ترتیب افتادن و درآمدن دندان های شیری

ترتیب افتادن و درآمدن دندان های شیری

سؤال بسیاری از مادران این است که ترتیب افتادن دندان شیری کودکشان به چه صورت است؟ جوانه دندان های شیری حتی قبل از تولد کودک نیز در زیر لثه های او در حال رشد است.این دندان ها به مرور زمان شروع به افتادن می کنند تا راه را برای دندان های دائمی باز کنند.هنگام تولد نوزاد معمولا 20 دندان شیری دارد که 10 تای آن در فک بالا و 10 تای آن در فک پایین است.این دندان ها در استخوان فک و زیر لثه پنهان هستند.جدای ترتیب افتادن دندان های شیری افتادن به موقع آن ها اهمیت دارد.به همین خاطر است که گاهی اوقات دندانپزشک کودک برای از بین نرفتن و نیفتادن دندان کودک زودتر از موعد عصب کشی دندان کودک یا ترمیم دندان شیری را توصیه می کند.

تماس با خانم دکتر فرشیده میرلوحی

ترتیب درآمدن و افتادن دندان شیری

قبل از هرچیز لازم است بدانید زمان هایی که برای افتادن دندان های کودک اعلام می شود تنها یک چارچوب کلی است و نمی توان با قطعیت در مورد همه کودکان یک نظر داد.رشد اولین دندان شیری چه در سه ماهگی و چه بعد از یک سالگی هر دو طبیعی است.اگر دندان کودکتان به ترتیبی که در این مقاله یا جاهای دیگر گفته می شود نیفتاد اصلا نگران نشوید.

در حالت کلی می توان گفت درآمدن و افتادن دندان های فک پایین و بالا در اغلب کودکان به شکل زیر است:

دندان های شیری فک پایین

  • دندان های پیش میانی کودک معمولا در 4 الی 7 ماهگی رشد کرده و در 6 الی 7 سالگی می افتد.
  • دندان پیش جانبی کودک در 10 الی 16 ماهگی رشد کرده و در 7 الی 8 سالگی می افتد.
  • دندان نیش در 17 الی 23 ماهگی رشد کرده و در 9 الی 12 سالگی رشد می کند.
  • دندان آسیاب اول فک پایین در 14 الی 18 ماهگی رشد کرده و در 9 الی 11 سالگی می افتد.
  • دندان آسیاب دوم فک پایین در 23 الی 31 ماهگی رشد کرده و در 10 الی 12 سالگی می افتد.

دندان های شیری فک بالا

  • دندان پیش میانی در 8 الی 12 ماهگی کودک رشد می کند و در 6 الی 7 سالگی می افتد.
  • دندان پیش جانبی در 9 الی 13 ماهگی کودک رشد می کند و در 7 الی 8 سالگی می افتد.
  • دندان نیش فک بالا در 16 الی 22 ماهگی رشد کرده و در 10 الی 12 سالگی می افتد.
  • دندان آسیاب اول فک بالا در 13 الی 19 ماهگی رشد کرده و در 9 الی 11 سالگی می افتد.
  • دندان آسیاب دوم فک بالا در 25  الی 33 ماهگی رشد کرده و در 10 الی 12 سالگی می افتد.

ترتیب درآمدن دندان شیری

دندان های شیری پیش میانی فک پایین

اولین دندان های شیری کودک که شروع به رشد می کند دو دندان وسط فک پایین است.این دندان ها معمولا از چهار تا هفت ماهگی شروع به درآمدن می کنند.البته در برخی موارد ممکن  است زودتر از این موعد مثلا در سه ماهگی یا زودتر هم در بیاید.اگر چه بیشتر کودکان اولین دندان شیری شان در بین چهارتا هفت ماهگی در می آید اما این زمان می تواند به بعد از 13 ماهگی نیز باشد.دختر ها معمولا زودتر از پسرها دندان در می آورند.

 لثه های کودک ممکن است در محل رشد دندان های شیری متورم و قرمز شود.معمولا اولین دندان هایی که ظاهر می شوند دو دندان میانی در فک پایین یا اینسیزور سنترال تحتانی (Central incisor) هستند.این دو دندان اغلب تقریبا هم زمان در می آیند.

