تعداد دندان شیری چند تا باید باشه؟

تعداد دندان‌های شیری در کودکان | دکترفرشیده میرلوحی دندانپزشک کودکان

آیا می‌دانید تعداد دندان شیری در کودکان چند تا باید باشه؟ نکته بسیار جالب از خلقت انسان این است که جنین هنگامی که در رحم مادر است دندان شیری دارد که بعد از به دنیا آمدن پس از چند ماه از لثه بیرون زده می‌شوند. آیا تا حالا به این فکر کرده‌اید که رویش دندان شیری چه علائمی در کودکان دارد؟ چه زمانی کودکان شروع به در آوردن دندان می‌کنند؟ دکتر فرشیده میرلوحی متخصص دندانپزشک کودکان در این مقاله پیرامون زمان رویش و افتادن دندان‌های شیری در کودکان صحبت کرده‌اند.

تماس با دکتر شیربان متخصص دندانپزشکی کودکان

تعداد دندان شیری و دائمی

تعداد دندان‌های شیری و دائمی در انسان با هم فرق دارد. دندان شیری در حدود ۲٫۵ ماهگی در دوران بارداری ریشه‌های آن تشکیل می‌شود و پس از تولد به طور کامل رشد می‌کنند. تعداد دندان‌های شیری در کودکان ۲۰ عدد است. در هر کدام از آرواره‌های بالا و پایین کودکان ۱۰ عدد دندان وجود دارد که پس از افتادن دندان‌های شیری ۳۲ عدد دندان دائمی به جای آنها جایگزین می‌شوند.

تعداد دندان‌های شیری در کودکان | دکترفرشیده میرلوحی دندانپزشک کودکان

چه زمانی وقت رویش دندان‌های شیری است؟

به طور نرمال دندان‌های شیری از حدود ۶ ماهگی تا ۳ سالگی شروع به رویش می‌کنند. در مواردی استثنایی ممکن است نوزادان ۳ماهه نیز دندان در بیاورند که طبیعی است. یا برعکس این ماجرا کودکی ۳ساله فقط یک دندان درآورده باشد که مشکی ندارد. ولی در حالت طبیعی کودکان بین ۲ تا ۳ سالگی پروسه رشد دندان‌های آنان کامل می‌شود که در اینجا نقش یک غذای مقوی برای دندان درآوردن کودک بسیار مهم است و می‌تواند کمک شایانی به آسانی و سرعت رشد دندان کند.

علائم و نشانه‌های رویش دندان نوزادان

رویش دندان‌های شیری در همان چند ماهه آغازین نوزاد انجام می‌شود. دندان درآوردن در نوزادان همراه با نشانه و علائمی می‌باشد که معمولاً این نشانه‌ها از ۱ الی ۲ هفته قبل از بیرون زدن دندان‌ها نمایان می‌شوند. در ادامه چند مورد از علائم رویش دندان نوزادان را خواهیم گفت.

  • زیاد شدن گاز گرفتگی و یا مکیدن
  • کم شدن اشتهای کودک
  • متورم و التهاب در محل رویش دندان
  • بی‌قراری و بی‌خوابی کودک
  • داشتن تب خفیف
  • کشیدن گوش، لپ و یا چانه توسط خود کودک
  • زیاد شدن بزاق و آب دهان

علائم رویش دندان شیری در کودکان | دکترفرشیده میرلوحی دندانپزشک کودکان

آیا رشد دندان‌های شیری به ترتیب است؟

در واقع می‌توان گفت ترتیب افتادن و درآمدن دندان‌های شیری در همه نوزادان و کودکان یکسان نیست. اما در اکثر مواقع در شروع اوایل ۵ تا ۸ ماهگی دو دندان وسطی جلو در فک بالا یا پایین می‌کنند. سپس دندان‌های نیش بالا و پایین شروع به در آمدن می‌کنند که این دندان‌ها در آغاز ماه ۹ تا ۱۲ کودکان دندان‌ها شروع به رشد می‌کنند. در آغاز ۱ تا ۱٫۵ سالگی دندان‌های آسیاب کوچک بیرون زده می‌شوند و در نهایت از ۱٫۵ سالگی تا ۳ سالگی دندان‌های آسیاب بزرگ و همه دندان‌ها به طور کامل درمی‌آیند. دندان‌های شیری تا سن ۶ سالگی در کودکان شروع به لق شدن و ریختن می‌کنند و دندان‌های دائمی جای آنها را می‌گیرد.

تعداد دندان‌های شیری انسان در جدول

با آشکار شدن علائم دندان در آوردن کودک دندان‌های نوزادان شروع به رشد می‌کند. پروسه رویش دندان‌های شیری دو مرحله دارد. یک مرحله تا ۱ سالگی کودک و دیگری ۲ تا ۳ سالگی کودک است. در ادامه خواهیم گفت تعداد دندان‌های هر مرحله چه تعداد است.

