نکات مهم در مراقبت از دهان و دندان کودکان

نکات مهم در مراقبت از دهان و دندان کودکان

مراقبت از دهان و دندان در دوران کودکی اهمیت زیادی دارد زیرا اگر دندان و لثه کودک مشکل داشته باشد و این مشکل برطرف نشود در آینده نیز ادامه خواهد داشت و ریشه بسیاری از مشکلات دهان و دندان از دوران کودکی است. مراقبت از دندان و لثه  کودک و حفظ سلامت آن باعث رشد مناسب لثه می شود و فاصله مورد نیاز برای رشد دندان ها را درآینده ایجاد می کند. دکتر فرشیده میرلوحی بهترین دندانپزشک کودک در ادامه نکات مهمی که برای مراقبت از دهان و دندان کودک باید رعایت کنید را به شما آموزش می دهد.

تماس با خانم دکتر فرشیده میرلوحی

1-بهداشت دهان و دندان کودک خود را با تمیز کردن لثه های وی شروع کنید

والدین باید بهداشت دهان و دندان کودکشان را با تمیز کردن لثه هایش شروع کنند. حتی قبل از این که دندان های کودک شروع به درآمدن کند لازم است لثه های وی را تمیز کنید. از زمانی که دادن غذاهای کمکی مانند فرنی و پوره را به کودکتان شروع می کنید لازم است لثه های وی را تمیز کنید. قبل از غذا دادن به کودک دست های خود را با آب و صابون بشویید، بعد از غذا دادن لثه های کودک را به آرامی با آب ولرم و پارچه ای تمیز پاک کنید. از پارچه ای مانند گاز استریل پانسمان که علاوه بر تمیز بودن، نرم و لطیف است می توانید استفاده کنید.

پاک کردن لثه را آرام و با نهایت دقت انجام دهید تا آسیبی به کودک وارد نشود و هر گونه ماده غذایی که در لثه های او وجود دارد کاملا پاک شود. بعد از این که کودکتان دو ساله شد می توانید برای مسواک زدن دندان هایش از خمیر دندان بدون فلوراید استفاده کنید.

2-دندان های کودکتان را مسواک بزنید

پس از دندان درآوردن کودک می توانید دندان هایش را مسواک بزنید. برای این کار لازم نیست صبرکنید تا همه دندان های کودک به طور کامل در بیاید. مسواک زدن دندان های کودک از سن کم باعث می شود او به انجام این کار تشویق شود و عادت کند. با تهیه مسواک قشنگ و مناسب می توانید کودک را ترغیب به مسواک زدن کنید. برای نوزادان می توانید از مسواک انگشتی استفاده کنید و دندان های وی را با مسواک و آب ولرم تمیز کنید.

توصیه می شود که کودک را موقع مسواک زدن حتما زیر نظر داشته باشید، خصوصا اگر زیر ۷ سال باشند. برای این که کودک به مسواک زدن تشویق شود بگذارید خودش مسواکش را انتخاب کند یا اگر کاراکتر خاصی را دوست دارد مسواک همان کاراکتر را برایش بگیرید.

3-از دو سالگی برای مسواک زدن دندان های کودک از خمیردندان استفاده کنید

زمانی که کودکتان دو ساله شد می توانید برای مسواک زدن دندان هایش از خمیردندان استفاده کنید. از آن جایی که ممکن است کودک دو ساله مفهوم بیرون انداختن خمیردندان را درک نکند و آن را قورت دهد حتما ابتدا از خمیردندان بدون فلوراید برای مسواک زدن دندان هایش استفاده کنید. از سن سه سالگی به بعد می توانید از خمیردندان حاوی فلوراید استفاده کنید.

زدن مسواک برای مراقبت از دندان های کودک

4-پوسیدگی های دندان کودک را بررسی کنید

حفره و پوسیدگی دندان در هر سنی ممکن است ایجاد شود بنابراین هنگام مسواک زدن دندان های کودک پوسیدگی های دندانش را بررسی کنید اگر سوراخ، کرم خوردگی یا آسیبی در دندان هایش مشاهده کردید حتما او را نزد دندانپزشک کودکان ببرید. هم چنین اگر دندان های کودک هنگام غذا خوردن حساس به نظر می رسد و این احتمال وجود دارد آسیب ببیند حتما او را نزد دندانپزشک کودک ببرید تا مشکل را بررسی کند.