دندن های پیش میانی فک بالا

این دندان ها از هشت تا 12 ماهگی شروع به درآمدن می کنند.دندان های کودکان معمولا دارای لبه های موج دار یا دندانه دندانه است که بر اثر سایش در اثر جویدن صاف می شود.

دندان های پیش جانبی فک بالا

دندان های پیش جانبی درست کنار دندان های پیش میانی ظاهر می شود و به کودک یک ردیف چهارتایی دندان کوچک می دهد.این دندان های شیری معمولا به صورت جفتی یکی در سمت راست و دیگری در سمت چپ در می آیند.

دندان های پیش جانبی فک پایین

دندان های پیش جانبی فک پایین بین 10 تا 16 ماهگی ظاهر می شوند.در این زمان کودک می تواند خنده ای نسبتا پر دندان را به نمایش بگذارد.دندان های شیری فضا را برای دندان های دائمی که در زیر لثه ها در حال رشد هستند نگه می دارد.

دندان های آسیاب اول فک بالا

دندان های آسیاب اول فک بالا بین 13 تا 19 ماهگی رشد می کنند.دندان های آسیاب اول فک بالا دندان های پهنی هستند که در قسمت نیمه پشتی دهان و فک بالا بیرون می زنند.تا زمانی که دندان های آسیاب فک پایین بیرون نیاید این دندان ها نمی توانند کار چندانی انجام دهند.

دندان های آسیاب اول فک پایین

دندان های آسیاب اول فک پایین بین 14 تا 18 ماهگی در می آیند.با در آمدن این دندان ها کودک می تواند به طور جدی خوراکی ها را بجود.گاهی اوقات دندان های آسیاب اول در فک بالا و پایین ابتدا در یک سمت دهان و سپس در سمت دیگر در می آیند.

دندان های نیش فک بالا

دندان های نیش فک بالا در ماه های 16 تا 22 در می آیند.دندان های نیش فوقانی جای خالی بین دندان های پیش و دندان های آسیاب اول را پر می کند.

دندان های نیش فک پایین

دندان های نیش فک پایین بین 17 تا 23 ماهگی در می آید و در فک پایین کودک ظاهر می شود.

دندان های آسیاب دوم فک پایین

دندان های آسیاب دوم فک پایین در 23 تا 31 ماهگی درمی آید و در فک پایین ظاهر می شود.

دندان های آسیاب دوم فک بالا

این دندان های کودک در 25 تا 33 ماهگی در می آیند و آخرین دندان های شیری هستند.تا سه سالگی اکثر بچه ها یک سری کامل 20 تایی دندان شیری دارند و می توانند کامل لبخند بزنند.

رشد استخوان فک و صورت

رشد استخوان فک و صورت کودک چهار تا شش سالگی است.در این بازه زمانی استخوان های صورت و فک کودک رشد می کند و فضایی بین دندان های شیری ایجاد می کند تا جا برای رشد دندان های دائمی که بزرگ تر است باز شود.

افتادن دندان های شیری

دندان های شیری کودک در بازه زمانی شش تا 12 سالگی می افتد.دراین بازه سنی دندان های کودک هم شامل دندان های شیری می شود هم دندان های دائمی زیرا یک نوع دندان شروع به جایگزینی نوع دیگر می کند.

دندان های کودک به هر ترتیبی ممکن است بیفتد.این امکان وجود دارد که این دندان ها به همان ترتیبی که در می آیند نیز از دست بروند.چنان چه کودک شما دیرتر از هم سن های خود دندان درآورد این امکان وجود دارد که دندان های شیری خود را نیز دیرتر از دست بدهد.

اولین دندان هایی که معمولا در سنین شش تا هفت سالگی می افتند دندان های میانی هستند.پس از دندان های میانی دندان های جانبی در هفت تا هشت سالگی می افتند.پس از آن دندان های آسیاب در هر سنی ممکن است بیفتند اما معمولا این اتفاق درسنین 9 تا 12 سالگی می افتد.دندان‌های نیش فک پایین احتمالاً بین ۹ تا ۱۲ سالگی و دندان‌های نیش بالا بین ۱۰ تا ۱۲ سالگی می‌افتند.