تعداد دندان کودک در ۱ سالگی

معمولاً نوزادان تا ۱۲ ماهگی ۲ دندان جلویی فک و بالا و پایین و ۲ دندان نیش در بالا و پایین رویش دارند. در کل می‌توان گفت بین ۴ تا ۸ دندان تا ۱۱ ماهگی در کودکان شروع به رشد می‌کند.

تعداد دندان شیری تا ۲ سالگی و ۳ سالگی

از ۱۲ ماهگی تا ۲ سالگی بین ۸ تا ۱۵ دندان در دو فک کودکان رشد می‌کنند و الباقی دندان‌ها تا سن ۳ سالگی به طور کامل رویش خود را انجام داده‌اند. در مواردی استثنایی همه دندان‌های یک کودک ممکن است جوانه نزده باشد که می‌توان گفت نرمال است و در صورت گذشت زمان زیادی اگر هنوز علائم رویش دندان شیری در کودکان را مشاهده نکردید می‌توانید به یک دندانپزشک متخصص کودکان مراجعه کنید.

عکس دندان‌های شیری

همان‌طور که گفته شد دندان‌های شیری ۲۰ عدد است که هر کدام از فک‌ها دارای تعداد مساوی دندان شیری به صورت متقارن می‌باشند. همان‌طور که در عکس دندان‌های شیری مشاهده می‌کنید دندان‌های شیری به ۵ بخش گروه‌بندی می‌شوند. گروه‌های دندان‌های شیری عبارت‌اند از:

  • دندان‌های شیری پیش وسطی (A)
  • دندان‌های شیری پیش طرفین (B)
  • دندان‌های شیری نیش (C)
  • دندان‌های شیری آسیاب کوچک (D)
  • دندان‌های شیری آسیاب بزرگ (E)

گروه بندی دندان شیری | دکترفرشیده میرلوحی دندانپزشک کودکان

دندان آسیاب شیری در چه سنی می‌افتد؟

اولین دندان‌های شیری که لق می‌شوند دندان‌های جلویی فک‌های بالا و پایین است. معمولاً کودکان از سن ۶ یا ۷ سالگی افتادن دندان‌ها یکی پس از دیگری در آنها اتفاق می‌افتد. پس از آن دندان‌های کناری یا ثنایا بین حدود ۷ تا ۸ سالگی می‌افتد. ۸ تا ۱۱ سالگی دندان‌های نیش یا انیاب لق شده و می‌افتند. و در نهایت تا پایان ۱۲ سالگی دندان‌های آسیاب کوچک و بزرگ نیز می‌افتند. در طی این چند سال کندن دندان شیری لق می‌تواند توسط خود فرد یا والدین انجام شود و نیازی به مراجعه به پزشک نمی‌باشد.

جدول زمان افتادن دندانهای شیری (سال)
فک بالا فک پایین
  دندان‌های پیشین مرکزی(ثنایا) 6 7.5
  دندان‌های پیشین طرفی(ثنایا) 7 8
  دندان‌های نیش(انیاب) 9.5 11.5
  اولین دندان آسیاب 10 10.5
    دومین دندان آسیاب 11 10.5

آیا دندان آسیاب شیری است؟

برای برخی والدین سؤال پیش می‌آید که آیا دندان‌های شیری دارای دندان آسیاب نیز هستند؟ و چگونه بفهمیم دندان شیری است یا نه. چند تفاوت عمده بین دندان‌های شیری و دائمی وجود دارد. اول فرق بین دندان‌های شیری و دائمی ظاهر و اندازه آن است که دندان‌های شیری کوچک‌تر و ظریف‌تر از دندان‌های دائمی هستند. مورد بعدی رنگ خود دندان است که دندان‌های شیری روشن‌تر از دندان‌های دائمی هستند. ریشه‌های دندان‌های شیری کوچک‌تر از دندان‌های دائمی است و چند دندان‌های جلویی اصلاً ریشه ندارند و به استخوان فک متصل نیستند.

در پایان

دندان‌های شیری از ظرافت خاصی برخوردار هستند و عدم رعایت بهداشت و حتی بعضی از داروهای خوراکی ممکن است سبب خرابی دندان‌ها شود. یکی از راه‌های پیشگیری از پوسیدگی دندان فلوراید تراپی دندان کودکان که تا حدود زیادی مانع از خرابی و سوراخ شدن دندان‌های شیری می‌شود. شما برای انجام فلوراید تراپی یا داشتن هر مشکلی در دندان‌ها می‌توانید به مطب دکتر فرشیده میرلوحی متخصص کودکان در اصفهان مراجعه فرمایید.

 

.

نوشتهٔ پیشین
علائم پوسیدگی دندان کودکان چیست؟
نوشتهٔ بعدی
دندان شیری کودکان در چه سنی می‌افتد؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان

مقالات جدید

در رسانه ها

دکتر پیمان ترکی

دکتر فرشیده میرلوحی