علت دیر افتادن دندان شیری

علت دیر افتادن دندان شیری

دیر افتادن دندان شیری یکی از مشکلاتی است که اگر در سنین کودکی به آن رسیدگی نشود  در بزرگسالی فرد را ناچار به استفاده از ارتودنسی می کند .  تمام دندان شیری افتاد معمولا بین سنین 6 تا 12 سال باید بیفتد .در حالت طبیعی هنگامی که دندان دائمی فرد آماده در آمدن باشد دندان شیری باید از قبل افتاده باشد در غیر این صورت رشد دندان دائمی فرد با مشکل مواجه می شود . برای بررسی علل دیر افتادن دندان شیری با دکتر فرشیده میرلوحی متخصص دندانپزشک کودکان در اصفهان همراه باشید.

تماس با خانم دکتر فرشیده میرلوحی

بررسی علل دیر افتادن دندان شیری

دیر افتادن دندان شیری می تواند علل مختلفی داشته باشد که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم :

  1. اگر استخوان فک به میزان لازم بزرگ نشده باشد دندان دائمی نمی تواند دندان شیری را به بیرون فشار دهد در نتیجه رشد آن با مشکل مواجه می شود .
  2. در برخی موارد دیده می شودکه ریشه دندان شیری با استخوان فک پیرامون خود جوش می خورد و این جوش خوردگی از بین نمی رود البته این مشکل در موارد نادری رخ می دهد . در صورت بروز این مشکل دندان دائمی به صورت نهفته باقی می ماند و بیرون نمی آید و باید حتما دندان شیری که مسیر آن را مسدود کرده است از طریق جراحی برداشته شود .
  3. یکی دیگر از علل دیرافتادن دندان شیری رشد نکردن کامل دندان دائمی است . هنگامی که دندان دائمی کامل رشد نکند نمی تواند تحلیل ریشه دندان شیری را کامل کند . در اکثر موارد دندان دائمی  پس از مدتی رشد خواهد کرد اما اگر دندان دائمی هرگز به صورت کامل رشد نکند ، متخصص دندانپزشک کودک باید برای رفع این مشکل چاره ای بیندیشد .
  4. ناهنجاری رشد در دندان دائمی نیز می تواند سبب دیر افتادن دندان شیری شود . هنگامی که دندان دائمی به طور کامل رشد نکند دندان شیری باقی خواهد ماند .
  5. وجود دندان اضافی نیز سبب شلوغی و به هم ریختگی دندان ها و مسدود شدن مسیر رشد دندان ها می شود .
  6. سوء تغذیه و کمبود ویتامین نیز می تواند سبب دیر افتادن دندان شیری شود .
  7. برخی از بیماری‌ها مانند دیسپلازی کلیدوکرانیال، اسکلروستئوز، سندرم گاردنر، نرمی استخوان مقاوم به ویتامین D، سندرم داون، کم کاری غده هیپوفیز و کم کاری غده تیروئید می‌تواند باعث تاخیر در افتادن دندان های شیری شوند.
چنان چه دندانپزشک وجود یکی از مشکلات بالا را احساس  کند به عکس رادیولوژی اشعه X نیاز پیدا خواهد کرد تا وضعیت رشد و قرار گیری دندان ها را در فک بررسی کند تا بتواند تشخیص دهد آیا واقعا مشکل وجود دارد یا این که روند رشد دندان ها آهسته است .

عوارض دیر افتادن دندان شیری

همان طور که گفته شد دیر افتادن دندان شیری عوارضی دارد که اگر به موقع به آن بررسی نشود فرد در بزرگسالی به ارتودنسی احتیاج پیدا می کند . از عوارض دیر افتادن دندان شیری می توان به کج ، دیر روییدن یا رشد نکردن دندان دائمی اشاره کرد . در صورت دیر افتادن دندان شیری شایع ترین مشکلی که با آغاز رشد دندان های دائمی به وجود می آید رشد دندان دائمی پشت دندان شیری است . این مشکل بیشتر در دندان های قدامی به وجود می آید و با نام دندان کوسه ای شناخته می شود .

رشد دندان دائمی جدید یکی از مصداق های بزرگ شدن کودک است بنابراین هنگامی که دندان شیری کودک دیر بیفتد در روحیات او نیز تأثیر می گذارد  و هنگامی که خود را با هم سالانش مقایسه می کند دچار استرس و احساس ناخوشایند خواهد شد .

از دیگر عوارض دیرافتادن دندان شیری می توان به صدمه دیدن دندان دائمی ، نامرتبی دندان ها ، مشکلات در جویدن غذا ، نمای صورت نامناسب ، مشکلات لثه ای و زیاد شدن هزینه های درمان اشاره کرد که در این صورت فرد به ارتودنسی ، گفتار – درمانی و درمان های ارتودنسی نیاز پیدا خواهد کرد . هیچ گاه دندان شیری کودک خود را به زور نکشید زیرا تجربه نشان داده هرچه دندان دائمی بیشتر در فک باقی بماند قوی ترو محکم تر خواهد بود . نکته ای که مورد توجه است این است که دندان ها  به طور طبیعی تا زمانی که باید در دهان باشند ،باید حفظ شوند ،مگر تحت شرایطی همچون آبسه کردن دندان که   با هیچ راهی نتوانیم  دندان را حفظ کنیم .

درمان دیر افتادن دندان شیری

برای درمان دیر افتادن دندان شیری و رشد نکردن دندان دائمی باید ابتدا اختلالی که سبب بروز این مشکل شده است را پیدا کرد . اگر تنها یک دندان در نیامده باشد باید از ایمپلنت استفاده کرد . البته گاهی اوقات برای باز کردن فضای کافی برای انجام ایمپلنت باید از ارتودنسی نیز استفاده کرد . اگر فضای دندانی که رشد نکرده است کم باشد باید با ارتودنسی و عقب و جلو کردن دندان ها فضا را پر کرد .

اگر چندین دندان از دست رفته باشد باید بسته به تشخیص پزشک و موقعیت دندان ها از ایمپلنت یا پروتزهای ثابت و متحرک استفاده کرد .کودکان تا زمان رسیدن به سن ایمپلنت می توانند ز پروتز موقت استفاده کنند . هنگامی که فک آن ها کامل رشد کرد و پذیرای ایمپلنت شد از ایمپلنت استفاده کنند .

اگر دندان شیری به خاطر فشردگی نیفتاده باشد دندانپزشک پس از بررسی و معاینات دقیق تصمیم خواهد گرفت که کدام دندان را بکشد تا دندان دائم شانس بیشتری برای رشد داشته باشد . اگر دندان دائم اصلا وجود نداشته باشد به احتمال زیاد نباید اصلا دندان را کشید مگر این که هم زمان چند مشکل مانند فشردگی دندان ها وجود داشته باشد .

در مواردی که دندان دائمی در جای غیر طبیعی رشد کند و یا تا هفت سالگی کودک هیچ کدام از دندان های او نیفتد لازم است نگران شوید و برای بررسی به متخصص دندانپزشک کودک مراجعه کنید . چنان چه پس از بیرون آمدن دندان های آسیا بزرگ در 12 سالگی ، هنوز دندان دائمی وجود داشته باشد که در نیامده باشد اما دندان شیری آن هنوز در جای خود باقی باشد باید حتما در اسرع وقت به فکر درمان آن بیفتید .

نوشتهٔ پیشین
رادیوگرافی دندان کودکان
نوشتهٔ بعدی
علت و عوارض مکیدن انگشت در کودکان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان

مقالات جدید

در رسانه ها

دکتر پیمان ترکی

دکتر فرشیده میرلوحی