عصب کشی دندان کودکان بدون بیهوشی

عصب کشی دندان کودکان

یکی از رایج ترین فرایند های درمان عصب در بین کودکان ، عصب کشی دندان کودکان است .هنگام عصب کشی دندان شیری قسمت آسیب دیده دندان خارج شده و روی سطح باقی مانده با مواد دارویی دیگر پر می شود . برای پیشگیری از عفونت دندان کودک انجام این کار بسیار حیاتی است . درمان ریشه‌ی دندان یا عصب کشی دندان شیری به عنوان یک درمان اندودنتیک شناخته می‌شود.

در این روش دندانپزشک به جای کشیدن دندان آن را درمان می کند .والدین معمولا با شنیدن کلمه عصب کشی نگران می شوند و سؤالات زیادی برایشان به وجود می آید . آن ها معمولا نگرانند آیا کودکشان قادر به تحمل مراحل عصب کشی است ؟

بسیاری از افراد تصور می کنند عصب کشی دندان کودکان ضرورت و معنایی ندارد زیرا دندان شیری ریشه و عصب ندارد در صورتی که این موضوع یک باور غلط است و دندان شیری تمامی اجزای دندان دائمی را دارد .بنابراین می توان گفت انجام عصب کشی و ترمیم دندان کودکان مانند دندان دائمی ضرورت دارد. برای آشنایی بیشتر با با ضرورت و نحوه عصب کشی دندان کودکان بدون بیهوشی با دکتر فرشیده میرلوحی متخصص دندان کودکان همراه باشید.

تماس با خانم دکتر فرشیده میرلوحی

نحوه عصب کشی دندان کودکان

عصب‌کشی دندان کودک مانند دندان دائمی حتماً به عکس رادیوگرافی نیاز دارد .پس از مشاهده عکس توسط دندانپزشک، دندان موردنظر بی‌حس می‌گردد و پوسیدگی‌ها برداشته می‌شوند.

اگر التهاب محدود به تاج دندان باشد پس از خارج کردن عصب تاج دندان ، خمیرهای مخصوصی داخل دندان قرار داده خواهد شد و سپس دندان شیری‌ترمیم و روکش می‌گردد اما اگر والدین کودک دیر اقدام کنند و التهاب ریشه دندان را نیز درگیر کرده باشد باید عصب ریشه دندان با وسایل مخصوصی خارج گردد.

سپس داخل ریشه و تاج دندان شیری با خمیرهای مخصوصی پر شود و دندان شیری‌ترمیم یا روکش گردد.تعداد جلسات موردنیاز برای عصب کشی دندان شیری بستگی به تشخیص متخصص دندانپزشک کودکان هنگام مشاهده عکس رادیوگرافی دارد .

دراکثر موارد عصب کشی دندان کودکان را می توان در یک جلسه انجام داد اما اگر التهاب دندان گسترده باشد باید ار تعداد جلسات بیشتری استفاده کرد .

اهمیت عصب کشی دندان کودکان

نگه داشتن دندان شیری کودکان به همان اندازه اهمیت دارد که نگه داشتن دندان افراد بالغ و بزرگسال اهمیت دارد . در ادامه به ضرورت حفظ دندان شیری کودکان و عصب کشی آن می پردازیم .

اگر دندان شیری کودکان بیفتد باید فضای خالی به وجود آمده را بافضا نگه دارها پر کرد زیرا ممکن است موجب رویش نامرتب دندان های دائمی کودک شود و در سنین بالاتر برای صاف کردن دندان های خود مجبور به استفاده از ارتودنسی شود .

عصب کشی دندان شیری

هر دندان شیری  فضایی را برای دندان های دائمی کودک نگه مى دارد تا در پشت آن ظاهر شود. اگر فاصله ای پیش از موعد شکل بگیرد، دندان های باقی مانده موقعیتشان را برای پر کردن آن تغییر می دهند و این می تواند هماهنگی نهایی دندان های دائمی را تحت تاثیر قرار دهد.درمان عصب کشی ممکن است برای یک دندان دائمی فرسوده که پالپ آسیب دیده دارد نیز توصیه شود .

