غذای مقوی برای دندان درآوردن کودک

غذای مقوی برای دندان درآوردن کودک

یکی از مواردی که در زمان دندان درآوردن کودک اهمیت زیادی دارد تغذیه کودک است. اکثر والدین هنگام مراجعه به دندانپزشک کودک می پرسند هنگام دندان درآوردن کودک چه غذاهایی می توان به وی داد؟ برای آشنایی با غذاهای مقوی برای دندان درآوردن کودک با دکتر فرشیده میرلوحی متخصص دندانپزشک کودک همراه باشید.
اکثر کودکان هنگام دندان در آوردن دچار بی اشتهایی یا لاغری می شوند، زیرا هنگام دندان درآوردن لثه هایشان ملتهب می شود و شروع به ترک خوردن و پاره شدن می کند تا دندان بتواند از درون لثه رشد کند. معمولا کودک از چهار روزقبل از دندان درآوردن تا سه روز بعد از رویش دندان هایش، درد دارد و بی اشتها می شود.

بی اشتها شدن کودک هنگام دندان درآوردن

هنگام دندان درآوردن کودک چه غذایی باید به او داد؟

در ادامه نوشیدنی ها و خوراکی هایی که در زمان دندان درآوردن کودک می توانید به وی بدهید تا بخورد را برای شما نام می بریم:

آب

همان طور که گفته شد کودکان در زمان دندان درآوردن بی اشتها می شوند و میل به غذا ندارند بنابراین احتمال این که بدنشان دچار کمبود آب شود زیاد است. در این زمان مرتب به کودکتان آب دهید تا کمبود آب بدنش جبران شود.

تماس با خانم دکتر فرشیده میرلوحی

مسکن

استفاده از مسکن های خوراکی مانند استامینوفن کمک زیادی به کاهش درد کودک می کند. بیشتر از سه روز از این مسکن استفاده نکنید.

نوشیدنی های با کالری بالا

هنگام دندان درآوردن کودک به او نوشیدنی هایی با کالری بالا بدهید تا دچار ضعف و بی حالی نشود.

غذا یا میوه های سرد

هنگامی که کودک دندان در می آورد به او غذاهای سرد و خنک مانند ماست یا میوه سرد بدهید تا درد وی تا حدی زیادی کم شود. ماست یا میوه را درون یخچال بگذارید تا سرد شود، پس از خنک شدن آن را به کودک بدهید. دادن یک تیکه سیب و موز سرد تا حد زیادی درد کودک را کاهش می دهد.

دادن میوه خنک به کودک هنگام دندان در آوردن

غذاهای نرم

غذاهای نرم مانند فرنی، پوره سیب زمینی و سوپ بهترین غذاهای نرمی هستند که هنگام دندان درآوردن کودک می توانید به وی بدهید. قبل از غذا دادن به کودک بهتر است به وی دندان گیر بدهید تا با فشردن آن از دندان دردش کم شود. بعد از این که دندان های کودک کامل درآمد به او آموزش دهید بهداشت دندان هایش را به خوبی رعایت کند تا مجبور نشوید برای عصب کشی دندان شیری او را نزد دندانپزشک کودک ببرید.

کم کردن وزن کودک هنگام دندان درآوردن

یکی از دغدغه های مهم والدین کم شدن وزن کودکشان هنگام دندان درآوردن است. زمانی که کودک دندان هایش شروع به رویش می کند به خاطر دردی که دارد و بی تابی ها و گریه هایی که می کند طبیعی است مقداری وزن کم کند. برای این که جلوی لاغر شدن کودکتان را بگیرید به وی غذاهای مقوی که می تواند بخورد بدهید. شاید این سوال برایتان پیش بیاید کدام غذاها برای کودک مقوی هستند؟ کافی است مقداری پروتئین، ویتامین و املاح غذای کودک به غذای وی اضافه کنید. باغذای مقوی انرژی غذای کودک بیشتر می شود. یکی از راه های مقوی کردن غذای کودک این است که به غذایش آرد یا یک تا دو قاشق مرباخوری روغن مایع یا کره آب شده اضافه کنید.

مقوی کردن غذای کودک هنگام دندان در آوردن

دلایل افزودن روغن به غذای کودک عبارت است از:

  1. هر 1 گرم روغن حدود 9 کالری انرژی دارد و انرژی زیادی به کودک می دهد.
  2. با اضافه کردن کره یا روغن می توانید بدون افزایش حجم غذای کودک انرژی غذای او را بیشتر کنید.
  3. کره یا روغن باعث نرم شدن غذا می شود و کودک راحت تر می تواند آن را بلع کند.

