درمان کیست دندان کودکان

درمان کیست دندان کودکان

زمان شکل گرفتن دندان کودک ، ابتدا دندان او در استخوان رو به جلو می رود سپس بیرون می زند تا در دهان دیده شود . کیست دندان در مرحله پایانی درآمدن دندان یعنی پس از بیرون زدن از استخوان و قرار گرفتن زیر سطح لثه، ایجاد می‌شود .

یکی از مشکلات شایع هنگام دندان در آوردن کودکان کیست دندان است . کیست زائده ای غیر طبیعی است که در بخش های مختلفی از جمله فک می تواند ایجاد شود . کیست مانند تاول است و اندازه های گوناگونی دارد . این زائده تاول مانند معمولا حاوی مایع است .

بسیاری از والدین با دیدن برآمدگی های بنفش مایل به آبی روی لثه فرزند خود نگران می شوند . نگران نباشید زیرا تشکیل این کیست در دوره رشد طبیعی است  و از آن با اصطلاح  کیست یا هماتوم رویش دندان یاد می‌شود.

کیست دندان در کودکان معمولا مشکلی ایجاد نمی کند و کودکان بدون آگاه شدن والدین آن را پشت سر می گذارند . در برخی شرایط اگر این کیست درمان نشود می تواند مشکلات دیگری مانند دندان نهفته و بی نظمی دندان به وجود آورد .

پوشش محافظ دربرگیرنده دندان در حال رشد برخی اوقات سوراخ می شود و مایع بین دندان و لثه جمع می شود . چنان چه دندان مقابل لثه ها را لمس کند ، مایع و احتمالا خون بین دندان و لثه جمع می شود . این فرایند باعث می شود بافت لثه ی بین دندان و سطح بیرونی لثه های کودک کبود شود .

کیست می تواند به رنگ بنفش مایل به آبی ، نیمه شفاف یا حتی قهوه ای و قرمز تیره دیده شود بستگی به مقدار خون جمع شده در آن دارد.

تماس با خانم دکتر فرشیده میرلوحی

انواع کیست دندان

از انواع کیست دندان می توان به موارد زیر اشاره کرد :

کیست پری اپیکال

این کیست معمولا در اثر عفونت داخل دندان اطراف اپکس ریشه ایجاد می شود . اگر دندان عفونی به درستی درمان نشود یا برای درمان آن تنها آنتی بیوتیک مصرف شود ، در نهایت کیست اطراف ریشه ایجاد می شود . اگر برای درمان این کیست اقدامی نکنید استخوان اطراف اپکس دندان بیشتر تحلیل می‌رود . دندان عفونی باید حتما عصب کشی یا کشیده شود . این کیست پس از کشیدن دندان از بین نمی رود و برای برداشتن آن باید جراحی انجام داد .

کیست پریودنتال طرفی

این کیست معمولا دردناک نیست و در تصاویر رادیوگرافی مشخص می شود . کیست پریودنتال طرفی سبب تحلیل استخوان می شود و برای درمان آن معمولا باید جراحی انجام شود .

کیست رویشی

این کیست زمانی است که دندان پس از در آمدن از استخوان سعی می کند لثه را بشکافد اما موفق نمی شود . همان طور که پیداست این کیست مخصوصا کودکان است .

کیست دنتی ژروس (دندان نهفته)

کیست دنتی ژروس معمولا اطراف دندان نهفته مانند دندان عقل ایجاد می شود . این دندان نهفته هنوز از لثه بیرون نزده و سبب تحلیل استخوان ناحیه شده است . کیست اطراف دندان عقل معمولا باید در جراحی کشیده شود .

کیست ریشه ای یا رادیکولار

این نوع کیست از نوع کیست های مزمن است و اغلب به دلیل التهاب بافت اطراف دندان رخ می دهد .

کیست فولیکولار

به کیست فولیکولار ، کیست متضمن دندان هم می گویند . این کیست ممکن است به دلیل جوانه دندانی که عفونت کرده و قابل رویش نیست باشد . دلیل دیگر این کیست وجود یک جوانه دندان اضافی در فک است .