عصب کشی دندان کودکان را جدی بگیرید زیرا هنگامی که دندان های کودک دچار پوسیدگی وسیع شوند اگر به موقع درمان نشود توانایی درست غذا خوردن و استفاده از مواد غذایی متنوع را از کودک می گیرد ، باعث می شود ویتامین های ضروری به کودک نرسد و فرزند شما به خوبی رشد نکند . از دلایل دیگر اهمیت حفظ و نگهداری دندان‌های شیری و دائمی کودکان و خردسالان می توان به اعتماد به نفس کودکان اشاره کرد . وجود دندان پوسیده بر اعتماد به نفس کودکان و نحوه صحبت کردن آن ها نیز تأثیر زیادی دارد .

چک لیست نیاز به عصب کشی دندان در کودکان

موارد زیر نشان دهنده این است که دندان فرزند شما نیاز به عصب کشی دارد :

  • حساسیت شدید دندان کودک به سرما یا گرما
  • آبسه دندان
  • پوسیدگی دندان و عفونت شدید
  • التهاب یا قرمزی اطراف دندان آسیب‌دیده
  • شکستگی دندان که پالپ دندان را تحت تأثیر قرار دهد
  • درد شبانه دندان
  • پوسیدگی‌های عمیق که با رادیوگرافی مشخص شود نزدیک عصب دندان است
  • درد مداوم دندان هنگام جویدن یا حتی لمس کردن آن
  • دردناک و حساس شدن گره‌های لنفاوی
  • شل شدن غیرمنتظره دندان آسیب‌دیده
  • برخی از موارد ضربه خوردن دندان‌ها
  • حساسیت شدید دندان کودک به سرما یا گرما

در حالت کلی اگر پوسیدگی از مینای دندان فراتر رود و وارد عاج دندان شود گسترش یافته و عصب دندان را درگیر می کند . در این موارد باید دندان عصب کشی شود . اگر تخریب تاج دندان به حدی باشد که مواد پر کردنی دندان فضای لازم برای قرار گرفتن نداشته باشند می توان از روکش دندان شیری استفاده کرد .

ضرورت عصب کشی دندان کودکان بدون بیهوشی

بسیاری از والدین نگران عصب کشی دندان کودک خود هستند  و کودکان نیز به دلیل ترس و اضطرابی که از دندان پزشکی دارند ممکن است همراهی نکنند . دندان پزشکان عموما سعی می کنند با استفاده از تکنیک های روان شناسی بر ترس کودک شما غلبه کنند و رفتار های او را کنترل کنند .

در صورتی که موفق شوند دیگر احتیاجی به استفاده از دارو های آرام بخش و بیهوشی نیست و عصب کشی بدون بیهوشی انجام می گیرد اما اگر سن کودک شما کم باشد و در هیچ صورتی با دندان پزشک همکاری نکند پزشک مجبور خواهد شد از بیهوشی استفاده کند .

عصب کشی دندان کودکان بدون بیهوشی

انواع عصب کشی دندان شیری کودک

عصب کشی دندان شیری کودکان به دو صورت انجام می گیرد .

  • پالپوتومی (Pulpotomy):

در مواردی که پوسیدگی محدود به بخش بالای پالپ باشد، معمولاً از این روش برای درمان استفاده می‌شوددرمان و خارج کردن عصب تاج است . دراین حالت فقط بافت پالپی تاج دندان خارج می گردد .

  • پالپکتومی (Pulpectomy) :

در صورتی که بافت پالپ در کل ساختار ریشه دندان دچار عفونت شده باشد، ممکن است لازم شود از پالپکتومی برای بیمار استفاده شود. درمان و خارج کردن عصب تاج و ریشه دندان است .در این روش بافت پالپی ریشه‌های دندان نیز خارج می‌گردد .