همان طور که اشاره شد، راه دیگر برای مقوی کردن غذای کودک اضافه کردن پروتئین است.  پروتئین برای رشد کودک ضروری است. توصیه می شود مقداری گوشت مرغ، ماهی، گوسفند، گوساله به صورت تکه ای یا چرخ کرده به غذای کودک اضافه کنید. علاوه بر گوشت، انواع حبوبات مانند: نخود، لوبیا، عدس و ماش نیز منبع خوبی از پروتئین هستند. وقتی کودکتان 9 ماهه شد برای تأمین پروتئین مورد نیازبدنش به سوپی که به او می دهید، حبوبات پخته و له شده اضافه کنید.

تخم مرغ نیز سرشار از پروتئین است. می توانید به پوره سیب زمینی یا سوپ کودک تخم مرغ آب پز اضافه کنید. چنان چه کودکتان هنوز یک ساله نشده است می توانید فقط زرده تخم مرغ به او بدهید.

طرز تهیه آرد مقوی

در ادامه طرز تهیه آردی را به شما آموزش می دهیم که سرشار از پروتئین و انرژی است. نسبت استفاده از غلات و حبوبات در این آرد 2 به 1 است یعنی می توانید از 4 قسم غلات (برنج یا گندم) و 2 قسم حبوبات (لوبیا، سویا یا نخود) در این آرد استفاده کنید. مراحل تهیه این آرد عبارت است از:

  1. ابتدا غلات و حبوبات را تمیز کرده و بشویید.
  2. حبوبات را داخل ماهی تابه، روی شعله ملایم به مدت 15 تا 30 دقیقه تفت دهید.
  3. غلات را به مدت 5 تا 10 دقیقه تفت دهید.
  4. در مرحله بعد غلات و حبوبات را به خوبی آسیاب کنید، سپس آن ها را از الک بسیار ریز رد کنید.

اکنون دیگر آرد شما آمده است. آن را در ظرف دربسته بگذارید. این آرد منبع بسیار خوبی از پروتئین و انرژی است و می توانید تا 4 ماه از آن در محل خشک  نگهداری کنید. هنگام تهیه سوپ یا فرنی برای کودک از این آرد استفاده کنید.

طرز تهیه عصاره استخوان

اضافه کردن عصاره استخوان قلم گوسفند یا گاو به غذای کودک باعث افزایش املاح و مقوی شدن غذای کودک می شود. می توانید قلم استخوان را مستقیم درون سوپ یا آش یا کته بیندازید یا این که عصاره آن را تهیه کرده و به تدریج استفاده کنید. برای تهیه عصاره، قلم گوساله را دو ساعت در آب بجوشانید و عصاره به دست آمده را تا دو ماه در فریزر یا 4 روز در یخچال نگه دارید. وجود ویتامین ها و املاح در غذای روزانه کودک برای رشد و تأمین سلامتی اش ضروری است. سبزی ها سرشار از ویتامین هستند.

غذای مناسب برای رشد کودک

توصیه می شود در سوپ هایی که به کودکتان می دهید از سبزی های برگ سبز مانند: اسفناج، جعفری، گشنیز یا هر نوع سبزی دیگری که در دسترس است استفاده کنید تا آهن مورد نیاز بدن وی تأمین شود. اگر کودکتان زیر یک سال است از اضافه کردن اسفناج به سوپ خودداری کنید. سبزی های زرد و نارنجی رنگ مانند: کدو حلوایی، هویج و گوجه فرنگی ویتامین A مورد نیاز کودک را برای رشد فراهم می کند.

طرز تهیه جوانه غلات و حبوبات

با اضافه کردن پودر جوانه غلات و حبوبات نیز می توانید غذای کودک را مقوی کنید. این مواد علاوه بر این که سرشار از ویتامین B و C  هستند به هضم غذای کودک نیز کمک می کنند. برای تهیه پودر جوانه غلات و حبوبات گندم، ماش یا عدس را به مدت 2 تا سه روز خیس کنید. سپس آن را در یک سینی تمیز پهن کنید و یک پارچه تمیز و مرطوب روی آن قرار دهید. هر روز پارچه را آب بزنید. پس از این که جوانه ها سبز شد می توانید جوانه کامل را به سوپ یا آش کودک اضافه کنید. برای تبدیل کردن جوانه ها به پودر باید آن را خشک کرده و به پودر تبدیل کنید. توصیه می شود هربار مقداری از این پودر را به سوپ یا غذای کودک اضافه کنید. پودر جوانه غلات و حبوبات را می‌توانید در یک شیشه درب‌دار ریخته و تا 2 هفته در یخچال از آن نگهداری کنید.