تا سن 13 سالگی معمولا کودک تمام 28 دندان دائمی بزرگسالی خود را دارد.چهار دندان عقل معمولا در سنین 17 تا 21 سالگی در می آیند.

در ترتیب افتادن دندان های شیری دخالت نکنید

به کودک خود این نکته را آمورش دهید که هرگز دندان لق شده را با زبان از جای خود بیرون نکشد و در ترتیب افتادن دندان های شیری دخالت نکند.دندان کودک نباید هرگز قبل از آن که کاملا آماده شود از جای خود بیرون کشیده شود.دندان شیری که در برابر افتادن مقاومت می کند باید حتما توسط دندانپزشک بیرون کشیده شود.در صورتی که خود یا کودکتان اقدام به این کار کنید ممکن است تکه ای از ریشه دندان در فک باقی بماند.این مشکل کودک را در معرض عفونت قرار می دهد.

در افتادن دندان شیری کودکتان دخالت نکنید

افتادن زود یا دیر هنگام دندان های کودک

در برخی کودکان دندان های شیری شان زودتر از موعد می افتد.برخی از والدین فکر می کنند دندان های شیری موقتی اند بنابراین نیازی به مراقبت ندارند در صورتی که اگر کودک دندان های شیری خود را زودتر از موعد از دست بدهد قطعا مشکلاتی برای وی به وجود خواهد آمد.کودک اعتماد به نفس خود را در این صورت از دست می دهد هنگام غذا خوردن دچار مشکل می شود.علاوه بر این هنگامی که دندان در دهان وجود نداشته باشد لثه تحلیل می رود و این موضوع تأثیر منفی بر رشد دندان های دائمی وی دارد.در این شرایط کودک را نزد متخصص دندانپزشک کودک ببرید تا در صورت نیاز از فضا نگهدارنده استفاده کند.

در گروهی دیگر از کودکان شاهد افتادن دیر هنگام دندان های شیری هستیم.اولین و رایج ترین دلیل این مشکل عدم رشد کافی استخوان فک است.در این شرایط دندان های دائمی نمی توانند به خوبی رشد کنند و به دندان های شیری فشار وارد می کنند.از دلایل دیگر دیر افتادن دندان های شیری کمبود رشد دندان های دائمی است.دیرافتادن دندان های شیری عوارض دیگری نیز می تواند به همراه داشته باشد.مهم ترین عارضه دیر افتادن دندان شیری کج درآمدن دندان های دائمی کودک و نیاز پیدا کردن به ارتودنسی است.

ترتیب افتادن و درآمدن دندان های شیری همان طور که اشاره شد قانون قطعی ندارد و در برخی کودکان ممکن است متفاوت با سایرین باشد.در مورد ترتیب افتادن دندان کودکتان نیازی نیست نگرانی داشته باشید اما چنان چه متوجه دیرافتادن یا زود افتادن دندان های کودک خود شدید حتما وی را به نزد متخصص دندانپزشک کودک ببرید.

عوارض زود افتادن دندان شیری و بلوغ زودرس

افتادن زودهنگام دندان شیری به خاطر عللی مثل خرابی یا کرم خوردگی دندان به علت رعایت نکردن تمیزی و بهداشت دندان‌های شیری است و یا داشتن بیماری‌هایی خونی و یا کم بودن ایمنی بدن می‌باشد. اینجا سؤال پیش می‌آید که زود افتادن دندان شیری ممکن است عوارضی داشته باشد؟ در ادامه به چند مورد از عوارض زود افتادن دندان شیری اشاره خواهیم کرد.

در درجه اول اگر دندان شیری زودتر از زمان از دهان خارج شوند باعث می‌شود تا دندان‌های مجاور آن کم‌کم جای آن را بگیرند و به آن سمت کشیده شوند و این سبب می‌شود تا دندان‌های دیگر حالت مورب و کج شوند.

