آسیب های دندانی در کودکان

آسیب های دندانی در کودکان

آسیب های دندانی در کودکان یکی از دغدغه های مهم والدین است . بر اساس تحقیقات انجام شده تقریبا 25% کودکان در سن دبستان و 35% در سنین بالاتر دچار آسیب های دندانی می شوند . 2 تا 4 سالگی سنی است که بیشترین آسیب به دندان های کودک وارد می شود زیرا در این سن کودک تازه شروع به راه رفتن می کند و احتمال زمین خوردن او زیاد است  .

انواع آسیب های دندانی در کودکان

آسیب های دندانی در کودکان می تواند مشکلات اساسی را در بزرگسالی برای آن ها ایجاد کند بنابراین باید به آن توجه شود و درصورت آسیب دیدن دندان های کودک حتما به  متخصص دندانپزشک کودکان مراجعه شود. از علل آسیب دیدن دندان کودکان می توان به عادت های نادرست مکیدن انگشت شصت ، تصادف ، افتادن زمین در حین دویدن یا انجام فعالیت های ورزشی اشاره کرد . از شایع ترین صدمات دندانی در کودکان می توان به موارد زیر اشاره کرد :

تماس با خانم دکتر فرشیده میرلوحی

ضرب دیدگی و جابه جایی دندان

اگر صدمه وارد شده به دندان های کودک جزئی و در حد ضرب دیدگی باشد نباید به دندان های کودک فشار وارد کرد .برای جلوگیری از وارد شدن فشار و درد به ناحیه آسیب دیده  کودک شما باید در طی این مدت از مصرف غذاهای سفت خودداری کند و بیشتر غذا های نرم برای او تهیه کنید . برای جلوگیری از عفونت و آبسه حتما توجه داشته باشید کودک بهداشت دهان و دندان خود را به خوبی رعایت کند . در صورت مشاهده هر گونه درد و عفونت یا تورم  به دندانپزشک کودکان مراجعه کنید  . بارز ترین  علامت ضریه دیدن دندان لق شدن آن است که در این صورت به هیچ وجه نباید دندان لق شده را از جای خود خارج کنید .

ترک خوردن دندان ممکن است موجب آسیب دیدگی تاج (خارجی ترین بخش دندان )یا عاج دندان (حافظ ساختمان داخلی یا مغز دندان )شود . در صورتی که ترک با خون ریزی همراه باشد و به هنگام صرف غذا یا نوشابه دندان کودک دچار درد شود عصب دندان لخت شده و حتما باید ترمیم شود زیرا در غیر این صورت موجب آسیب دیدن مغز دندان و از بین رفتن آن می شود .

تغییر رنگ دندان

یکی از موارد دیگری که در هنگام آسیب دیدن دندان های کودک ممکن است رخ دهد تغییر رنگ دندان کودک است . اگر هنگام زمین خوردن کودک یا به هر علت دیگری متوجه تیره شدن رنگ دندان های کودک خود شدید حتما او را به نزد متخصص دندانپزشک کودکان ببرید تا معاینه کند . اگر در عکس رادیوگرافی دیده شود که دندان آسیب دیده  عفونت کرده و ورم دارد باید حتما کشیده شود یا عصب کشی دندان کودکان انجام شود . اگر دندان تیره شده عفونت نداشته باشد و یا به لثه و دندان های مجاور آسیب نرساند تا زمان رویش دندان دائمی کودک باقی خواهد ماند و نیازی به کشیدن ندارد .

آسیب های دندانی در کودکان

خارج شدن دندان از فک

در صورتی که با خارج شدن و درآمدن دندان دائمی کودک خود مواجه شدید اصلا دستپاچه نشوید و آرامش خود را حفظ کنید . اگر دندان آسیب دیده تا یک ساعت بعد از بروز حادثه به جای خود بازگردد شانس زیادی برای حفظ دندان کودک و بازگردندان آن وجود دارد .هنگام خارج شدن دندان کودک از فک اولین اقدامی که باید انجام دهید پیدا کردن دندان است تا اطمینان حاصل کنید دندان وارد مجاری تنفسی کودک نشده باشد .

هنگام پیدا کردن دندان آن را از قسمت تاج بگیرید و از دست زدن به ریشه دندان خودداری کنید . برای آلوده نبودن دندان حداکثر تا ده ثانیه آن را زیر آب سرد بگیرید . سپس در جای خودش قرار دهید . از کودک بخواهید برای نگه داشتن دندان در جای خود دستمالی را به آرامی گاز بگیرد .

اگر نتوانستید دندان را بدون فشار در جای خودش قرار دهید آن را در یک محلول نمکی یا شیر بگذارید  و در کوتاه ترین زمان ممکن به یک  کلینیک دندانپزشکی کودکان مراجعه کنید . دندان شیری نیازی به بازگردانی ندارد زیرا در این صورت امکان آسیب رسانی به جوانه دندان های دائمی کودک وجود دارد .

پیشگیری از آسیب های دندانی در کودکان

  • به کودک خود یاد دهید هنگام ورزش از محافظ استفاده کند تا در صورت زمین خورن آسیبی به سر و دهان او وارد نشود
  • دقت داشته باشید کودک هنگام بازی کردن یا راه رفتن شیشه شیر یا جسم سخت دیگری در دست نداشته باشد تا در صورت زمین خوردن آسیبی به دندان های او وارد نشود
  • به محض رویش دندان های کودک مسواک زدن را به آموزش دهید تا به ضرورت و اهمیت مسواک و رعایت بهداشت دهان و دندان پی ببرد
  • برای جلوگیری از عفونت و ایجاد حفره در دندان کودک حتما او را با ضرورت فلوراید تراپی و استفاده از فلوراید آشنا کنید .
نوشتهٔ پیشین
ایمپلنت کره ای یا سوئیسی ؟
نوشتهٔ بعدی
علت تغییر رنگ دندان کودکان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان

مقالات جدید

در رسانه ها

دکتر پیمان ترکی

دکتر فرشیده میرلوحی