توصیه می شود برای تهیه سوپ یا کته برای کودکتان از گوشت با استخوان مانندران مرغ یا ماهیچه گوسفند استفاده کنید زیرا باعث می شود املاح و چربی بیشتری به بدن کودک برسد. می توانید چند قلم گوسفند یا یک قلم گوساله را جداگانه بپزید، چربی روی آن را بگیرید و عصاره آن را برای 4 روز در یخچال و برای 2 ماه در فریزر نگهداری کنید و به هر وعده غذای کودک، 2 قاشق غذا خوری از این عصاره را اضافه نمایید.

چند توصیه برای غذا دادن به کودک

برای غذا دادن به کودک توصیه می شود از نکات کلیدی زیر استفاده کنید:
  • صبح ناشتا به وی پوره نارگیل بدهید.
  • به غذای کودک کره بادام زمینی اضافه کنید.
  • چنان چه کودک شما شیر نمی خورد اما بقیه غذاها را به راحتی می خورد، با شیر مادر یا شیر خشک برایش غذاهایی مانند فرنی و شیر برنج تهیه کنید.
  • مغز ها را آسیاب کنید و در سوپ کودکتان بریزید.
  • جوانه پودر غلات و حبوبات را به ماست اضافه کنید و به کودک بدهید.
  • به کوک غذاهایی سرشاراز کلسیم و ویتامین D بدهید تا دندان های محکم و سالمی داشته باشد.
  • بیسکوییت های ترد، موز یخ زده، تکه های بزرگ سیب، هویج منجمد، خیارشورهای ترد خوراکی های مناسبی برای گاز زدن کودک هستند.
  • مقداری جو بپزید و آب آن را به مقدار اندک به کودکی که تازه دندان درآورده بدهید.

زمانی که چهار دندان نخست کودک در می آید او تنها می تواند گازهای کوچکی بگیرد. در این مدت باید از غذادهنده ها توری کوچک که مانند پستانک هستند استفاده کنید. تیکه های میوه را داخل توری قرار داده و آن را به دست کودک بدهید تا گاز بگیرد. با این روش دیگر نگران خفه شدن کودک خود نخواهید بود.

 

نوشتهٔ پیشین
نکات مهم در مراقبت از دهان و دندان کودکان
نوشتهٔ بعدی
علت رشد دندان اضافه در کودکان و راه درمان آن

12 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • فاطمه از کرمان
    2021-12-05 6:28 ب.ظ

    ممنون عالی و کاربردی بود

    پاسخ
  • با سلام .سپاس از شما بابت مطالب مفیدی که گذاشتید.

    پاسخ
  • وحید جهانبازی
    2022-02-09 4:53 ق.ظ

    ✅مفید و پرکاربرد
    اطلاعات شما✅

    پاسخ
  • سلام! پسرم سونیم سالش است و دندان های کام بالای را تقریبا از دست داده یعنی آب شده میشه یک راهنمای کنید لطفا؟

    پاسخ
    • دکتر فرشیده میرلوحی
      2022-08-29 5:03 ق.ظ

      باید حتما تحت درمان قرار بگیره که دندانهای دایمی زیرین دچار مشکل نشه

      پاسخ
  • سلام عصر بخیر ،چقدر مطالب ارائه شد مفید و جدید بود،لطفا مطالب بیشتری برای ما پدر مادرها جدید بگذارید که تو دوران رشد فرزند خود هستند،سپاس فراوان

    پاسخ
  • سلام خانم دکتر خسته نباشید پسرم ۱۴ماهشه و داره دندون اسیاب بالاییش درمیاد ورم کرده لثه ش ومدام تب میکنه اصلا هم غذانمیخوره بزور با سرنگ بهش شیرموز یا مایعات میدم بدنش خیلی ضعیف شده چکار میتونم بکنم ممنون میشم راهنمایی بفرمایید

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان

مقالات جدید

در رسانه ها

دکتر پیمان ترکی

دکتر فرشیده میرلوحی