یکی دیگر از عوارض آن به خاطر پر شدن فضای این دندان در لثه، دندان‌های دیگر که قرار است بعد از آن رشد کنند جایی برای بیرون آمدن ندارند و یا به صورت مخفی در لثه می‌مانند و یا اینکه از جای دیگر لثه بیرون می‌زنند.

کج بودن دندان‌ها و یا در هم بودن آنها باعث می‌شود بعد از مسواک زدن ته مانده غذا به خوبی پاک نشود و بین دندان‌ها باقی بماند. این عامل سبب می‌شود تا در طول زمان دندان‌ها خراب شوند و عفونت دندان‌ها زیاد شود. نداشتن دندان و یا کج بودن آن می‌تواند اثر زیادی در حرف زدن کودکان ایجاد کند و همچنین اعتماد به نفس آنها را پایین بیاورد.

قبل از خراب شدن دندان می‌توانید با روش فیشور سیلانت دندان توسط متخصص دندانپزشکی کودکان مانع از کرم خوردگی و خرابی دندان فرزند دلبندتان شوید.

عوارض زود افتادن دندان شیری | دکترفرشیده میرلوحی دندانپزشک کودکان

روش‌های پیشگیری از افتادن زود هنگام دندان شیری

       همان‌طور که گفته شد زود افتادن دندان‌های شیری عوارضی در پی دارد که بهتر است با انجام مراقبت‌هایی مانع از پیشامد این اتفاق شویم. در ادامه به چند مورد از کارهایی که باعث به تأخیر افتادن این پدیده می‌شود را به شما خواهیم گفت.

تا می‌توانید کودکان خود را از مصرف مواد خوراکی شیرین و چسبنده دور کنید.

فرزندان خود را هر ۱ سال یکبار برای چکاپ دندان‌های او نزد متخصص دندانپزشک کودکان ببرید.

داشتن تغذیه‌ای مناسب در دوران بارداری که بتوان مقاومت و دوام استخوان و دندان‌ها را بیشتر کرد بسیار مهم است.

اگر دندان کودک شما علائم پوسیدگی دندان داشت سریعاً آن را نزد دندانپزشک کودکان ببرید تا هر چه زودتر درمان شود و مانع کشیده شدن دندان کودک شوید. زود کشیدن دندان شیری باعث می‌شود تا دندان‌های شیری به سمت یکدیگر کشیده شوند و دیگر جایی برای نمو دندان‌های دائمی نباشد.

به کودک خود نحوه مسواک زدن بد از هر وعده غذایی را یاد بدهید.

راههای پیشگیری از زود افتادن دندان شیری | دکترفرشیده میرلوحی دندانپزشک کودکان

چگونه بفهمیم دندان شیری است یا اصلی

خیلی از والدین نمی‌دانند دندانی که در دهان کودکشان است شیری است یا دائمی و تمایل دارند فرق دندان شیری را با دائمی بدانند. ما در ادامه خواهیم گفت چگونه بفهمیم دندان شیری است یا دائمی. یکی از تفاوت‌های اصلی دندان شیری و دائمی در سن رویش و افتادن آن‌هاست که همان‌طور که می‌دانید دندان‌های شیری از ۶ ماهگی تا ۶ سالگی در دهان فرزندان شما هستند و از این سن تا ۱۲ سالگی لق شده و شروع به ریختن می‌کنند. از لحاظ ظاهری دندان‌های شیری رنگ روشن‌تری دارند و همچنین مینای دندان آن نیز کمتر است.

 

 

نوشتهٔ پیشین
بعد از فلوراید تراپی کودکان چه باید کرد؟
نوشتهٔ بعدی
چگونه بفهمیم دندان شیری است؟

17 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • رایان حاجی آدینه
    2022-03-07 8:59 ب.ظ

    سلام من 12 سال و 10 ماهم هست و هنوز هیچکدوم از دندان های اسیاب دومم نیفتادند ، فقط دندان اسیاب در سمت چپ فک پایین کمی درد گرفته به نظر لق شده ، آیا جای نگرانی دارد؟؟؟

