ونیر کامپوزیت دندان

وینر کامپوزیت

روکش کردن دندان ها و استفاده از ونیر کامپوزیت دندان جلوه ظاهری دندان و لبخند فرد را زیبا تر می سازد .اگر به دنبال لبخند زیبا هستید می توانید به کلینیک مرکز لبخند رویایی برای انجام ونیر کامپوزیت اصفهان مراجعه کنید .کامپوزیت دندان لایه هایی از روکش است که از مواد هم رنگ دندان تشکیل شده است .

یکی از کاربردهای کامپوزیت ونیر را می توان در پر کردن دندان های خالی دانست. در واقع استفاده از این ماده خمیری شکل توسط تابش نور به عنوان ماده پر کننده دندان ها استفاده می شود. برخی از کامپوزیت ها البته برای زیبایی دندان ها مورد استفاده قرار می گیرند که تعداد آن ها بسیار محدود است. در واقع به صرف اینکه هر کامپوزیتی که سفید است یا مستحکم است نمی توان از آن در کارهای زیبایی دندان استفاده کرد.

دریک تعریف میتوان این‌گونه عنوان‌کرد که ونیر کامپوزیت دندان ترکیبی‌از مواد زمینه‌ای هستند که‌در اثر ترکیب ذراتی به‌نام فیلر به‌استحکام بالایی‌دست خواهند یافت. به‌عبارت دیگر این‌ترکیب خمیری‌شکل‌است به‌وسیله تابش نور در طول موج خاص به صورت سفت و سخت در خواهد آمد. بعداز سفت‌شدن، بوسیله پولیش دادن‌به‌آن‌شکل مناسب‌میدهند تادر دهان موجب‌اذیت کردن‌دیگر دندان هانشود.

ونیر کامپوزیت ها با نام های (ونیر یک جلسه ای) ، (کامپونیر) ، (ونیر های رزین کامپوزیتی) و در بعضی موارد (باندینگ کامپوزیت) هم شناخته می شوند.

علاوه بر لمینت سرامیکی یکی از روش های دیگر لمینت ونیر کامپوزیت مستقیم  است .  ونیر کامپوزیت فرایندی است که در آن از کامپازیت رزین به صورت مستقیم و معمولاً طی یک جلسه توسط دندان‌پزشک برای پوشاندن نقایص موجود استفاده می‌شود.

ونیر کامپوزیت ترکیبی خمیری شکل است که تحت تابش نور در طول موج خاص سفت و سخت خواهد شد . پس از سفت شدن با استفاده از پولیش می توان آن را به شکل دهان در آورد . ونیر کامپوزیت نیازی به تراش دادن و لابراتور ندارد و در عرض یک یا دو جلسه می توانید آن را کامل انجام دهید.
تماس با دکتر پیمان ترکی

مراحل ونیر کامپوزیت

1) در ابتدا قبل از خشک شدن سطح دندان رنگ کامپوزیت انتخاب می شود .قبل از انتخاب رنگ قطعی می توان یک مدل کامپوزیتی موقت گذاشت  وبعد از جلب رضایت بیمار روند درمان را آغاز کرد . اگرچه انتخاب رنگ مناسب همواره یکی از مشکلات کار بالینی با کامپازیت است، گاهی در صورتی که از نظر شکل آناتومیک، خصوصیات سطحی و اپاسیتی، هارمونیک باشند، با وجود اختلاف رنگ، البته در حد کم، می‌توان به نتیجه زیبایی مطلوب دست یافت .

2)ایزوله کردن ،اسید زدن ، شستن  و خشک کردن دندان ها

3) آماده سازی سطح دندان : در بیشتر موارد کامپازیت به صورت مستقیم به سطح دندان باند می‌شود. در موارد کمی نیاز به برداشت نسج سطحی دندان برای ایجاد فضا جهت پوشاندن تغییر رنگ دندانی یا در قوس قرار دادن دندان است. در این مرحله  پالیش کردن و تکمیل ونیر کامپوزیتی به صورت کامل انجام می شود .

4)شستشوی فیزیولوژیک لثه پس از درمان : در این مرحله مراحل اچ و باندینگ انجام می شود .  سطح دندان با اسید فسفریک ۳۷ درصد به مدت ۳۰ ثانیه با حفظ سطوح کناری دندان‌های مجاور اچ می‌شود. محافظت از دندان‌های مجاور به وسیله نوار ماتریکس شفاف یا نوار تفلون (شکل ۱-۱۶) انجام می‌شود. بعد از اچ سطح دندان، به مدت ۳ تا ۵ ثانیه با پوار آب و هوا هم‌زمان شستشو داده و سپس به مدت ۵ ثانیه سطح کاملاً خشک می‌شود تا نمای برفکی مینا رؤیت شود.

