بوی بد دهان کودک: علت و راه‌های درمان آن

علت و درمان بوی بد دهان کودک

بوی بدهان، یکی از معضلاتی است که اکثر افراد از بزرگسال تا کودک را درگیر کرده است. یکی از سؤالاتی که اکثر افراد از دندانپزشک کودک می‌پرسند این است که چرا دهان کودکشان بوی بدی می‌دهد؟ چگونه می‌توان بوی بد دهان کودک را برطرف کرد؟ دکتر فرشیده میرلوحی بهترین دندانپزشک کودک در این مقاله قصد دارد در مورد بوی بد دهان کودک به شما اطلاعات جامعی بدهد.

تماس با خانم دکتر فرشیده میرلوحی

بوی بد دهان کودک یکی از بیماری‌های شایع دهان و دندان کودک است که به آن هالیتوز یا Halitosis نیز گفته می‌شود. برای درمان این مشکل ابتدا باید علت آن را فهمید. به همین خاطر ابتدا شما را با مهم‌ترین دلایل بد بو بودن دهان کودک آشنا می‌‌کنیم.

علت بد بو شدن دهان کودک

بوی بد دهان کودک می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. عدم رعایت بهداشت یا پوسیدگی دندان کودک از مهم‌ترین دلایل پوسیدگی دندان وی است. در ادامه هر کدام از دلایل را نام برده و به طور مفصل شرح می‌دهیم.

دلیل بوی بد دهان کودک

پوسیدگی دندان کودک

تجمع جرم دندان، عفونت دندان و پوسیده شدن دندان کودک منجر به بد بو شدن نفس وی می‌شود. در صورتی که متوجه بوی بد دهان کودک خود شدید در اولین قدم باید چک کنید دندان خراب یا پوسیده نداشته باشد.

نفس کشیدن با دهان

زمانی که کودک دچار گرفتگی بینی شود با دهان نفس می‌کشد. در این شرایط باکتری‌ها راحت‌تر در دهان کودک رشد می‌کنند. مرتب بینی کودک خود را تمیز کنید تا از خشکی دهان وی و نفس کشیدن با دهان جلوگیری کنید. خشکی دهان به نوبه خود باعث بوی بد دهان کودک می‌شود زیرا آب دهان به از بین بردن باکتری‌هایی که در دهان زندگی می‌کنند کمک می‌کند. خشکی دهان علاوه بر بوی بد دهان منجر به زروستومیا و پوسیدگی دندان‌ نیز می‌شود.

رعایت نکردن بهداشت

نزدن مسواک در کودکان و بزرگسالان باعث بوی بد دهان می‌شود. در دهان باکتری‌هایی طبیعی زندگی می‌کنند که با ذرات باقی‌مانده از غذا در بین دندان‌ها و بین دندان و لثه فعل و انفعال دارند. رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان منجر به گیر کردن مواد غذایی در دهان کودک و بد بو شدن دهان وی می‌شود. مسواک نزدن و اشتباه مسواک زدن هر دو موجب  باقی ماندن پلاک روی دندان و بد بو شدن دهان کودک می‌شود.

زمانی که کودکتان مرحله شیرخوارگی را رد کرد، دو بار در روز و یک بار قبل از خواب دندان‌هایش را مسواک بزنید. وقتی بزرگ‌تر شد نحوه صحیح مسواک زدن را به وی آموزش دهید.

رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان کودک و بوی بد دهان

خوردن غذاهای تند و پرادویه

خوردن زیاد یک سری مواد غذایی تند و پر ادویه مثل سیر و پیاز باعث بد بو شدن دهان کودک می‌شود. برای پیشگیری از بد بو شدن دهان کودک مراقب رژیم غذایی وی باشید. اگر رژیم کودک سرشار از پروتئین باشد اما کربوهیدرات پایینی داشته باشد، موجب بد بو شدن دهان کودک می‌شود.

داشتن برخی بیماری‌ها

برخی بیماری‌ها مانند: عفونت سینوس؛ آماس لوزه؛ آلرژی فصلی؛ ریفلاکس معده باعث بد بو شدن دهان کودک می‌شود. لوزه نیز از بیماری‌هایی است که موجب بد بو شدن دهان کودک می‌شود. کودکان دارای لوزه، حفره‌های غده‌ای یا پاکت‌های عمیقی دارند که ذرات غذا در آن جمع می‌شود. سنگ‌های لوزه یا تانسیلولیت، ذرات سفید رنگ کوچکی هستند که موجب بد بو شدن دهان خردسالان و کودکان می‌شود. علاوه بر بیماری‌های نام برده شده، بیماری‌های لثه و عفونت دهانی نیز منجر به بد بو شدن دهان کودک می‌شود. جینیویت، عارضه التهابی و مرحله ابتدایی بیماری‌های لثه‌ای است که منجر به بد بو شدن دهان کودک می‌شود.

وجود جسم خارجی

نفس کودکان نوپا که هر چیزی در دهانشان می‌گذارند گاهی اوقات به دلیل وجود شیء کوچک یا گیر کردن مواد غذایی در بینی بد بو می‌شود. وجود طولانی مدت بریس یا دندان مصنوعی در دهان کودک نیز منجر به بد بو شدن دهان وی می‌شود.