عده ای تصور می کنند تا زمانی که دندان شیری درد نداشته باشد نیازی به عصب کشی ندارد در صورتی که این تصور اشتباه است . در خیلی از موارد پوسیدگی دندان به نظر والدین سطحی به نظر می رسد اما بعد از معاینه توسط دندان پزشک  و تهیه رادیوگرافی های مورد نیاز مشخص می شود که پوسیدگی پیشرفت کرده و ناحیه عصب دندان شیری را نیز درگیر کرده است .

موارد متعددی مشاهده می شود که دندان کودک دچار آبسه مزمن شده است اما چون کودک درد نداشته والدین به دندان پزشکی مراجعه نکرده اند .  بنابراین دقت داشته باشید صرفا نداشتن درد معیار درگیر نبودن عصب دندان نیست .

عصب کشی دندان کودکان

دلایل عدم موفقیت عصب کشی دندان کودکان

1- باریک بودن کانال های دندان :هنگامی که کانال های دندان باریک باشد امکان دارد بعضی از کانال های دندان توسط دندان پزشک شناسایی نشوند .

2- عفونت دوباره کانال های دندان :کانال های دندان به دلایلی مانند استفاده از روکش نامناسب یا تاخیر در استفاده از روکش ، ایجاد پوسیدگی جدید در دندان ، ابتلا به بیماری‌های پیشرفته لثه ، ایجاد شکستگی یا ترک‌خوردگی دندان ممکن است دوباره  دچار عفونت شوند .

نکات مورد توجه قبل از عصب کشی دندان در کودکان

قبل از این که دندانپزشک به طور قطع تصمیم به عصب کشی دندان کودک شما بگیرد باید موارد زیر را بررسی کند تا متوجه شود که باید ریشه دندان  را درمان کند یا دندان شیری را بکشد .

  • سن کودک
  • موقعیت دندان آسیب‌دیده
  • حال عمومی کودک
  • میزان آسیب یا عفونت
  • زمان افتادن طبیعی دندان شیری
  • تحت تأثیر قرار گرفتن لثه یا استخوان

عوارض عصب کشی دندان کودکان

عصب کشی دندان کودکان مانند هر درمان دیگری عوارض و مشکلات خود را دارد . هنگامی که به عصب کشی دندان کودکان فکر می کنید احتمالا یک درمان دردناک که بهبود آن نیاز به زمان زیادی دارد در ذهنتان مجسم می شود . خوش بختانه این فرایند همیشه به اندازه ای که انتظار می رود دردناک نیست وخیلی اوقات کودک پس از آن می تواند به فعالیت های روزمره خود ادامه دهد .

عصب کشی دندان عبارت است از پاک سازی و درمان منطقه ی اطراف ریشه دندان که ممکن است با درد ، تورم وعفونت همراه باشد. برای کاهش عفونت می توان از آنتی بیوتیک استفاده کرد .

از عوارض دیگر عصب کشی دندان کودک بالا رفتن ضربان قلب و لرزش دست ها است . در صورتی که در حین عصب کشی از بی حسی موضعی استفاده شود ، ممکن است این عارضه به وجود بیاید به همین دلیل در اکثر موارد به والدین عصب کشی دندان کودکان بدون بیهوشی توصیه می شود .

علاوه بر موارد گفته شده باز نگه داشتن دهان در طی عصب کشی می تواند موجب خشکی و درد در مفصل فک شود و کودک تا چند روز در حین باز و بسته کردن دهان دچار مشکل شود .

عوارض عصب کشی دندان کودکان

استفاده از بی حسی در حین عصب کشی علاوه بر بالابردن ضربان قلب باعث می شود لب یا زبان برای مدتی بی حس باقی بماند زیرا در اثر تزریق داروی بی حسی یکی از اعصاب آسیب می بیند البته جای نگرانی نیست زیرا این حالت موقتی است و پس از مدتی برطرف می شود . این بی حسی بیشتر در فک پایین زخ می دهد .