مزایای ونیر کامپوزیت

از مزایای لمینت کامپوزیتی می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • سریع بودن روند درمان
  • کم هزینه بودن
  • نیاز به تراشیدن دندان نیست و تهیه حفره محدود به حذف نسوج معیوب و پوسیده است
  • خطر درگیری پالپ و از دست رفتن استحکام دندان کاهش می یابد
  • قابل فرم دهی و تطبیق سایز روی دندان ها
  • زیبایی بسیار عالی و سطحی براق و بدون نیاز به پالیش ایجاد می کنند زیرا از قبل پلی مریزه شده اند
  • نسبت به درمان های مستقیم سریع تر و زیبا تر و نسبت به درمان های غیر مستقیم بسیار به صرفه تر و سریع تر هستند.

ونیر کامپوزیت

درچه شرایطی نمی توان از ونیر کامپوزیت استفاده کرد ؟

در برخی شرایط استفاده از ونیر کامپوزیت مناسب نیست و پاسخ گو نمی باشد .  از دلایلی که  استفاده از ونیر کامپوزیت توصیه نمی شود می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • افرادی که دارای پوسیدگی دندان یا بیماری های لثه هستند
  • اگر مقدار زیادی از ساختار دندان از دست رفته باشد و پر کردگی زیادی داشته باشد دندان ضعیف بوده و برای ونیر کردن مناسب نیست
  • ونیرها به مینای دندان بهتر متصل می شوند بنابراین دندان هایی که به میزان کافی مینا ندارند برای کامپوزیت مناسب نیستند
  • اشخاصی که عادت های نا به جا مانند دندان قروچه یا ساییدن دندان دارند زیرا این عادات می تواند موجب شکستن یا خورد شدن کامپوزیت ها شود .
  • افرادی که فک های ضعیفی دارند
  • افرادی که دندان های نامرتب و کج دارند باید ابتدا قبل از انجام کامپوزیت دندان هایشان را ارتودنسی کنند

کامپوزیت دندان

کاربرد ونیر کامپوزیت

از کاربرد های ونیر کامپوزیت می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • بستن فواصل دندانی
  • دندان هایی که لکه هایی (hypocalcification) بر روی آن ها وجود دارد
  • دندان های تیره و رنگ گرفته و تغییر رنگ دادن دندان ها
  • ترمیم دندان های شکسته
  • اصلاح طرح لبخند
  • بلند کردن طول دندان های ساییده شده

عوارض ونیر کامپوزیت دندان

در صورتی که ونیر کامپوزیت اصولی و صحیح انجام نشود می تواند عوارض زیر را برای فرد به همراه داشته باشد  :

  • بدبویی دهان
  • التهاب و عفونت لثه
  • باز بودن فاصله بین دندان ها
  • رنگ گرفتگی دندان ها
  • افزایش حساسیت در دندان ها
  • مشکل در تنظیم دندان ها جدید شما که اندازه وشکل آن تغییر می کند
  • عدم تطابق روکش ونیرکامپوزیت با رنگ سایر دندان ها

سن مناسب برای انجام ونیر کامپوزیت

استفاده از ونیر کامپوزیت محدودیت سنی ندارد اما قبل از سن بلوغ و در سنین پایین توصیه نمی شود زیرا در سنین پایین رشد دندان ها هنوز تکمیل نشده و پس از مدتی بین لثه و دندان فاصله ایجاد می شود . دندان کامپوزیت شده هر چند وقت یکبار نیاز به ترمیم دارد .

