علت زود افتادن دندان شیری یا ریزش دندان

علت زود افتادن دندان شیری یا ریزش دندان

دندان شیری نقش مهمی در رشد اجزای دندان کودک دارد و سلامت دندان‌های دائمی در بزرگسالی دارد به همین خاطر افتادن زودهنگام آن کودک را دچار مشکلات زیادی می‌کند. دکتر فرشیده میرلوحی، بهترین دندانپزشک کودک در این مقاله به شما درباره علت زود افتادن دندان شیری توضیح خواهد داد.

تماس با خانم دکتر فرشیده میرلوحی

اهمیت حفظ دندان‌ شیری در مرحله اولیه رشد فک و دندان‌ها

دندان شیری برای دندان دائمی نقش فضانگهدار دارد. حفظ دندان شیری تا زمانی که به صورت طبیعی بیفتد و دندان دائمی رشد کند به دلایل زیر اهمیت دارد:

  • سلامت دهان و دندان در بزرگسالی
  • بهره مند شدن از رژیم غذایی خوب و درست جویدن غذا
  • یادگیری گفتار صحیح
  • اعتماد به نفس کودک هنگام حرف زدن و خندیدن

اهمیت نگهداری از دندان شیری

افتادن طبیعی دندان شیری

افتادن دندان شیری به صورت طبیعی از 6 سالگی آغاز می شود و تا 12 سالگی ادامه دارد. زمانی که دندان دائمی درون لثه به دندان شیری فشار وارد کند با جذب یا تحلیل ریشه درون لثه، دندان شیری به صورت طبیعی می‌افتد و دندان دائمی ظرف چند هفته جایگزین آن می‌شود. اگر دندان شیری به هر دلیلی زودتر از موعد بیفتد، در استخوان فک فضایی به وجود می‌آید که تا مدت‌ها پر نمی‌شود. در این شرایط توصیه می‌شود حتما به دندانپزشک کودک با تجربه و متخصص مراجعه کنید تا پس از معاینه تشخیص دهد آیا کودک نیازی به انجام ارتودنسی پیشگیری دارد؟

دلایل زود افتادن دندان شیری

اگر کودک شما دندان شیری اش را خیلی زود از دست داده است باید حتما با دندانپزشک مشورت کنید تا بررسی کند آیا علت آن ارثی است؟ از دلایل زود افتادن دندان شیری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پوسیدگی دندان شیری
  • عفونت دندان شیری
  • وارد شدن ضربه تصادفی به دندان
  • مشکلات سیستم ایمنی در مقابله با عفونت‌ها
  • بیماری‌های خونی
  • نقص آنزیم‌های سلولی
  • اختلالات متابولیک

برخی کودکان سیستم ایمنی‌شان نقص دارد و نمی‌تواند به خوبی دربرابر عفونت پیشگیری کند. در ادامه شرایطی که منجر به نقص سیستم ایمنی کودک می‌شود را کامل برای شما شرح می‌دهیم.

مهم ترین دلایل زود افتادن دندان شیری

کموتاکسی ناقص: در این حالت حرکت گلبول‌های سفید خون سرکوب می‌شود و کودک دچار بیماری پریودونتیت یا بیماری لثه می‌شود. پریودنتیت نوعی بیماری التهابی است که بر روی بافت‌هایی که از دندان حمایت می‌کند تأثیر مخرب می‌گذارد. مشکل دیگر سیستم ایمنی بدن، چسبندگی گلبول‌های سفید خون است. با این مشکل دیگر گلبول‌های سفید خون دیگر قادر به مبارزه با عفونت نیستند.

دیابت: اگر دیابت در کودکان کنترل نشود، کودک دچار مشکلات زیر می‌شود:

  • نقص عملکرد نوتروفیل
  • ناهنجاری‌های مویرگی
  • تغییر متابولیسم کلاژن
  • گسترش بیماری‌های لثه

هیپوفسفاتازیا: یک بیماری ژنتیکی است و 75 درصد کودکانی که به آن دچار می‌شوند همه دندان‌های خود را خیلی زود از دست می‌دهند. علت این بیماری کاهش سطوح سرم آلکان فسفاتاز است. در این بیماری الیاف لیگامان که وظیفه دارد دندان را در جای خود نگه دارد آسیب می‌بیند.

نوتروپنی: نوتروپنی یکی از بیماری‌های خون است که باعث کاهش یا از بین رفتن سلول‌های نوتروفیل می‌شود. این سلول‌ها به مبارزه با عفونت‌های باکتریایی کمک می‌کند. کودکان مبتلا به نوتروپنی، معمولا به عفونت پریودنتال مبتلا هستند و دندان‌های شیری خود را زود از دست می‌‌دهند.

بیماری پاپیلون لفور: بدن کودکان مبتلا به این بیماری، آنزیمی به نام کاتسپین C را ندارد. این بیماری منجر به پریودنتیت و از دست رفتن زودهنگام دندان‌های شیری و دائمی می‌شود.

راه های جلوگیری از زود افتادن دندان های شیری

برای جلوگیری از زود افتادن دندان شیری و رشد نادرست دندان‌های اصلی توصیه می‌شود به کودکتان مواد قندی و شیرینی جات کم‌تر بدهید. به کودکتان کمک کنید و آموزش دهید دندان‌های شیری اش را تمیز نگه دارد تا دندان‌هایش پوسیده یا خراب نشود. کودکتان را هر ساله نزد دندانپزشک کودک ببرید تا سلامت دندان‌هایش را بررسی کند. درصورت مشاهده پوسیدگی در دندان‌های کودکتان حتما او را نزد دندانپزشک کودک ببرید تا ترمیم کند.

اگر دندانپزشک به هر دلیلی مجبور به کشیدن دندان شیری زودتر از موعد شد باید حتما از فضانگهدار استفاده کند تا جای دندان شیری حفظ شود و برای رشد دندان دائمی مشکلی پیش نیاید.

نوشتهٔ پیشین
بهترین سن فلوراید تراپی
نوشتهٔ بعدی
مراقبت‌های بعد از افتادن یا کشیدن دندان شیری کودک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان

مقالات جدید

در رسانه ها

دکتر پیمان ترکی

دکتر فرشیده میرلوحی