و در برخی کودکان می توانند منجر به مرگ شوند .

مراقبت از دندان های جدید کودک

هر روز یک دستمال تمیز و مرطوب بر روی لثه نوزاد خود قرار دهید . پاکسازی می تواند باکتری ها را از فعالیت در دهان کودک شما بازدارد . هنگامی که دندان های اول نوزاد شما ظاهر می شوند حتما از یک مسواک کوچک ، نرم و محکم استفاده کنید .

برای تمیز کردن دندان های او تا سه سالگی به اندازه یک دانه برنج و پس از سه سالگی به اندازه نخود فرنگی از خمیر دندان حاوی فلوراید استفاده کنید . توصیه می شود کودک را بعد از درآمدن اولین دندانش معاینه کنید و این کار را تا یک سالگی او به تعویق نیندازید . به کودک خود اجازه ندهید با شیشه شیر بخوابد زیرا باعث پوسیدگی دندان های او می شود . هم چنین از دادن نوشیدنی هایی که قند زیادی دارند به کودک خود اجتناب کنید .

بیشتر بدانید : پیشنهاد می شود مقاله ترمیم دندان کودکان را حتما مطالعه کنید .

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر کودک شما علائمی مانند اسهال ، استفراغ ، آبریزش بینی یا تب بالا داشت لازم است حتما با پزشکش در این زمینه صحبت کنید .در برخی موارد کودکان حتی بعد از 15 ماهگی نیز دندان در نمی آورند در این صورت باید او را به نزد متخصص دندانپزشک کودک ببرید تا علت را بررسی کند .

نوشتهٔ پیشین
از چه سنی مسواک زدن را برای کودکمان شروع کنیم ؟
نوشتهٔ بعدی
پیوند دندان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان

مقالات جدید

در رسانه ها

دکتر پیمان ترکی

دکتر فرشیده میرلوحی