مصرف دارو

مصرف مداوم آنتی‌بیوتیک بیشتر از یک ماه منجر به بد بو شدن دهان کودک می‌شود. داروهای دیگری که منجر به بد بو شدن دهان می‌شود عبارت است از:

  • آنتی سایکوتیک‌ها (داروهای ضدروان پریشی)
  • داروهای ضد افسردگی
  • آنتی‌هیستامین‌ها
  • ضد اسپاسم‌ها
  • برونکودیلاتورها (گشاد کننده مجاری هوایی ریه)

در کنار علت‌های ذکر شده برای بررسی دقیق‌تر بوی بد دهان کودک می‌توان آزمایش‌ها و معاینات دقیق انجام داد یا از دستگاه نفس سنج برای معاینه دهان کودک استفاده کرد.

درمان بوی بد دهان کودک

کودکان معمولا متوجه بد بو شدن دهان خود نمی‌شوند اما والدین پس از این‌که متوجه بوی بد از دهان کودک خود شدند باید حتما به فکر درمان باشند. برای درمان می‌توان از راهکارهای زیر استفاده کرد.

درمان بوی بد دهان کودک

استفاده از دهانشویه برای کودک

صرفا به دلیل بد بو بودن دهان نمی‌توان گفت کودک نیاز دارد از دهانشویه استفاده کند. دهانشویه راهی برای مخفی کردن بوی بد دهان کودک به صورت موقت است و راه حل قطعی نیست. نکته دیگر این که کودکانی که کم‌تر از سه سال سن دارند در غرغره کردن دهانشویه مانند فلوراید و بیرون ریختن آن مشکل دارند. این که کودک چند بار در روز دندان‌هایش را مسواک کند کافی است.

رعایت بهداشت دهان و دندان

رعایت بهداشت دهان و دندان اهمیت زیادی برای رفع بوی بد دهان کودک دارد. تا قبل از یک سالگی بعد از هربار شیر دادن به کودک و قبل از خواب، حتما لثه‌ها و دندان‌های وی را با دستمال تمیز کنید. هم چنین زبان وی را با مسواک تمیز کنید. در این بازه سنی نیازی به استفاده از خمیر دندان نیست. زمانی که کودک دو ساله شد می‌توانید از خمیردندان به صورت ذره ای، اندازه یک دانه برنج یا لایه‌ای نازک استفاده کنید. رعایت بهداشت دهان و دندان علاوه بر درمان برای پیشگیری از بوی بد دهان کودک نیز مؤثر است.

از دو سالگی به بعد می‌توانید مقدار مصرفی خمیردندان برای کودک را افزایش داده و اندازه نخود استفاده کنید. زمانی که کودک پنج ساله شد، مقدار مصرفی خمیردندان باید به اندازه یک لوبیای کوچک باشد. نکته دیگر این‌که از خمیردندان‌های مخصوص کودک برای وی استفاده کنید. اگر کودک از پستانک استفاده می‌کند، حتما آن را با انداختن در آب جوش استریل کنید.

برای درمان بوی بد دهان کودک می‌توانید از راهکارهای زیر نیز استفاده کنید:

  • اگر احساس می‌کنید، دهان کودک خشک است به وی مایعات بدون قند بدهید زیرا برای افزایش ترشح بزاق وی مفید است.
  • چنان‌چه کودک بیماری لثه یا عفونت دهانی داشته باشد باید پزشک با انجام جراحی یا دارو، بیماری وی را درمان کند.
  • اگر کودک دندان پوسیده یا آبسه کرده دارد برای از بین بردن عفونت باید حتما عصب کشی دندان کودک انجام شود.

اگر با انجام تمامی کارهایی که فکر می‌‌کنید برای رفع بوی بد دهان کودک مؤثر است باز هم نتیجه نگرفتید، توصیه می‌شود حتما وی را نزد دندانپزشک کودک ببرید. نکته ای که باید حتما به آن توجه داشته باشید این است که هرگز کودک را بابت بوی بد دهانش سرزنش نکنید.

درمان‌های خانگی برای برطرف کردن بوی بد دهان کودک

برای رفع این مشکل می‌توانید از یک سری درمان‌های خانگی نیز استفاده کنید. علاوه بر این باید حتما رژیم غذایی سالمی داشته باشید. مواد غذایی که برای برطرف کردن بوی بد دهان کودک مؤثر است عبارت است از: جعفری؛ سرکه سیب؛ رازیانه؛ جوش شیرین؛ مرکبات؛ هل و میخک.

نوشتهٔ پیشین
لب پر شدن دندان شیری کودک
نوشتهٔ بعدی
از چه سنی باید کودک را نزد دندانپزشک برد؟

3 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • فهیمه مرادی
    2021-12-26 10:00 ق.ظ

    سلام سایت مفید و خوبی دارید خیلی تشکر میکنم مطالب در مورد کودک عالی و به روز بود.

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان

مقالات جدید

در رسانه ها

دکتر پیمان ترکی

دکتر فرشیده میرلوحی