کیست رترومولار یا پارادنتال

تشکیل این کیست به دلیل طولانی شدن فرایند رویش دندان مولر سوم است . این کیست اغلب در فک پایین رخ می دهد و با التهاب همراه است .

درمان کیست دندان کودکان

مشکلات کیست دندان

عوارض کیست دندان عبارت است از :

  • کیست فضایی از فک را اشغال می کند و جای بافت های طبیعی را می گیرد بنابراین سبب تحلیل استخوان می شود .
  • به عصب ها فشار می آورد و باعث بی حسی صورت می شود .
  • دندان کناری را می خورد یا کج می کند .
  • فضایی در فک اشغال می کند جای بافت های طبیعی را می گیرد و سبب تحلیل استخوان می شود .
  • استخوان فک را گسترش می دهد .

دلایل ایجاد کیست

از دلایل ایجاد کیست می توان به موارد زیر اشاره کرد :

ضخیم شدن بافت لثه در اثر مصرف دارو

یکی از دلایل ایجاد کیست ضخیم شدن بافت لثه در اثر مصرف داروهای خاص است . کودکانی که سیکلوسپورین مصرف می کنند در بافت پیوندی لثه آن ها کلاژن جمع می شود . این کلاژن منجر به ضخیم شدن و  غیر قابل نفوذ شدن سقف دهان می شود. چون دندان نمی تواند به راحتی لثه ضخیم را بشکافد کیست ایجاد می شود .

ضربه دیدن یا تروما

یکی از مهم ترین دلایل ایجاد کیست ضربه دیدن لثه چند هفته قبل از درآمدن دندان است . ضربه لازم نیست حتما شدید باشد جویدن طبیعی نیز می تواند منجر به تشکیل کیست شود .

ضربه دیدن یا تروما

قابل قبول‌ترین دلیل برای ایجاد کیست درآمدن دندان ضربه دیدن لثه چند هفته پیش از درآمدن دندان است. ضربه لازم نیست شدید باشد و جویدن طبیعی نیز منجر به تشکیل کیست می‌شود.

علل ایجاد کیست دندانی در کودکان

از دلایل اصلی ایجاد کیست می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • وارد آمدن ضربه یا آسیب به دندان یا فک
  • پوسیدگی که باعث ایجاد عفونت در دندان می‌شود و بافت داخلی آن را تحت تأثیر قرار می‌دهد.
  • بیماری پریودنتال از نوع التهابی (پریودنتیت)
  • مراقبت نامناسب از دندان و ایجاد عفونت در یک کانال دندانی
  • دشواری در رویش دندان مولر (آسیاب) سوم یا سایر دندان‌ها در دوران کودکی
  • بیماری‌های مزمن از جمله سینوزیت، رینیت، التهاب لوزه‌ها و بیماری‌های مشابه که در ناحیه‌ی نازوفارنکس (بخشی از گلو که به بینی راه دارد) رخ می‌دهند.
  • تشدید التهاب زیر دندان تا حدی که به صورت مزمن در آید
  • پارادونتیت یا التهاب بافت‌های پریودنتال واقع در اطراف دندان‌ها
  • کاهش مقاومت بدن در برابر کوچک ترین عفونت و ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن

علائم کیست دندانی

از علائم کیست دندانی در کودکان می توان به موارد زیر اشاره کرد :

همان طور که اشاره  شد بسیاری از کیست های دندانی هیچ گونه علائمی ندارند به گونه ای که والدین متوجه وجود آن نمی شوند . متخصص دندانپزشکی کودک معمولا این کیست را با رادیوگرافی تشخیص می دهد . برخی از این کیست ها علائم آشکار تری دارند . کیست های همراه با ورم ، درد و ناراحتی کودک را به دنبال دارد و موجب بوی بد دهان کودک می شود . والدین باید به این نشانه ها توجه داشته باشن .

روش های درمان کیست در کودکان

برای درمان کیست در کودکان می توان از روش های زیر استفاده کرد :

  • جراحی
  • مارسوپیالیزیشن
نوشتهٔ پیشین
ماندن ریشه دندان شیری در لثه
نوشتهٔ بعدی
ایمپلنت دندان اصفهان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان

مقالات جدید

در رسانه ها

دکتر پیمان ترکی

دکتر فرشیده میرلوحی