10 نکته مهم دندانپزشکی کودکان که تا کنون نمی دانستید

نکات مهم دندانپزشکی کودکان

نکات زیادی در مورد دندانپزشکی کودکان وجود دارد که اغلب والدین یا از آن آگاهی ندارند یا به آن توجه نمی کنند . دانستن این نکات مهم است و می تواند نقش زیادی در سلامت دهان و دندان افراد در بزرگسالی ایفا کند . برای بررسی این نکات با دکتر فرشیده میرلوحی متخصص دندانپزشکی کودکان در اصفهان همراه باشید .

1-معمولا اولین دندان شیری کودک در سن 6 ماهگی ظاهر می شود و تا سن 2 تا 3 سالگی تمام 20 دندان شیری در می آید . در این مدت کودک ممکن است دچار کلافگی یا آبریزش بینی شود که برای آرام تر کردن او می توانید از حلقه های سرد مخصوص دندان در آوردن استفاده کنید یا در صورت تجویز متخصص دندانپزشک کودک از استامینوفن و یا پروفن استفاده کنید .

هم چنین می توانید 3 الی 4 بار در روز از ژل های مخصوص دندان درآوردن استفاده کنید اما دقت داشته باشید که استفاده بیش از حد از آن ممکن است باعث مسمویت شود . باید در نظر داشت که زمان رویش دندان های شیری و دائمی بسیار متغیر است و تغییرات تا 6 ماه در هر دو جهت از زمان رویش می تواند طبیعی تلقی شود.

تماس با خانم دکتر فرشیده میرلوحی

2-نوع مسواک و خمیردندانی که کودک استفاده می کند اهمیت زیادی دارد . اگر کودک شما از مسواک زبر و نامناسبی استفاده کند دچار مشکلاتی نظیر حساسیت دندانی ، سایش و تحلیل لثه خواهد شد . علاوه بر آن مسواک زبر باعث می شود کودک در هنگام مسواک زدن احساس خوبی نداشته باشد و از زدن مسواک خودداری کند.

بنابراین حتما مسواک مناسبی برای کودک خود تهیه کنید و دقت کنید سر آن نرم و متناسب با سایز دهان کودک باشد .تا سن 6 سالگی چون کودک قادر به استفاده از نخ دندان نیست می توانید برای او از نخ دندان استفاده کنید و بعد از سن شش سالگی انجام مسواک و نخ دندان را به حود کودک واگذار کنید و تنها بر نحوه انجام آن نظارت کنید .

3-کودک نباید با آب یا شیر موجود در بطری به خواب برود زیرا این موضوع باعث پوسیدگی زودهنگام دندان های کودک می شود . علاوه بر آن به رژیم غذایی کودک خود نیز نظارت داشته باشید و دقت کنید کودک از غذاهایی که قند و نشاسته زیادی دارد استفاده نکند .

4-با استفاده از فیشور سیلانت یا فلوراید تراپی می توانید از پوسیدگی دندان های کودک خود پیشگیری کنید .پیشگیری از پوسیدگی دندان کودک موضوع مهمی است . زیرا از دست دادن زودتر از موعد دندان های شیری (مثلا به دلیل پوسیدگی دندان کودک ،عفونت و در نهایت خارج کردن دندان )علاوه بر آثار منفی بر تغذیه و رشد کودک ،باعث به هم ریختگی دندان های دائمی کودک در آینده خواهد شد .

زیرا فضای دندان از دست رفته معمولا به وسیله دندان های دیگر اشغال شده و طول کلی قوس دندانی کوتاه خواهد شد . به همین دلیل در صورتی که دندان شیری کودک به اجبار خارج شد ،باید از پلاک فضا نگهدارده به عنوان جایگزین استفاده شود .

5-اگر متخصص دندانپزشک کودک در حین انجام کار از داروی بی حسی استفاده کرده است مراقب باشید کودک لب و گونه خود را گاز نگیرد . بیشتر کودکان زیر 5 سال  در زمان بی حسی تمایل دارند لب و گونه را بجوند در صورتی که این عادت اشتباه است و باعث ایجاد زخمی سفیدرنگ در مخاط دهان می شود که تصویر قشنگی ندارد .

در صورت بروز این زخم کودک باید تا چند روز دهان خود را با آب نمک رقیق یا سرم شستشو بشوید . اگر زخم کودک درد دارد می توانید از داروهایی مانند استامینوفن یا ایبوپروفن برای فرزند خود استفاده کنید . این زخم معمولا پس از گذشت یک هفته تا ده روز بهبود می یابد و در طی این مدت به هیچ عنوان آن را دست کاری و تحریک نکنید .

6-اگر کودک شما برای پیشگیری از پوسیدگی دندان های خود از فلوراید تراپی استفاده کرده است تا نیم ساعت باید از خوردن ، آشامیدن و شستن دهان اجتناب کند .

7- اگر فرزند شما دندان شیری خود را کشیده است به او یاد آوری کنید که تا نیم ساعت باید قطعه گازی که دندانپزشک داخل دهان قرار می دهد را بین دندان ها فشار دهد و از تف کردن خودداری کند .

نکات مهم در دندانپزشکی کودکان

8-اگر دندان کودک شما پس از کشیدن خون ریزی دارد مراقب باشید از خوردن و آشامیدن مایعات و غذاهای داغ خودداری کند زیرا این مایعات موجب تشدید خون ریزی می شوند .

9-به دلیل ترس و اضطرابی که کوردکان از دندانپزشکی دارند بهتر است در جلسه اول مراجعه به کلینیک دندانپزشک هیچ اقدام خاصی انجام ندهد تا تنها کودک با محیط دندانپزشکی آشنا شود . پس از این که با کودک با محیط دندانپزشکی و دکتر خود آشنا شد ترس و اضطرابش کم می شود و دندانپزشک در جلسات بعدی می تواند معاینه و درمان را شروع کند .

10-برخی از عادت های به ظاهر ساده و نادرست مانند مکیدن انگشت شصت یا پستانک می تواند سلامت دهان و دندان کودک را به خطر بیندازد . مکیدن یک قسمت طبیعی از رشد است و کودکان در سال های اول زندگی معمولا خود را با آن آرام می کنند . در سال های اول زندگی کودک مکیدن آسیبی به دهان او وارد  نمی کند اما مکیدن طولانی مدت پس از این که دندان های شیری کودک رشد کند می تواند بر روی شکل و جهت دندان های کودک اثر سوء بگذارد .

همین طور هنگامی که دندان دائمی کودک در حال رشد است مکیدن انگشت شصت می تواند به دندان او آسیب وارد کند بنابراین سعی کنید به کودک کمک کنید تا این عادت را ترک کند .

نوشتهٔ پیشین
سدیشن یا بیهوشی در دندانپزشکی کودکان
نوشتهٔ بعدی
بهترین روش درمان دندان قروچه در کودکان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان

مقالات جدید

در رسانه ها

دکتر پیمان ترکی

دکتر فرشیده میرلوحی