پیوند دندان

پیوند دندان

یکی از روش های مقرون به صرفه  برای داشتن لبخند زیبا ، پیوند دندان است . به پیوند دندان باندینگ هم گفته می شود زیرا در این روش یک ماده کامپوزیت رنگی شکل گرفته  ، سخت و مات می شود سپس به دندان متصل (باند)می شود . برای رفع مشکلات کوچک مانند شکستگی دندان یا شکاف های کوچک بین دندان ها می توان از پیوند دندان استفاده کرد .

مراحل پیوند دندان

برای پیوند دندان دندانپزشک ابتدا یک اسید فسفریک ملایم را به سطح دندان هایتان اعمال می کند . این کار باعث می شود سطح دندان به سطح ماده کمک کند تا ماده باندینگ جایگزین شود . در روند پیوند دندان ، دندان های شما هیچ گونه آسیبی نمی بینند . برای سخت شدن و تنظیم مواد می توان از نور ویژه استفاده کرد . درآخر کامپوزیت برای تمیز کاری صیقل داده می شود.

تماس با دکتر پیمان ترکی

متخصص ایمپلنت و دندانپزشکی زیبایی برای انتخاب ونیر کامپوزیت از یک راهنمای سایه استفاده می کند که دقیقا مطابق با رنگ دندان باشد . زمانی که دندانپزشک خود رنگ را انتخاب کرده باشد دندان به راحتی با یک مایع تهویه پوشش داده می شود .زمانی که دندان شما آماده شد دندانپزشک رزین دندان رنگی مانند بتونه را بر روی دندان شما اعمال خواهد کرد . رزین تا زمانی که شکل مناسب آن شکل داده شود، قالب بندی شده و نرم شده است. سپس ماده با نور ماوراء بنفش یا لیزر سخت می شود.

بعد از اینکه مواد باندینگ سخت می شود، دندانپزشک می تواند دندان شما را ترمیم کند و به آن شکل دهد . در مرحله بعد ماده را مالش دهید تا آن را با شفافیت بقیه سطح دندان منطبق سازید. این روند معمولا حدود 30 دقیقه طول می کشد.

مزایای پیوند دندان

هزینه کمتر

به گفته دکتر هارمز پیوند دندان ارزان تر از روکش دندان است و می توان گفت میانگین هزینه آن منصفانه است .

صرفه جویی در زمان

با باندینگ علاوه بر هزینه در زمان هم می توان صرفه جویی کرد به گونه ای که کل روند درمان پیوند دندان را می توان در ۳۰ تا ۶۰ دقیقه انجام داد.بر خلاف ونیرهایی که در یک آزمایشگاه تولید می شوند و به یک قالب مناسب برای رسیدن به یک جایگاه مناسب نیاز دارند، پیوند را می توان تنها در یک بازدید انجام داد.

مزایای پیوند دندان

سهولت

در مقایسه با روش های دیگر مانند تاج یا روکش پیوند دندان نیاز زیادی به حذف مینای دندان ندارد . هم چنین معمولا در این روش نیازی به استفاده از بیهوشی نیست مگر این که دندان فاسد شده باشد .در کنار مزایا پیوند دندان معایبی نیز دارد که در ادامه به طور مفصل برای شما شرح می دهیم .

 ثبات فک و دندان

پیوند استخوان فک باعث پایداری و کمک به احیای اسکلت استخوان فک برای جراحی ایمپلنت یا ترمیمی می‌شود. در‌این شرایط بی نظمی‌های شکل استخوان فک، تصحیح و بازسازی می‌شود تا حمایت بیشتری برای درمان‌های بعدی فراهم ‌شود.

 محافظت از فک و دندان

پیوند استخوان فک از تخریب استخوان فک که‌ به دنبال کشیدن دندان، بیماری‌های پریودنتال یا‌سایر فرآیندهای تهاجمی ایجاد می‌شود، جلوگیری می‌کند.

معایب پیوند دندان

باندینگ دندان معمولا با قهوه ، چای ، مواد الکلی و سیگار لکه دار می شود . پیوند دندان معمولا نسبت به روش های دیگر مانند روکش ماندگاری کمتری دارد و در صورت مراقبت درست سه تا هفت سال پایدار می ماند . در همه شرایط استفاده از باندینگ دندان توصیه نمی شود اما می توان گفت در مورد ظاهر دندان هایتان احساس خوبی به شما می دهد .از عوارض باندینگ می توان موارد زیر اشاره کرد :

  • درد و خونریزی
  • حساس شدن دندان به سرما و گرما
  • امکان شکل‌گیری پوسیدگی در ریشه دندان
  • ایجاد تورم در ناحیه جراحی شده