از دیگر اتفاقاتی که در حین عصب کشی ممکن است رخ دهد شکسته شدن ابزار است . گاهی اوقات به دلیل خمیده یا کج بودن کانال ریشه یا مسدود شدن آن به دلیل رسوب کلسیم یا مواد قبلی که برای پر کردن دندان مورد استفاده قرار گرفته اند یکی از ابزار هایی که برای عصب کشی دندان کودک و پاکسازی کانال ریشه استفاده می شود درون کانال ریشه شکسته می شود که مشکل خاصی نیست و می توان آن را خارج کرد .

از دیگر عوارض مهمی که برای عصب کشی دندان کودکان می توان نام برد تأثیر منفی بر استحکام دندان است . امروزه اکثر دندانپزشکان عقیده دارند که عصب کشی دندان کودکان زیر 10 سال تأثیر منفی بر استحکام دندان های آن ها دارد .

پیشگیری از پوسیدگی دندان و عصب کشی دندان

به سلامت دندان کودک خود اهمیت دهید . برای پیشگیری از پوسیدگی دندان شیری فرزند خود اقدامات زیر را انجام دهید . با استفاده از این اقدامات می توانید روند پوسیدگی را کند تر کنید تا عصب دندان درگیر نشود :

  • بهداشت دهان و دندان :  به کودک خود یاد بدهید  مرتب از مسواک و نخ دندان استفاده کند .
  • فیشور سیلانت :با استفاده از فیشور سیلانت کردن دندان کودک خود می توانید شیار های دندان های دائمی دندان او را با مواد مخصوص پر کنید تا از تجمع غذا بر روی آن جلوگیری کنید .
  • فلوراید : حتما به کودک خود یاد دهید علاوه بر مسواک  ، مرتب دندان های خود را با فلوراید بشوید زیرا فلوراید نقش تأثیر گذاری در پیشگیری از پوسیدگی دندان دارد .

عصب کشی دندان کودکان

در هنگام مراجعه به دندان پزشکی سعی کنید استرس نداشته نباشید زیرا این استرس به صورت  طبیعی به فرزند نیز منتقل می شود علاوه بر آن سعی کنید کودک گرسنه نباشد یا پرخوری نکرده باشد هم چنین استراحت کافی کرده باشد زیرا عدم استراحت کافی باعث افزایش استرس کودک می شود .

بسیاری از والدین هنگام مراجعه به دندان پزشک به جای فرزندخود جواب می دهند و اجازه نمی دهند پزشک با کودک ارتباط برقرار کند . اجازه بدهید فرزندتان خود صحبت کند و با کودک ارتباط برقرار کند اگر کار درمان دندانپزشکی خود را در یک مرکز تخصصی انجام دهید، به طور قطع دندانپزشک معالج کودک شما می‌داند که چگونه با کودک شما ارتباط برقرار کند و او را برای انجام عمل درمان ریشه (عصب کشی)آماده سازد.

برخی از والدین با شنیدن واژه عصب کشی استرس می گیرند و تصور می کنند کار حادی قرار است صورت گیرد برای آرام تر کردن فضا و کاهش استرس بهتر است از واژه ترمیم ریشه استفاده کنید .

عصب کشی و پر کردن دندان به تشخیص پزشک می تواند در یک جلسه انجام گیرد و هیچ مانعی وجود ندارد . عصب کشی دندان های شیری راحت تر از دندان های دائمی است اما هرچه کودک همکاری بیشتری داشته باشد زودتر تمام می شود .

در اغلب موارد عصب کشی دندان به تشخیص پزشک تنها در یک جلسه انجام می گیرد اما اگر شدت التهابات دندان گسترده باشد ممکن است کودک به تعداد جلسات بیشتری احتیاج پیدا کند . تشخیص تعداد جلسات درمان بر عهده پزشک متخصص است .

عصب‌کشی دندان کودکان یک روش درمان موثر و بی‌خطر برای متوقف کردن انواع مختلف درد دندان و حفظ دندان‌های آسیب‌دیده به خاطر پوسیدگی یا سایر مشکلات احتمالی مانند آن است.

