مراجعه به دندانپزشکی در دوران بارداری

مراجعه به دندانپزشکی در دوران بارداری

بسیاری از خانم ها می پرسند اگر در دوران بارداری دندونم درد گرفت چکار کنم ؟ آیا در دوران بارداری می توان به دندانپزشکی مراجعه کرد ؟ برای دریافت پاسخ سؤال خود با دکتر فرشیده میرلوحی متخصص دندانپزشکی کودکان در اصفهان همراه باشید .

متأسفانه تصور عموم مردم در ایران این است که مراجعه به دندانپزشکی در دوران بارداری برای شما یا کودک می تواند مضر باشد. این باور اشتباه باعث می‌شود زنان باردار از مراجعه به دندانپزشکی در دوران بارداری خودداری کنند و سلامت خود و فرزندشان را به خطر بیاندازند.در صورتی که با قطعیت می توان گفت مراجعه به دندانپزشکی در دوران بارداری نه تنها ضرر ندارد بلکه ضروری نیز است .

مشکلاتی مانند پوسیدگی دندان ، تورم لثه و سایر مشکلات دهان و دندان اگر در دوران بارداری درمان نشوند می توانند خطرناک باشند . برای مراجعه به دندانپزشکی در دوران بارداری اصلا نگران نباشید اما حتما دندانپزشک را از باردار بودن خود مطلع کنید تا وی بتواند به خوبی تصمیم بگیرد چه درمان هایی را انجام دهد یا چه درمان هایی را انجام ندهد ، علاوه بر این به شما اعلام کند که چه داروهایی را نباید مصرف کنید.

تماس با دکتر پیمان ترکی

اثرات بارداری بر روی سلامت دندان ها

بارداری می تواند مشکلات زیر را برای دندان ها به وجود آورد . این مشکلات عبارتند از :

  • تغییرات هورمونی ، تورم و حساسیت لثه : در اصطلاح به این مشکل ژنژیویت بارداری گفته می‌شود.
  • پوسیدگی دندان:رفلکس معده و حالت تهوع باعث اسیدی شدن محیط دهان و در نتیجه نازک شدن پوشش بیرونی دندان شما (مینا) و خرابی می‌شود.تغییر در رژیم غذایی مانند مصرف زیاد شکر نیز می تواند موجب پوسیدگی دندان شود . کاهش سطح کلسیم بدن مادر نیز مینای دندان را ضعیف کرده و باعث افزایش پوسیدگی دندان ها می شود .

خطرات نادیده‌گرفتن دندان درد در طول دوره بارداری

عدم مراجعه به دندانپزشکی در دوران بارداری در صورت مشکل داشتن دندان ها می تواند آسیب های جدی را به دندان ها وارد کند . در ادامه خطرات نادیده گرفتن دندان درد در طول دوره باردای را برای شما بیان می کنیم :

یکی از خطرات نادیده گرفتن دندان درد در دوران بارداری عفونت لثه است .نادیده گرفتن شرایط ژنژیویت بارداری می‌تواند باعث گسترش شرایط بیماری و دچار شدن فرد به عفونت شدید لثه و پریودنتیت شود. در واقع وجود عفونت فعال در بدن مادر می‌تواند به‌طور بالقوه سلامت مادر و جنین را به‌طور جدی تهدید کند و در نتیجه نباید درمان این مشکل به بعد از زایمان موکول شود.

در حقیقت مشکلات درمان‌نشده دندان می‌تواند آسیب دائمی برای دندان‌ها و لثه‌های فرد ایجاد کرده و در نهایت باعث از دست دادن دندان، تحلیل لثه، و ایجاد مشکلات خاص برای استخوان فک شود.درد مداوم دندان در صورت درمان نشدن باعث افزایش سطح فشار وارد شده به مادر خواهد شد.

احتمال به دنیا آمدن کودک زودتر از موعد  یا تولد کودک با وزن پایین در خانم های بارداری که به بیماری پریودنتال مبتلا هستند چهار تا هفت برابر است .

مراقبت های لازم برای دندانپزشکی در دوران بارداری

هنگام مراجعه به دندانپزشکی در دوران بارداری باید مراقبت هایی را لحاظ کرد . یکی از این مراقبت ها هنگام گرفتن عکس رادیولوژی است . یکی از نگرانی های اصلی خانم های باردار برای ارتودنسی گرفتن عکس رادیولوژی است . در دوران بارداری ، هنگام مراجعه به دندانپزشکی تا جایی که می توانید از گرفتن عکس رادیولوژی اجتناب کنید . چنان چه ناگزیر به گرفتن عکس شدید برای حفاظت از کودک خود در برابر پرتوهای ایکس  از یک پوشش محافظ  استفاده کنید .