ونیر ها به دو صورت مستقیم و غیر مستقیم وجود دارند . ونیر کامپوزیت مستقیم را می توان در طی یک جلسه انجام داد . این روش زمانی کاربرد دارد که تعداد کمی از دندان ها را بخواهیم کامپوزیت کنیم . این روش به هنر و تکنیک دندان پزشک بستگی دارد . موفقیت آمیز بودن ونیر کامپوزیت به عوامل گوناگونی از جمله موارد زیر بستگی دارد :
  • شدت گسترش ضایعه پوسیدگی
  • ماهیت بافت برای چسبندگی (مینا ، عاج سالم ، عاج سطح ریشه و…)
  • میزان نیروهای فانکشنال / پارا فانکشنال وارد شده به دندان
  • مهارت دندانپزشک در تهیه حفره ، قرار دادن کامپوزیت و…
  • رعایت بهداشت دهان و دندان توسط بیمار ، رژیم غذایی و عادت های او
  • اندازه ذرات فیلر ، رنگ ، میزان انقباض پلیمریزاسیون،  خصوصیات مکانیکی و…

معایب ونیرکامپوزیت

هرکدام از روش های اصلاح طرح لبخند عیب های مخصوص به خود را دارند . احتمال تراشیده و خراشیده شدن ونیرکامپوزیت بیشتر است زیرا رزین های استفاده شده در ونیرکامپوزیت به اندازه لمینت سرامیکی قوی نیستند . با گذشت زمان ونیرکامپوزیت به مرور شفافیت خود را از دست می دهد وتیره تر می شود البته به آسانی می توان دوباره آن را جلاداد .

ونیرکامپوزیت ها در برابر لکه گیری آسیب پذیرتر هستند و دوام آن ها معمولا بین 7-10 سال است . پس از گذشت این بازه باید آن را عوض کرد .بسیاری از افراد از ما می پرسند ونیرکامپوزیت بهتر است یا لمینت ؟ جواب این سؤال تنها به وضعیت دندان های شما بستگی دارد و برای گرفتن تصمیم نهایی بهتر است با دندانپزشک خود مشورت کنید . به طور مثال زمانی که فواصل بزرگتری در میان دندان ها باید پر شوند (به عنوان مثال دندان های فاصله دار یا بسیار کوتاه دارید که دوست دارید بلند تر شوند) لمینت ها گزینه ی بهتری محسوب می شوند.

روش‌های جایگزین ونیر کامپوزیت چیست؟

مواد پرشدگی همرنگ دندان را نیز می‌توان برای ترمیم‌های جزئی دندان‌های جلویی استفاده کرد. این روش در شرایطی که دندان حاوی پرشدگی باشد، عالی است اما در مورد دندان‌هایی که گوشه‌شان شکسته است مناسب نیست.همین‌طور هزینه روش‌های دیگر نسبت به هزینه ونیر کامپوزیت زیادتر است.

همیشه بین دندان و مواد پرشدگی باید اتصال و پیوستگی برقرار باشد. روکش یا تاج مصنوعی نیز برای دندان‌هایی که باید تقویت شوند استفاده می‌شود. علت تضعیف شدن دندان ممکن است شکستگی دندان باشد و یا این‌که به‌واسطه پرشدگی زیاد یا عصب‌کشی ممکن است نیاز به تقویت و استحکام داشته باشد.

طول عمر کامپوزیت دندان

ماندگاری ونیر کامپوزیت به عوامل مختلفی بستگی دارد و نمی توان برای آن مقدار دقیقی تعیین کرد . از عوامل تأثیر گذار در طول عمر ونیرکامپوزیت می توان به جنس دندان ها ، رعایت بهداشت و عادت های غذایی اشاره کرد . در صورتی که پزشک فرایند کامپوزیت را به خوبی انجام دهد و به خوبی از آن مراقبت کنید می توان گفت یکی از با دوام ترین درمان های دندانپزشکی است .

معمولا طول عمر ونیر کامپوزیت دندان بین 7 تا 10 سال است اما همیشه این طور نیست زیرا گاهی اوقات ممکن است دچار لب پریدگی یا شکستگی شود . اگر به هر دلیلی کامپوزیت دندان تان آسیب دید به راحتی می توانید آن را تعمیر کنید . لمینت این گونه نیست و در صورت شکستگی در بیشتر موارد باید تعویض یا جایگزین شود .

سؤالات متداول ونیر کامپوزیت

افراد معمولا درباره کامپوزیت سؤال های زیرا می پرسند :

1)آیا کامپوزیت باعث بوی بد دهان می شود ؟

خیر اگر بهداشت دندان هایتان را به خوبی رعایت کنید و دندان پزشکتان مهارت لازم را داشته باشد نگران بوی بد دهان خود نباشید. در صورتی که کامپوزیت کیفیت پایینی داشته باشد و بین پوسته ونیر و دندان فاصله باشد احتمال بو گرفتن دهان وجود دارد که در این حالت باید کامپوزیت را عوض کرد .