مراقبت های پس از پیوند استخوان

برای جلوگیری یا به حداقل رساندن لکه ها، ضروری است که از خوردن یا نوشیدن غذاهایی که می توانند باعث تغییر رنگ دندان شوند خودداری کنید . هم چنین باید مرتب دندان های خود را بشویید و مسواک بزنید .پس از پیوند از لمس زخم خودداری کنید. تف کردن می تواند منجر به خون ریزی مجدد شود بنابراین تا 24 ساعت بعد از پیوند از تف کردن بپرهیزید . داروهایی که پزشک تجویز کرده است را طبق زمان بندی مصرف کنید .

کاربرد پیوند دندان

از کاربرد های پیوند دندان می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • تغییر شکل یا رنگ دندان
  • بستن فاصله بین دندان ها
  • تحلیل استخوان اطراف دندان طبیعی
  • بهبود ظاهر دندان
  • جایگزین مکمل برای پر کردن آمالگام
  • محافظت از ریشه دندان که در معرض انقباض لثه قرار گرفته است

انواع پیوند استخوان

پیوند استخوان اتوگرافت

در این نوع پیوند ، دندانپزشک استخوان پیوندی را از بدن خود بیمار استخراج می کند و عمل پیوند استخوان را همراه با ایمپلنت انجام می دهد . در این روش از پیوند، در برداشتن استخوان محدودیت وجود دارد . قسمتی که استخوان مورد نیاز از آن گرفته می شود معمولا چانه یا قسمت عقب تر فک پایین است، در مواردی نیز از مفصل ران بیمار استخوان گرفته می شود.

پیوند استخوان به این روش شامل گرافت داخل و خارج دهانی است که روش داخل دهانی معمول تر است.در پیوند اتوگرافت بیماری انتقال نمی یابد زیرا استخوان از خود بیمار تهیه شده است .
پبوند دندان

 

پیوند استخوان آلوگرافت

در صورتی که که نتوان از استخوان بدن خود بیمار برای پیوند استخوان استفاده کرد، گزینه دیگری وجود دارد و آن دریافت استخوان از بدن افراد دیگر می باشد.در پیوند استخوان آلوگرافت پزشک استخوان مورد نیاز را از فرد دیگری تهیه می کند . پس از برداشتن استخوان پزشک آن را توسط اشعه گاما استریل سپس منجمد می کند . استخوان می تواند به شکل خشک شده یا خشک نشده منجمد برای پیوند استخوان استفاده گردد و سپس برای ایمپلنت استفاده شود.
استخوان را باید قبل از عمل پیوند آزمایش و سلامت آن را بررسی کرد تا فرد به بیماری مانند ایدز مبتلا نشود . مزیت پیوند آلوگرافت این است که به جراحی و برداشتن استخوان از بدن نیاز ندارد . این نوع پیوند در کنار مزیتی که دارد احتمال انتقال بیماری یا پس زدن استخوان در آن وجود دارد .

پیوند استخوان زنوگرافت

به دلیل اینکه ساختار مولکولی استخوان در بدن همه ی جانداران همانند هم می باشد، می توان از استخوان بدن حیوانات نیز برای پیوند استخوان استفاده کرد.

در پیوند زنوگرافت از استخوان حیوان برای انجام عمل پیوند استفاده می شود . در این پیوند باید پروتئین ها را قبل از پیوند خالی کرد . از پیوند استخوان زنوگرافت خیلی استفاده نمی شود . یکی از مواد قابل استفاده در این جا Bio-oss از جنس استخوان گاو است . از مزیت های این روش می توان به عدم نیاز به جراحی و انتقال نیافتن بیماری اشاره کرد . در کنار مزایا از معایب این پیوند این است که ضایعات زیادی تولید می کند .

پیوند استخوان آلوپلاست

در این نوع پیوند از مواد سنتری برای تشکیل استخوان استفاده می شود . مواد سنتزی برخی سلول های بدن را تحریک می کند تا بدون پیوند به استخوان تبدیل شوند. کارآمدی پیوند آلوپلاست نسبت به روش های دیگر کمتر است . از مزیت این روش می توان به احتمال عفونت کم اشاره کرد .

 

پیوند استخوان در ایمپلنت دندان

ایمپلنت دندان بهترین گزینه برای جایگزین کردن دندان های از دست رفته است . یکی از شرایط لازم برای ایمپلنت این است که میزان قابل قبولی تراکم استخوان وجود داشته باشد تا توان نگهداری ایمپلنت را در لثه داشته باشد .  با از دست رفتن دندان و خالی ماندن جای آن در لثه به دلیل این که دیگر تحریک و فشاری در ناحیه دندان از دست رفته وجود ندارد، پس از مدتی استخوان فک تحلیل می رود و این موضوع یک امر طبیعی است .