مراقبت های لازم برای مراجعه به دندانپزشکی در دوران بارداری

در طول فرایند درمان برای راحتی خود و حفاظت از جنین حتما دوز مناسبی از داروهای بی حسی استفاده کنید . مصرف برخی داروهای مسکن درد همچون اکسی‌کدون (oxycodone) و پونیلا (percocet) می‌توانند باعث ایجاد نقص مادرزادی در جنین شود. به همین خاطر، همواره به خانم‌های باردار توصیه می‌شود قبل از مصرف هر گونه دارو برای درد دندان ، با دندان‌پزشک یا پزشک معالج خود در این رابطه صحبت نمایند.

بهداشت دهان و دندان در بارداری

در ادامه به نکاتی اشاره می‌شود که به کمک آن‌ها می‌توانید بهداشت دهان و دندان بهتری داشته باشید:

  1. دو بار در روز یا بعد از هر وعده‌ی غذایی با یک خمیردندان حاوی فلوراید مسواک بزنید و نخ دندان بکشید.
  2. از دهانشویه‌های بدون الکل استفاده کنید.
  3. بعد از تهوع و استفراغ صبحگاهی دهانتان را با آب بشویید یا مسواک بزنید. اگر خمیردندانتان منجر به تهوع بیش‌تر شما می‌شود، از دندانپزشک بخواهید برند دیگری را به شما معرفی کند.
  4. به طور منظم به دندانپزشکی مراجعه کنید. به این خاطر که باردار هستید چکاپ‌های منظم را متوقف نکنید چرا که تغییرات هورمونی در این دوره شما را در معرض مشکلات بیش‌تری قرار می‌دهد.
  5. در مورد بهداشت دهان و درمان‌های دندانپزشکی به پزشک خود اطلاع دهید.
  6. خدمات منظم دندانپزشکی و نظافت دندان‌ها را دریافت کنید.
  7. درمان‌های زیبایی یا غیر ضروری را برای بعد از زایمان بگذارید.
  8. حتما رژیم غذایی متعادلی داشته باشید.
  9. در خوردن خوراکی‌های شیرین افراط نکنید.
  10. در مورد خطرات و مزایای هر درمانی که نیاز دارید، با دندانپزشک صحبت کنید.
  11. به تغییراتی که ممکن است در دندان‌ها و لثه‌های شما ایجاد شود توجه کنید.

مراجعه به دندانپزشکی در دوران بارداری

ماه‌های پرخطر و کم‌خطر برای انجام درمان‌های دندانپزشکی

با توجه به این که در سه ماهه اول بارداری اندام‌های جنین در حال شکل گیری است و هم چنین مادر در سه ماهه اول احساس ناراحتی بیشتر می‌کند و نیز بیشترین سقط‌ های خودبه خود در سه ماهه اول رخ می‌دهد باید تنها در صورت داشتن شرایط اورژانسی به دندانپزشکی مراجعه کنید .

بهترین زمان برای انجام درمان های معمول دندانپزشکی سه ماهه دوم است . در سه ماهه دوم اندام های جنین شکل می گیرد و احتمال سقط جنین نیز کمتر است . هم چنین مادر نیز احساس بهتری دارد .

در سه ماهه سوم به ویژه اواخر آن به دلیل افزایش ناراحتی‌های مادر و نیز احتمال کاهش فشار خون در حالت درازکش زمان مناسب برای درمان‌های معمول دندانپزشکی نیست. بهترین زمان درمان‌های معمول دندانپزشکی سه ماهه دوم و بدترین زمان سه ماهه اول و اواخر سه ماهه سوم است مگر اجبار رخ دهد.

آیا در دوران بارداری می توان به دندانپزشک مراجعه کرد ؟البته که باید مراجعه بکنید هرچند که بهتره قبل از بارداری چکاب کامل دندونی فکی رو انجام بدید ولی اگر حین بارداری دچار مشکل شدید حتماً مراجعه کنید چون عامل خطر یکی گرافی دندان هست که امروزه با تکنیک های جدید جلوی اشعه رو تا حد زیادی می گیرند و دوم تزریق هست که مواد مخصوصی استفاده می شود که برای کودک ضرر ندارد ، حالا چه زمانی در بارداری برای مراجعه بهتر است؟
3 ماهه دوم زمانی هست که جنین کامل شکل گرفته و تغییر در شکل اون ایجاد نمی شود .

نوشتهٔ پیشین
رویش دندان دائمی پشت دندان شیری
نوشتهٔ بعدی
از چه سنی مسواک زدن را برای کودکمان شروع کنیم ؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان

مقالات جدید

در رسانه ها

دکتر پیمان ترکی

دکتر فرشیده میرلوحی