چقدر طول می‌کشد تا پوسیدگی سطحی دندان شیری به عصب برسد؟

به طور قطع نمی توان این موضوع را پیش بینی کرد زیرا به عوامل متعددی نظیر وضعیت بهداشت دهان ، تغذیه ، محل پوسیدگی دندان بستگی دارد . اگر پوسیدگی بین دندان های شیری باشد عصب های دندان را سریع تر درگیر می کند .

تعرفه عصب کشی دندان کودکان

هزینه عصب کشی دندان شیری به عوامل مختلفی بستگی دارد و نمی توان مقدار ثابتی برای آن تعیین کرد . در ادامه عواملی که بر روی هزینه عصب کشی و پرکردن دندان کودکان تأثیر گذار است را به طور خلاصه برای شما بیان می کنیم :

  • شرایط دندان زنده یا عفونی بودن آن
  • تعداد کانال های دندان و ریشه های آن
  • موقعیت دندان در دهان (شماره دندان)
  • متخصص یا عمومی بودن پزشک معالج

معمولا هزینه عصب کشی دندان شیری کمتر از عصب کشی دندان آسیاب است زیرا تعداد کانال های آن کمتر است .

دکتر فرشیده میرلوحی از متخصصین عصب کشی دندان کودکان در اصفهان است . اگر فرزند شما نیاز به عصب کشی دارد با خیال راحت می توانید او را به ما بسپارید وخاطره خوبی از دندان پزشکی برای همیشه در ذهن او بسازید .

 

عصب کشی دندان کودکان

بچه ها را چطور برای عصب کشی آماده کنیم ؟

آماده کردن فکری و ذهنی کودکان برای عصب کشی اهمیت زیادی دارد زیرا اغلب کودکان از عصب کشی می ترسند . در ادامه راه حل هایی را به شما آموزش خواهیم داد تا بتوانید فرزند خود را برای عصب کشی آماده کنید .

1)برای فرایند عصب کشی استفاده از کلمه درمان ریشه واژه صحیح تری است زیرا در این فرایند عصب کشیده یا کشته نمی شود . بنابراین در حضور کودک سعی کنید از واژه عصب کشی استفاده کنید تا ترس وی کم تر شود .

2)اگر تجربه تلخی از عصب کشی دارید آن را به فرزند خود منتقل نکنید . هنگام صحبت با کودک سعی کنید پیش زمینه مثبتی به او بدهید . اجازه دهید کودکتان بدون پیش زمینه بد درمان ریشه را تجربه کند .

3)اگر کودکتان تجربه ناخوشایندی از دندانپزشکی دارد یا قبلا به این دلیل در بیمارستان بستری شده است حتما در جلسه معاینه با دندانپزشک مطرح کنید و از او برای درمان بهتر فرزندتان کمک بگیرید .

4)فرزندتان را از آمپول نترسانید و در مورد بی حسی و مسائل پیرامون آن با وی صحبت نکنید . تأکید بیش از حد روی یک مطلب استرس وی را بیشتر می کند .

5)هنگام بردن کودک به نزد دندانپزشک افراد زیادی همراه او نروید زیرا این کار استرس کودک را بیشتر می کند . آرام باشید زیرا در غیر این صورت استرس خود را نیز به کودک منتقل می کنید .

6) بعضی از والدین عادت دارند برای بردن کودک به نزد دندانپزشک به او وعده جایزه می دهند در صورتی که این یک کار اشتباه است . این وعده باعث می شود کودک فکر کند که با امر بسیار ناخوشایندی روبرو است . علاوه بر این کودک خود را عادت به رشوه گرفتن می دهید .

7) با فرزند خود منطقی صحبت کنید . مواردی که ممکن است کودک درد داشته باشد را با وی در میان بگذارید . به فرزند خود قول ندهید قرار است بیهوش شود یا فقط پنج دقیقه طول خواهد کشید و توضیح این موارد را به دندانپزشک واگذار کنید .