    پاسخ
    • دکتر فرشیده میرلوحی
      2022-06-26 12:56 ب.ظ

      سن رویش دندان ژنتیکی هستش اما بهتره معاینه بشید تا بهتر بشه نظر داد

      پاسخ
      • سلام.بچه در اثر افتادن رو فرش دو دندان میانی پایین لق شده اند آیا باید از نگهدارنده استفاده کنیم یا مهم نیست.لازم به ذکر است که دختر ما ۶سالشه ودندوناش شیری هستند.ممنون

        پاسخ
  • فاطمه حسینی
    2022-06-29 8:32 ب.ظ

    سلام وقتتون بخیر پسر 5ساله ام دندان اسیایی اش افتاده سمت مخالفش هم لق شده دلیلش چیه؟

    پاسخ
  • سلام پسرم۸سالشه دندونای اسیاب اولش خرابن و سیاه شدن دردنداره یکیش ابسه کرد کشیدیم ولی بقیه رو دردنداره
    الان سنه کشیدنشون گفتین۹تا۱۱سالگی واس یسال دیگه عصب کشی نکنم؟هم درد و اذیت و ترس بچه هم هزینش ۳تا دندونش خرابن ولی دردنداره

    پاسخ
    • دکتر فرشیده میرلوحی
      2022-08-29 5:07 ق.ظ

      اگر درمان نشه روی دندان های دایمی تاثیر مخرب میذاره و چه بسا درمان اونها هزینه بر تر خواهد بود

      پاسخ
      • پروانه مددی
        2022-12-23 3:12 ب.ظ

        سلام وقت بخیرپسرم ۱۳ سالش تازه تموم شده ولی هنوز دندان های آسیابش نیوفتاد

        پاسخ
      • سلام خانم دکتر بچه پنج ماهه من دو تا بالایی و دو تا پایینی دندوناش داره در میاد شبا خیلی بیقراری و گریه میکنه چکار کنم خارش و درد دندوناش کم بشه لطفن بهم بگید تا چکار کنم

        پاسخ
  • alikhorami1984@gmail.com
    2022-10-27 2:39 ب.ظ

    س 13سالمه آیا دندان کرسی با همان آسیابی را بکشم درماید چون کرم زده است

    پاسخ
  • امین منفرد
    2022-11-17 3:40 ب.ظ

    سلام من دندون های یکی مونده به احر فک پایینم از بچگی که دراومده تا الان که رفتم تو ۱۶نیافتاده ولی شکسته هنوز درنیامده

    پاسخ
    • سلام وقتتون بخیر ببخشید دختر من ۹ماهش از فک بالا دوتا دندون دراورده از پایین درنیاورده ایا این ایراد داره؟؟

      پاسخ
  • سلام دکترجان. خسته نباشید. دخترم ۷ سالشه و دندان اسیاب اول از فک بالاش عفونت کرده و داخلش سیاه و خالی شده و نمیتونه غذا رو بجوه. از طرفی فرمودید که وقت افتادنشون در ۱۱ سالگی هست. پس الان باید عصب کشی و پر بشه؟ اگه کودک برای عصب کشی بیتابی کنه و اجازه نده راه حل چیه؟

    پاسخ
  • سلام وقتتون بخیرو عرض خسته نباشید
    من ۱۵ سالم هست اما هیچکدوم از دندان های فک بالا و پایینم هیچکدوم نیوفتادن به جز سه تا از پایینی و دوتا از بالایی بنظرتون طبیعی هست؟

    پاسخ
  • محمدیاری
    2023-09-28 5:27 ب.ظ

    سلام.دخترم7سالش.دندان آسیابش افتاده.اشکالی نداره؟

    پاسخ
  • سلام.دخترم7سالش.دندان آسیابش افتاده.اشکالی ندارد؟

    پاسخ
  • بی نام
    2023-11-07 3:01 ب.ظ

    سلا و عرض ادب من ۹ ساله و ۶ ماهه هستم ۳ دندان اخر سمت راستم داره میوفته آیا واسه تمام کودکان این ۳ دندان اخر میوفتد؟

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان

مقالات جدید

در رسانه ها

دکتر پیمان ترکی

دکتر فرشیده میرلوحی