برای جایگزین کردن دندان از دست رفته باید تراکم مناسب استخوان وجود داشته باشد تا بتواند دندان جایگزین را نگه دارد . تحلیل رفتن استخوان باعث می شود نگهداری و پشتیبانی دندان جدید عملا غیر ممکن باشد . برای کاشت ایمپلنت دندان ، پایه ایمپلنت توسط بافت استخوانی اطراف نگه داشته شده و در آن ادغام می شود . از مراحل مهم در کاشت ایمپلنت دندان همین مرحله است . با قرارگرفتن ایمپلنت در لثه، تحریک لازم برای بازسازی استخوان مجددا فراهم می شود.

اگر تراکم استخوانی بیمار کافی نباشد بنا به تشخیص متخصص ایمپلنت باید پیوند استخوان را قبل یا در حین جراحی ایمپلنت انجام داد .

روش های پیوند استخوان

برای پیوند استخوان هنگام ایمپلنت از دو روش لیفت سینوس و ریج افزایی می توان استفاده کرد .

لیفت سینوس

سینوس یک حفره در فک بالا است  که به مجرای تنفسی بینی متصل می باشد . جراحی لیفت سینوس برای رفع مشکل تحلیل رفتن استخوان عمودی دندان های آسیای فک بالایی انجام می شود . با انجام لیفت سینوس در قسمت فک بالا استخوان اضافه می شود . لیفت سینوس تقویت سینوس نیز نامیده می شود . از عوامل تحلیل رفتن استخوان فک می توان به از دست دادن ، پوسیدگی دندان های آسیا یا عفونت در استخوان فک اشاره کرد .

افزایش ریج

از بین رفتن استخوان فک باعث می شود ارتفاع و عرض استخوان توان کافی برای نگهداری از ایمپلنت دندان نداشته باشد . در این شرایط متخصص ایمپلنت از افزایش ریج برای افزایش تراکم استخوانی فرد استفاده می کند .

روش های پیوند دندان

مراقبت های بعد از پیوند استخوان

در روز عمل جراحی و پیوند استخوان حتما موارد زیر را رعایت کنید :

  • استراحت مطلق داشته باشید.
  • مایعات داغ مصرف نکنید.
  • برای کاهش تورم در محل جراحی، از کمپرس یخ استفاده کنید.
  • از شست و شوی دهان خودداری کنید.
  • اگر خونریزی دارید از گاز استربل مرطوب استفاده کنید.
  • اگر برای مدتی درد دارید مسکن مصرف کنید.

تا چند روز پس از پیوند استخوان حتما به نکات زیر توجه کنید :

  • مرتب نخ دندان بکشید .
  • از مسواک نرم استفاده کنید .
  • از کشیدن سیگار خودداری کنید .
  • دهان خود را با محلول آب و نمک شست شو دهید .
  • برای جلوگیری از ایجاد باکتری و عفونت از دهانشویه استفاده کنید .

چند روز پس از جراحی

• از مسواک نرم استفاده کنید.
• مرتب نخ دندان بکشید.
• دهان خود را با محلول آب و نمک شست‌وشو دهید.
• از کشیدن سیگار خودداری کنید.
• از دهانشویه برای جلوگیری از ایجاد باکتری و عفونت استفاده کنید.

هزینه‌ پیوند استخوان فک چقدر است؟

برای پیوند استخوان فک نمی توان هزینه ثابتی تعیین کرد زیرا به عواملی مانند : میزان و ناحیه پیوند مورد نیاز ، مواد و روش مورد استفاده ، محلی که استخوان از آنجا برداشت شده بستگی دارد . اگر بیمار بخواهد از استخوان خود برای پیوند استفاده کند باید هزینه بیشتری پرداخت کند زیرا فرد باید جراحی و بیهوش شود . همچنین باید هزینه‌هایی که بیمار برای عکسبرداری، سی‌تی اسکن و یا مشاوره تخصصی دندانپزشک پرداخت می‌کند را با توجه به میزان پوشش‌دهی بیمه در نظر گرفت.

نوشتهٔ پیشین
هنگام دندان در آوردن کودکان باید چه کار کرد ؟
نوشتهٔ بعدی
اهمیت فلوراید تراپی در مدارس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان

مقالات جدید

در رسانه ها

دکتر پیمان ترکی

دکتر فرشیده میرلوحی