5-درحوالی یک سالگی کودک وی را نزد دندانپزشک کودک ببرید

محققان انجمن دندانپزشکی آمریکا به این نتیجه رسیده اند که بهتر است کودک در حوالی یک ساگی به دندانپزشک مراجعه کند. اگر در این یک سال بهداشت دهان و دندان کودکتان را رعایت کرده باشید و علامتی از پوسیدگی و خرابی در دندان هایش وجود نداشته باشد دیگر لازم نیست کودکتان را تا سه سالگی نزد دندانپزشک ببرید تنها باید همان نکات بهداشتی را رعایت کنید. وقتی کودکتان سه ساله شد بهتر است وی را برای معاینه کلی دندان هایش نزد دندانپزشک اطفال ببرید.

6-هنگام خواب به کودک شیرندهید

هرگز کودکتان را با شیشه شیر به رختخواب نفرستید زیرا باعث می شود دندان هایش پوسیده شود. قبل از خواب حتما دندان هایش را بشویید.
نوشیدنی هایی مانند شیر، آبمیوه و نوشابه قند بالایی دارند و باعث پوسیدگی دندان می شوند. پوسیدگی دندان نیز سبب بروز درد و مشکلات دندانی دیگر می شود.


7-مقدار مصرف غذاها و نوشیدنی های شیرین را کنترل کنید

غذاها و نوشیدنی های شیرین باید کنترل شده و محدود شده مصرف شوند در غیر این صورت ممکن است کودک را دچار چاقی و پوسیدگی دندان کند. هربار که کودک غذاهای شیرین می خورد قندیجات تا یک ساعت دور و بر دندان های وی است و باعث پوسیدگی دندان های او می شود. حال تصور کنید کودک شیرینی جات خورده و بدون مسواک بخوابد، در این صورت پوسیدگی دندان هایش شدید می شود. داشتن رژیم غذایی خوب از زمان تولد ضروری است. آب و شیر از بهترین نوشیدنی هایی هستند که در طول روز باید به کودک داده شوند.  مصرف نوشیدنی های شیرین مانند آبمیوه را بهتر است محدود به وعده های غذایی کنید.

هرگز به کودکتان شیرینی و شکلات هدیه ندهید. بزرگ کردن کودک با شیرینی و شکلات به دندان های وی آسیب وارد می کند و به یک عادت همیشگی در وی تبدیل می شود. برای کودکتان یک رژیم غنی از ویتامین ها، مواد معدنی، میوه های تازه و سبزیجات انتخاب کنید تا مشکلات دندانی وی مانند بیماری های لثه و پوسیدگی های دندانش کاهش یابد. سعی کنید به فرزند خود از کودکی آموزش دهید بهداشت دهان و دندانش را رعایت کند.

8-برای محافظت از دندان های کودکتان از فیشور سیلانت استفاده کنید

استفاده از فیشور سیلانت برای محافظت از دندان های کودک در مقابل تجمع پلاک های دندانی و عوامل بیماری زا دندان بسیار مؤثر است. چنان چه برای جلوگیری از پوسیدگی دندان های شیری کودکتان از سیلانت استفاده کرده اید دقت کنید دندانپزشک سیلانت روی دندان را به منظم آزمایش کند.

9-با دهان شویه، دهان کودکتان را شستشو دهید

دهانشویه یک محلول ضدعفونی کننده است که به عنوان داروی خانگی مراقبت کننده از دهان می توان از آن استفاده کرد. دو مرتبه در روز و هر مرتبه به مدت 20 تا 30 ثانیه دهان کودکتان را با این محلول شستشو دهید. با دهانشویه می توانید قسمت های غیر قابل دسترس که با مسواک تمیز نمی شود را تمیز کنید. به خاطر داشته باشید استفاده از دهانشویه به معنای این نیست که دیگر نیازی به استفاده از مسواک و نخ دندان ندارید.

استفاده از دهانشویه برای مراقبت از دندان کودک

برای اطمینان بررسی کنید کودکتان فلوراید کافی را به طور طبیعی از آب دریافت می کند. اگر آب شهری مکانی که زندگی می کنید فلوراید ندارد از دندانپزشک مورد اعتماد بخواهید برای کودکتان مکمل فلوراید بنویسد. دقت داشته باشید مصرف بیش از اندازه فلوراید خوب نیست و باعث بروز مشکل می شود.