2) آیا روی دندان روکش شده می توان کامپوزیت انجام داد ؟

در شرایطی که وضعیت روکش ایده آل باشد و تنها به منظور اصلاح رنگ و هماهنگی با سایر دندان ها تصمیم به انجام این کار گرفته اید بله می توان دندان روکش شده را ونیر کرد . در صورتی که روکش مشکل داشته باشد نمی توان آن را با ونیر اصلاح کرد . باید روکش را تعویض کنید و از روکش تمام سرامیک برای دندان خود استفاده کنید .

3) آیا روی دندان ایمپلنت شده می توان کامپوزیت انجام داد ؟

بله اگر وضعیت ایمپلنت ایده آل باشد و تنها برای اصلاح رنگ و هماهنگی با سایر دندان ها تصمیم به انجام این کار گرفته اید می توان دندان ایمپلنت شده را ونیر کرد اما در صورتی که ایمپلنت مشکل داشته باشد نمی توان آن را با کامپوزیت اصلاح کرد . در این شرایط باید روکش ایمپلنت را عوض کنید .

4) آیا در دوران بارداری می توان دندان ها را کامپوزیت کرد ؟

در دوران بارداری معمولا بهتر است هیچ گونه درمان دندانپزشکی که ضروری نیست انجام نشود .توصیه می شود اگر درمانتان اورژانسی نیست آن را  بعد از بارداری انجام دهید . چنان چه شرایطتان خاص است می توانید در سه ماهه دوم بارداری ونیرکامپوزیت انجام دهید زیرا کامپوزیت ضرری برای مادر و جنین ندارد .

5) آیا کامپوزیت باعث آسیب دیدن دندان ها می شود ؟

خیر اگر کامپوزیت به درستی انجام شود و طرح درمان صحیح باشد دندان ها آسیبی نمی بینند . در واقع کامپوزیت یک لایه نازک روی سطح دندان است که کاملا به آن باند شده و هیچ درز یا فاصله ای بین ونیر و دندان وجود ندارد.

6) تفاوت کامپوزیت و لمینت چیست ؟

لمینت پس از تراش دندان و قالب گیری توسط لابراتوار ساخته می شود و فرم نهایی را دندان پزشک می دهد . پروسه درمان لمینت حدود دو الی سه جلسه است اما کامپوزیت در همان جلسه توسط دندانپزشک فرم داده می شود ونیازی به تراش و قالب گیری ندارد .در مواردی که نیاز به انجام تغییرات بیشتری در فرم دندان ها و طرح لبخند دارید یا دندان هایتان مشکلات بیشتری مانند خرابی و پوسیدگی دارد بهتر است از لمینت استفاده کنید . چنان چه مشکل زیادی ندارید و هدفتان بیشتر اصلاح زیبایی است می توانید با روشی محافظه کارانه از کامپوزیت استفاده کنید .

7) آیا دندان های کامپوزیت شده را می توان ارتودنسی کرد ؟

خیر ، باید کامپوزیت را بردارید ، دندان هایتان را ارتودنسی کنید و پس از ارتودنسی مجددا دندان هایتان را ونیر کامپوزیت کنید .

دکتر پیمان ترکی متخصص انواع روش های اصلاحی و زیبایی از جمله ونیر کامپوزیت دندان می باشد .اگر ساکن اصفهان هستید و به دنبال پزشکی متخصص برای  ونیرکامپوزیت اصفهان هستید یا هرگونه سؤالی  در این زمینه دارید ما آماده پاسخ گویی به سؤالات شما هستیم .
نوشتهٔ پیشین
لمینت سرامیکی
نوشتهٔ بعدی
کاشت ایمپلنت فوری یا ایمپلنت یک روزه

2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • سمیرا حسینی
    2019-10-23 7:25 ق.ظ

    باعرض سلام . ممنون بابت مطالب خوبتون . من تصمیم دارم بینی ام را عمل کنم و دندان هایم را نیز کامپوزیت کنم . آیا مهم است کدام یک را اول انجام دهم ؟

    پاسخ
    • دکتر پیمان ترکی
      2019-10-24 3:30 ب.ظ

      سلام ممنون لطف دارید . بهتر است ابتدا کامپوزیت دندان هایتان را انجام دهید سپس بینی تان را جراحی کنید تا جراح در خصوص پلن جراحی بینی بهتر بتواند تصمیم بگیرد .

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان

مقالات جدید

در رسانه ها

دکتر پیمان ترکی

دکتر فرشیده میرلوحی