8)هنگام مراجعه به کلینیک دقت کنید فرزندتان گرسنه نباشد یا پرخوری نکرده باشد . هم چنین باید خواب و استراحت کافی داشته باشد تا از سطح استرس وی کم شود .

9)هنگام صحبت کردن دندانپزشک با کودک بگذارید خودش صحبت کند . هیچ گاه به جای فرزند خود جواب ندهید . در حضور دندانپزشک قدرت سرپرستی خود را نشان ندهید و به فرزندتان پرخاش نکنید . اجازه دهید دندانپزشک با کودکتان ارتباط برقرار کند و بقیه امور را به دندانپزشک محول کنید .

نوشتهٔ پیشین
ایمپلنت دندان اصفهان
نوشتهٔ بعدی
ليفت لثه با ليزر

8 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • maryam jalali
    2019-11-22 11:09 ق.ظ

    من فرزند 11 ساله ام را برای عصب کشی به نزد متخصص دندانپزشک کودکان بردم اما متأسفانه بعد از عصب کشی، دندانش به شدت درد گرفت و آبسه کرد . ممنون می شم راهنمایی کنید تا بدونم الان باید چیکار کنم .

    پاسخ
    • دکتر پیمان ترکی
      2019-11-23 3:36 ب.ظ

      سلام . عصب کشی و درمان ریشه به خوبی انجام نشده به همین دلیل دندان آبسه کرده است . باید یک رادیوگرافی از دندان ها گرفته شود و ریشه ها بررسی شوند اگر ریشه ها مناسب باشند می توان درمان ریشه را کامل انجام داد اما اگر ریشه های مناسبی وجود نداشته باشند چاره ای جز کشیدن دندان وجود ندارد .

      پاسخ
  • فرزانه احمدی
    2019-12-11 6:50 ق.ظ

    سلام . من کودکی 10 ساله دارم که متأسفانه دندان هایش نیاز به عصب کشی دارد . خواستم بپرسم هر جلسه عصب کشی حدودا چقدر طول می کشه ؟

    پاسخ
    • دکتر پیمان ترکی
      2019-12-12 10:24 ق.ظ

      سلام . مدت زمان عصب کشی دندان شیری بستگی به همکاری فرزند شما و میزان مهارت و تجربه متخصص دندانپزشک اطفال دارد . هرچقدر کودک شما بیشتر همکاری کند سریع تر انجام می شود بنابراین نمی توان گفت دقیقا چقدر طول می کشد اما نسبت به عصب کشی دندان دائمی سریع تر انجام می شود .

      پاسخ
  • من دندون دخترم دکتر گفته عصب کشی میخاد اما می ترسم ببرمش چون بچه شیطونیه و بعید می دونم دردش رو تحمل کنم خواستم بدونم بکشم دندونش رو بهتره یا عصب کشی کنم ؟ کدومش کمتر درد داره ؟

    پاسخ
    • دکتر فرشیده میرلوحی
      2020-12-07 4:00 ق.ظ

      سلام بستگی به سن فرزندتون و نوع دندونش دارد و تا معاینه نشود نمیشه قضاوت کرد و نظر قطعی داد

      پاسخ
  • سلام من بچه ۴ ساله دارم که باید ۳ تا از دندوناش عصب کشی بشه و همکاری هم نمیکنه و گفتن با بیهوشی ولی میترسیم و اینکه میگن خراب هم بشه درد نداره یا اگه داشته باشه نهایت ۱ روز و منتظر باشین تا سنش یکمم بره بالاتر میشه منتظر بود و اینکه دردش واقعا همون ۱ روز ۲ روزه

    پاسخ
  • احمدزاده
    2023-12-25 3:43 ب.ظ

    سلام من دخترم ۵ سالشه دکتری که بردم میگه باید عصب کشی بشه میخواستم بدونم ایا آسیب در اینده به دندان های شیری نمیزند و اینکه بیهوشی چه عوارضی دارد ؟

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان

مقالات جدید

در رسانه ها

دکتر پیمان ترکی

دکتر فرشیده میرلوحی