مراقبت از دندان کودک در سنین مختلف

همان طور که اشاره شد اولین مراجعه کودک بهتر است از سن یک سالگی باشد و تا دوسالگی باید لثه وی را با گاز استریل تمیز کنید. در هرسنی برخی از مراقبت های دهان و دندان کودک اهمیت بیشتری دارد و باید به برخی از این مراقبت ها توجه بیشتری کنید. درادامه مراقبت هایی که لازم است از سن 3 تا 13 سالگی برای کودک خود رعایت کنید را نام می بریم:

از 3 تا 5 سالگی

از سه سالگی به بعد روزی دوبار باید دندان هایتان را با خمیردندان حاوی فلوراید تمیز کنید. تنها اندازه یک نخود از خمیردندان استفاده کنید. دقت کنید کودک پس از مسواک زدن خمیر دندان را تف می کند. به محض رویش دومین دندان استفاده از نخ دندان را برای دندان های کودک شروع کنید. تلاش کنید کودک عادت مکیدن شست دست و پستانک را از 4 سالگی به بعد ترک کند. هر 6 ماه یک بار کودک را نزد دندانپزشک ببرید تا دندان هایش را معاینه کند.

از 6 تا 9 سالگی

به کودکتان بفهمانید افتادن دندان ها در این سن طبیعی است و پس از آن دندان های طبیعی آغاز به رویش می کند. از آن جایی که کودک به تنهایی قادر به رعایت بهداشت دهان و دندان خود نیست هنگام مسواک زدن و نخ دندان کشیدن به وی کمک کنید. همیشه توجه ویژه ای به دندان های عقبی کودک داشته باشید زیرا امکان تجمع پلاک در آن مناطق بیشتر است.

از 10 تا 12 سالگی

اگر کودکتان زیاد فعالیت و ورزش می کند بهتر است برای دندان هایش از محافظ استفاده کند به ویژه در ورزش هایی مانند والیبال و بسکتبال که احتمال اصابت توپ به صورت و دهان بیمار زیاد است. کودکانی که دندان هایشان را ارتودنسی کرده اند باید مراقب باشند هنگام ورزش به دندان و براکت هایشان آسیبی وارد نشود.

از 13 سالگی به بالا

به فرزند خود یاد آوری کنید که داشتن لبخند زیبا و خوش بو بودن دهان و دندان ظاهر زیباتری به کودک می دهد و احساس بهتری خواهد داشت تا تشویق شود بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کند.

 نکات مهم برای رعایت بهداشت دهان و دندان کودک شیرخوار

در ادامه نکات مهم دیگری که برای رعایت بهداشت دهان و دندان کودک شیرخوار تان مدنظر داشته باشید را به طور خلاصه نام می بریم:

  • هرگز قاشق و چنگال خود را در دهان کودک نگذارید زیرا بزاق دهان شما ممکن است باکتری هایی به جای بگذارد که باعث پوسیدگی دندان های کودک می شود.
  • کودکتان را تشویق کنید از چهار یا شش ماهگی از لیوان نی دار مخصوص کودک استفاده کند.
  • اگر کودکتان انگشتش را زیادی می مکد در مورد آن با پزشک مشورت کنید.
  • پس از هربار دادن قطره آهن به کودک دندان هایش را با پارچه ای نرم و تمیز یا گاز پانسمان به آهستگی پاک کنید.
  • پس از هر بار دادن قطره آهن به کودک شیرخوار شیر بدهید تا دندان ها از آهن پاک شود و هرگز دادن مکمل های حاوی آهن را به کودک قطع نکنید. نگران سیاه شدن دندان های کودکتان نباشید.
  • اگر کودک در سنی است که می تواند آب بخورد بعد از مصرف قطره آهن به وی آب جوشیده بدهید.
  • زمانی که مسواک زدن دندان های کودکتان را شروع کردید حتما از خمیر دندان ویژه کودک برای وی استفاده کنید.
نوشتهٔ پیشین
جایگزین کردن دندان شیری با فضا نگهدارنده
نوشتهٔ بعدی
غذای مقوی برای دندان درآوردن کودک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان

مقالات جدید

در رسانه ها

دکتر پیمان ترکی

دکتر فرشیده میرلوحی